Sunday, June 23, 2024
HomeHutbeAllah nam naređuje obaranje naših pogleda

Allah nam naređuje obaranje naših pogleda

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Allah nam naređuje obaranje naših pogleda.

Vrijeme našeg življenja braćo i sestre je prepuno različitih iskušenja koja na ljude i njihove duše imaju negativan uticaj i time slabe njihov iman. Jasno je da iskušenja kojima se ne umijemo ili nećemo oduprijeti slabe naš iman, a da iskušenja koja uz Allahovu, dželle še’nuhu, pomoć savladamo jačaju naš iman i čine nas odlučnijim na putu islama.

Svi šerijatski propisi streme uspostavljanju primjerne zajednice muslimana u kojoj će moralne vrijednosti biti njihova prepoznatljiva odlika. Da bi izgradili takvo društvo, potrebno je da se pojedinci u tom društvu pridržavaju moralnih normi, a jedna od njih je i obaranje pogleda mu’mina i mu’minki.

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 30. ajetu i dijelu 31. ajeta Sure En-Nur:

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ(30) وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلاَّ مَا ظَهَرَ مِنْهَا…(31)

Reci mu’minima da obore poglede svoje i neka čuvaju svoja stidna mjesta; to im je bolje, a Allah uistinu, zna ono što oni rade.(30) I reci mu‘minkama da obore poglede svoje i da vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onog spoljašnjeg!…(31)

Allah, dželle še’nuhu, u citiranim ajetima i vjernicima i vjernicama prvo naređuje obaranje pogleda, a zatim čuvanje stidnih mjesta, jer pogled braćo i sestre vodi bludu ili bolje rečeno pogled je okidač za zinaluk.

U hadisu koji bilježi imam Buharija Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava kako da se ponašamo na javnim mjestima:

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “إِيَّاكُمْ وَالْجُلُوسُ عَلَى الطُّرُقَاتِ” فَقَالوُا: “مَا لَنَا بُدٌّ، إِنَّمَا هِيَ مَجَالِسُنَا نَتَحَدَّثُ فِيهَا.” قَالَ: “فَإِذَا أَبَيْتُمْ إِلاَّ الْمَجَالِسَ فَأعْطُوا الطَّرِيقَ حَقَّهُ!” قَالوَا: “وَمَا حَقُّ الطَّرِيقِ؟” قَالَ: غَضُّ الْبَصَرِ، وَكّفُّ الْأَذىَ، وَرَدُّ السَّلاَمِ، وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ، وَنَهْيٌ عَنِ الْمُنْكَرِ.” (البخاري)

Prenosi Ebu Seid El-Hudri, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Čuvajte se sjedenja pored puteva!’“ Oni rekoše: „Allahov Poslaniče, moramo se okupljati da razgovaramo!?“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Ako već morate, onda dajte putu njegovo pravo!“ „A šta je pravo puta?“, upitaše. On reče: „Obaranje pogleda, uklanjanje prepreka, uzvraćanje selama i naređivanje dobra i odvraćanje od zla.” (Buharija)

U citiranom hadisu nas Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorava da ne sjedimo pored puteva, kako ne bi uznemiravali prolaznike svojim govorom i pogledima, a potom nas podučava da ako već moramo da sjedimo pored puteva da čuvamo hak (pravo) puteva.

Mi braćo i sestre živimo u vremenu u kojem se ne samo sjedi pored puteva, već se ljetne bašče iznose na puteve i time se uzurpira put, a sve to je popraćeno preglasnom muzikom, bestidnim dobacivanjem i razvratnom pričom, pa čak i uznemiravanjem klanjača, obzirom da su se vlast i vlasnici kafana i birtija usaglasili da alkohol, muzika i galama ne smetaju klanjačima, tako da se muzika u nekim džamiji bolje čuje od imama i muezina. Neka se boje Allaha, dželle še’nuhu, svi oni koji čine razvrat na Zemlji, a posebno neka se boje oni koji taj razvrat čine u šehidskom krvlju natopljenoj nam Domovini!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الْإِسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ.” (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je Ademovim potomcima odredio udio u bludu koji će neizbježno počiniti; blud očiju je pogled, blud ušiju je slušanje, blud jezika je govor, blud ruke je dodir, blud noge je korak, a srce žudi i želi, a intimno mjesto to sve potvrđuje ili odbija.” (Muslim)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, savjetuje Aliju ibn ebi Taliba, radijallahu anhu:

عَنْ ابْنِ بُرَيْدَةَ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لِعَلِيٍّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ: “يَا عَلِيُّ لَا تُتْبِعْ النَّظْرَةَ النَّظْرَةَ فَإِنَّ لَكَ الْأُولَى وَلَيْسَتْ لَكَ الْآخِرَةُ.” (أبو داود)

Prenosi Ibn Burde od babe da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Aliji, radijallahu anhu: “O Alija, ne bacaj jedan pogled za drugim, prvi će ti biti oprošten, ali drugi neće!” (Tirmizija)

Šejh Muhammed Hassan prenosi zanimljivu priču bogobojaznog, siromašnog mladića iz Maroka sa privremenim boravkom u Americi, koji je dolazio na predavanja i zanimao se za propise vjere. Jedne prilike na predavanju nije bilo pomenutog mladića, a na pitanje šejha šta je sa njim, prisutni odgovoriše: „On je sada hvala Allahu milijarder!“ Potom mu ispričašše zanimljivu priču. Naime, ovaj moralni mladić je jednoga dana ušao u lift višespratne zgrade u kojem je bilo više muškaraca i žena. Nakon nekoliko spratova u liftu je ostao sam sa mladom Amerikankom koja je bila nepristojno obučena. Posmatrala je sa čuđenjem mladića, koji je gledao predase i na nju se nije osvrtao. Kada su na određenom spratu oboje izašli iz lifta ona ga upita: „Zar nisam lijepa?“ Mladić drhtavim glasom reče: „Ne znam! Nisam te ni pogledao!“ Ona nastavi: „A zašto me nisi ni pogledao?“ Reče: „Utječem se Allahu! Ja se bojim Allaha!“ Djevojka upita: „A gdje je Allah, Kojeg se toliko bojiš? Zar tvoja vjera zabranjuje da me pogledaš i da mi išta nažao učiniš?“ Upita: „Hoćeš li me oženiti?“ Reče: „Ja sam musliman. Koje si ti vjere?“ Reče: „Nisam muslimanka!“ Mladić reče: „Ne mogu te oženiti!“ Reče: „Hoćeš li me oženiti ako prihvatim tvoju vjeru?“ Reče: „Hoću!“ Upita: „Šta mi je činiti?“ On joj pojasni i ona postade uzorna muslimanka, supruga i majka, a on od toga dana bi jedan od najbogatijih muslimana u Americi, jer je djevojka posjedovala veliko bogatstvo. Kada je za oboren pogled ovaj bogobojazni mladić dobio toliko dunjalučko bogatsvo, šta ga inša-Allah tek čeka na budućem svijetu, jer je bio uzrokom da se ova mlada djevojka Allahovom voljom, a njegovim sebebom spasi džehennemske vatre!

Braćo i sestre, čuvajmo naše oči, uši, jezike, ruke, noge i stomake od harama, klanjajmo propisane namaze, volimo i čuvajmo sve muslimane kao istinsku braću, natječimo se u dobru i pripremajmo se za smrt i Dan proživljenja!

Gospodaru, pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama, oslobodi nasilja one kojima se ono nanosi, sačuvaj naše poglede od gledanja u haram, oprosti našim roditeljima i dobrim precima, uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima ummeta i radostima naših očiju i srca i učini ih boljim čuvarima dina i Države od nas, budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Nezim Halilović Muderris

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments