Saturday, April 20, 2024
HomeAktuelnoBošnjaci muslimani i proslavljanje Nove godine - Mr Elvedin Pezić

Bošnjaci muslimani i proslavljanje Nove godine – Mr Elvedin Pezić

BOŠNJACI MUSLIMANI I PROSLAVLJANJE NOVE GODINE

(Allah vas nagradio, potrudite se da ovo stigne do što većeg broja naših bošnjaka muslimana)

Postupajući po mnogobrojnim ajetima u kojima Uzvišeni Allah traži od nas da međusobno jedni druge opomenemo, i da se međusobno potpomažemo u činjenju dobra, odlučio sam da napišem nekoliko pravila-smjernica o propisu proslavljanja Nove godine, vjerujući da je doista mnogo onih koji proslavljaju Novu godinu neznajući da to vjera zabranjuje.

Za sve što napišem postoje dokazi, i potvrda u govoru islamski učenjaka, u želji da to bude što rezimiranije, nećemo navoditi dokaze niti govor uleme o tome.

– Allahov Poslanik nam je pojasnio da muslimani imaju dva godišnja praznika, dva bajrama, i tada im je propisano da se vesele, raduju, i slave.

– Obilježavanje i proslavljanje Nove godine u osnovi vezano je za krščane i njihovu historiju, stoga musliman ne treba da učestvuje u obilježavanju i proslavljanju iste, kako ne bi pao u strogu zabranu oponašanja drugih naroda.

– Muslimanu nije dozvoljeno da učestvuje u proslavljanju Nove godine, bez obzira da li to obilježavanje bilo na dopušten ili zabranjeni način.

– Ako se prilikom obilježavanja nove godine čine dodatni grijesi, kao: pijenje alkohola, drogiranje, muzika, bludničenje, kockanje, mješanje muškaraca i žena ili psovanje, onda je grijeh obilježavanja Nove godine veći zbog dodatnih grijeha koje insan počini.

– Muslimanu nije dozvoljeno da čestita Novu godinu, muslimanima a niti nemuslimanima.

– Bilo kakvo organiziranje obilježavanja Nove godine, potpada pod pojam zabrane potpomaganja u zlu.

– Muslimanu nije propisano tu večer obilježavati posebnim i dodatnim ibadetom, već je propisano da se ponašao onako kako se ponaša tokom bilo koje druge večeri u godini.

Molim Allaha da nam istinu prikaže istinom, i da nam omili njeno slijeđenje, a da nam neistinu prikaže neistinom, i da nam omrazi njeno slijeđenje.

Amin.

Pezic Elvedin

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments