Friday, April 19, 2024
HomeAktuelnoBrazilac Analdino primio islam drugog dana Svjetskog prvenstva!

Brazilac Analdino primio islam drugog dana Svjetskog prvenstva!

Radosna vijest iz zemlje karaoka – jedan Brazilac je primio islam, i to već drugog dana Svjetskog prvenstva! Nakon susreta i razgovora s islamskim misionarima, članovima tima Mission Da’wah iz IERA-e (British Islamic Education and Research Academy), Analdino je nakon samo par minuta izgovorio šehadet i tako postao dijelom islamskog ummeta!

Analdino se s misionarima IERA-a prvi put susreo u San Bentu, drugog dana SP-a. Tom prilikom je rekao da je u gradu Brasiliji posjetio džamiju u kojoj je osjetio ljepotu islama i veliku duhovnost. Nakon kratkog razgovora, na poklon je dobio Kur’an. Poljubio ga je dva puta, pozdravio se s misionarima i otišao.

Nakon nekog vremena, misionari su otišli u drugu oblast grada. Tamo su ponovo naišli na Analdina koji je nakon kratkog razgovora izgovorio šehadet i primio islam. Bio je jako sretan tom prilikom, i istakao da je islam najljepša vjera.

Ovom prilikom, čestitamo našem bratu u vjeri Analdinu i molimo Uzvišenog Allaha da mu podari svako dobro na dunjaluku i ahiretu, da ga učvrsti na putu islama i opskrbi obilnom nafakom. Amin.

Analdinov slučaj samo dokazuje važnost promocije islamskih vrijednosti putem lijepe riječi i blagog pristupa, jer kako se kaže ‘lijepa riječ i gvozdena vrata otvara’. S te strane, moramo odati priznanje islamskim misionarima iz Britanije koji su pokazali veliko razumijevanje, poštovanje i uljudnost prilikom razgovora s ljudima na ulicama Brazila.

Podsjećamo, dawetski tim IERA-e nije jedina skupina daija koji su došli u Brazil kako bi među milionima fudbalskih navijača širili misiju islama.

Pored britanskog tima, i Fambras (Brazilska federacija muslimanskih udruženja) je pokrenula program ‘Salam Brazil’ kako bi tokom trajanja Svjetskog prvenstva širila islamska učenja. Spomenuta grupa je publikovala 65 000 primjeraka posebnog vodiča za muslimanske navijače na SP-u, nazvanog „Salam Brazil“. Pored toga, pripremili su i posebnu maskotu zvanu Salaminho, aplikaciju za ‘pametne telefone’ i telefonsku liniju namijenjenu posjetiocima SP-a.

U grad Sao Paulo je stigla i delegacija WhyIslama, najvećeg nezavisnog davetskog projekta u Sjevernoj Americi, s ciljem „prenošenja preciznih i autentičnih informacija o islamu kroz jednostavne, efektne i inovativne načine komunikacije“.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu traje od 12. juna do 13. jula, a utakmice će se odigravati u dvanaest gradova: Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Salvador, Sao Paulo i Rio de Janeiro.

Nedim Botić

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments