Tuesday, May 28, 2024
HomePitanja i odgovoriDa li čovjek ima nagradu čitajući hadise Poslanika sallallahu alejhi we sellem?

Da li čovjek ima nagradu čitajući hadise Poslanika sallallahu alejhi we sellem?

Čitanje bilo kojeg gradiva koje se tiče šerijatskog znanja donosi sevape. Pogotovo čitanje Allahove Knjige i sunneta Poslanika sallallahu alejhi ve sellem donosi veliku nagradu. Šerijatsko znanje crpimo upravo iz ta dva izvora.

Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Najbolji od vas su oni koji nauče Kur’an, a potom druge podučavaju njemu.” (Bilježi Buhari)

O vrijednosti učenja Kur’ana došlo je do nas mnogo hadisa, a jedan od njih je govor Poslanika sallallahu alejhi ve sellam: “Učite Kur’an, zaista će se on zauzimati na Sudnjem danu za onoga ko ga bude učio.” (Bilježi Muslim)

Također ko bude čitao hadise i proučavao ih imaće za to veliku nagradu, jer to spada u traženje šerijatskog znanja, a Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Ko pođe putem traženja znanja Allah će mu olakšati put do dženneta.” (Bilježi Muslim)

Ovaj hadis je dokaz da su čitanje hadisa, njihovo proučavanje i učenje napamet razlozi zbog kojih će vjernik ući u džennet i sačuvati se džehenemske vatre.

Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Kome Allah dž.š. želi dobro, On ga poduči propisima vjere.” (Bilježe Buharija i Muslim)

A podučavanje vjere biva putem Kur’ana i putem sunneta. A učenje sunneta je od znakova da Allah dž.š. takvom želi dobro, isto kao što je učenje Kur’ana od znakova da Allah dž.š. takvim robovima želi dobro.

Dokaza za ovo zaista ima puno u Kur’anu i sunnetu Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.

 

Šejh Abdulaziz bin Abdullah bin Baz, rahmetullahi alejhi

Sa arapskog preveo i obradio Adnan Nišić

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments