Thursday, May 30, 2024
HomeAktuelnoDa li se ubraja u šehide onaj ko umre od raka?

Da li se ubraja u šehide onaj ko umre od raka?

Nadajmo se da će oni koji umru od raka dostići deredže šehida.

Kada je Allahov Poslanik s.a.w.s. upitao: “Koga među vama smatrate šehidom?”, ashabi su mu odgovorili: “Onaj koji bude poginuo boreći se na Allahovom putu.”. Tada im je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao: “Kada bi tako bilo onda bi broj šehida u mom ummetu bio veoma mali.”. Nakon toga ashabi su ga upitali: “Ko se sve ubraja u šehide?”. A Poslanik a.s. im je odgovorio: “Ko bude ubijen u borbi na Allahovom putu, on je šehid; ko bude umro na Allahovom putu on je šehid; ko umre od kuge taj je šehid; ko bude umro od stomačne bolesti on je šehid.” U drugom rivajetu se dodaje: “Ko se utopi, taj je šehid” (Hadis bilježi Muslim)

Allahov Poslanik a.s. je molio Allaha dž.š. da njegovom ummetu dadne šehadet i drugima pored onih koji budu ubijeni boreći se u džihadu, pa mu je Uzvišeni uslišao dovu.

Imam Sujuti je nabrojao sve vrste ljudi iz ummeta Poslanika s.a.w.s. koji će dostići deredžu šehida, pa je nabrojao 24 vrste šehadeta.

Od njih su oni koji umru od kuge, zatim oni koji umru od stomačnih bolesti, potom žena koja umre na porođaju, oni koji se utope i drugi.

Zato se nadamo da će šehidi biti i oni koji umru od bolesti koje mi nazivamo različitim imenima poput kancera, ciroza jetre i mnoge druge bolesti čija imena prije nisu bila poznata.

 

Odgovorio šejh Sefer El-Hawali

Sa arapskog preveo i obradio Adnan Nišić

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments