Wednesday, June 19, 2024
HomePitanja i odgovoriDa li su kaburska iskušenja vezana samo za dušu ili i za...

Da li su kaburska iskušenja vezana samo za dušu ili i za tijelo?

Kaburska iskušenja potvrđena su tekstovima iz Kur’ana i sunneta Poslanika s.a.w.s.

Rekao je Uzvišeni:

وَلَوْ تَرَى إِذِ الظَّالِمُونَ فِي غَمَرَاتِ الْمَوْتِ وَالْمَلآئِكَةُ بَاسِطُواْ أَيْدِيهِمْ أَخْرِجُواْ أَنفُسَكُمُ الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنتُمْ تَقُولُونَ عَلَى اللّهِ غَيْرَ الْحَقِّ وَكُنتُمْ عَنْ آيَاتِهِ تَسْتَكْبِرُونَ

 

“A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: “Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjeni zato što ste Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali.” (Al-En’am, 93)

 

Allah dž.š nas obavještava o faraonovim sljedbenicima:

النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آَلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ

 

“Oni će se ujutru i naveče u vatri pržiti, a kada nastupi čas: “Uvedite faraonove ljude u patnju najtežu!” (Al-Mu’min 46)

 

Što se tiče sunneta Poslanika s.a.w.s. on je pun tekstova u kjima se spominje iskušenje u kaburu. Svima je dobro poznata dova koja se uči na zadnjem sjedenju u namazu, a koju je Poslanik s.a.w.s. često učio:

“Gospodaru moj, utječem ti se od kaburskih iskušenja, i od džehenemskih patnji. I utječem ti se od iskušenja života i smrti, i od iskušenja mesiha Dedžala.”(Bilježi Buharija)

 

Osnova kaburskih iskušenja jeste da će ona biti vezana samo za dušu, ali je moguće da će u nekim trenitcima ta iskušenja osjetiti i tijelo. Pogotovu je ovo moguće kada se postave pitanja u kaburu o Gospodaru, vjeri i poslaniku i kada se duša ponovo vrati u tijelo u kaburu. Međutim, tada će se duša vratiti u tijelo u berzahu (stanju čovjeka između smrti i ponovnog oživljenja na Sudnjemu danu, o.p.) i to neće biti isto onako kako su tijelo i duša bili spojeni u dunjalučkom životu.

Tada će se mejit upitati o tome ko mu je bio Gospodar, koja mu je vjera i kojeg poslanika je slijedio. Nevjernik i munafik će tada reći: “Ah, ah, ne znam. Ali čuo sam ljude kako o tome govore.”, pa će biti udareni sa velikim čeličnim čekićem, a njihov vrisak će biti toliko jak da će ga čuti sve što se nalazi u okolini osim čovjeka. A kada bi taj vrisak čuo čovjek zanijemio bi od straha.

 

Odgovorio šejh Bin Usejmin, rahmetullahi alejhi

Sa arapskog preveo i obradio Adnan Nišić

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments