Sunday, July 21, 2024
HomeAktuelnoHutba: Allah vam naređuje da odgovorne dužnosti povjeravate onima koji su ih...

Hutba: Allah vam naređuje da odgovorne dužnosti povjeravate onima koji su ih dostojni

​Braćo i sestre, u islamu! Tema današnje hutbe je Allah vam naređuje da odgovorne dužnosti povjeravate onima koji su ih dostojni.
Vlast je braćo i sestre ogromna odgovornost, a te odgovornosti su se plašile dobre generacije naših predaka, koji su izbjegavali prihvatanje odgovonih funkcija, jer je to emanet, koji treba ispuniti i valja za njega odgovarati.
Na početku hutbe podsjećam i sebe i vas na 58. ajet Sure En-Nisa’:
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
Allah vam naređuje da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravično sudite! Uistinu je divan Allahov savjet! – A Allah doista sve čuje i vidi.
Prema citiranom ajetu Allah, subhanehu ve te’ala, nam naređuje da odgovorne poslove povjeravamo samo onima koji su dostojni tih poslova i koji su svjesni te odgovornosti, a kada Allah, subhanehu ve te’ala, nešto naređuje, onda tu nema kompromisa. Zato nikada nemojmo podržati zulum (nasilje) u bilo kojem obliku, od bilo koga i prema bilo kome! Podršku dajimo samo onima koji su dostojni da nas predstavljaju i vode!
A kako su vlast doživljavali naši dobri preci, vidimo iz nekoliko poučnih situacija vezanih za Omera ibn El-Hattaba, radijallahu anhu, drugog halifu Hulefair-rašidina (Pravednih halifa) i njegova unuka Omera ibn Abdul-Aziza, jednog od najvećih velikana i vladara ovog časnog Ummeta, za kojeg neka ulema kaže da je bio 5. halifa Hulefair-rašidina.
Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, bi sa minbera govorio: „Neka se Allah smiluje onome ko mi ukaže na moje mahane!“
Pored toga što je Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, bio veoma strog i principijelan kada je u pitanju vjera i njeni propisi, u isto vrijeme je bio veoma odgovoran i milostiv prema svima koji su to zaslužili. Kada bi stanovnici Medine pospali, Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, bi neprimijećeno izlazio iz svoje kuće, u potrazi za onima koji su slabi kako bi im pomogao, za onima koji su siromašni kako bi im udijelio sadaku ili za onima koji griješe kako bi ih opomenuo i savjet im uputio. Jedne noći dok je hodao medinskim ulicama, iz jedne kuće se začuo dječiji plač. Približio se kućnim vratima, pokucao, nazvao selam i upitao: „Allahova robinjo, zašto ti plaču djeca?“ Reče: „Plaču jer su gladna.“ Omer, radijallahu anhu, tada zaplaka i plačući se zaputi u Bejtu-l-mal (Državnu haznu), u kojoj je bilo imetka namijenjenog za sadaku. Veliku vreću je napunio brašnom i uz to uze masla, hurmi, odjeće i nešto kovanog novca. Potom reče svome pratiocu Eslemu: „Natovari mi ovo na leđa!“ A Eslem reče: „O halifo mu’mina, ja ću nositi vreću umjesto tebe!“ Omer, radijallahu anhu, energično odbi i reče: „Ja ću za njih biti pitan na Ahiretu!“ Pa ponese vreću i zaputi se kući uplakane djece. Svojim rukama im je skuhao omak i svakom djetetu sipao hrane sve dok se nisu zasitili. Njegov sluga Eslem, pripovijedajući kako je Omer, radijallahu anhu, kuhao omak i puhao u vatru kako bi je rasplamsao, rekao je: „Vidio sam kako dim izlazi iz vršaka njegove brade.“
Jedne prilike u Medinu je došao izaslanik Kisre, vladara Perzije, te se počeo raspitivati gdje se nalazi halifin dvorac. Kada mu rekoše da on nema dvorca, izaslanik upita: „Gdje je onda njegova kuća?“ Nakon što su mu pokazali kuću od opeke oko koje, na veliko izaslanikovo čuđenje, nije bilo čuvara, a da ne govorimo specijalaca, video-nadzora, prislušnih uređaja, službi za borbu protiv terorizma, betonskih zidova, za nijansu manjih od onih Gazi, on pokuca na vrata koja otvori Abdullah, sin Omerov, te ga obavijesti da njegov babo nije kod kuće i reče mu da ga potraži u džamiji ili nekoj od medinskih bašči. Pošto ga nisu našli u džamiji, potražiše ga u medinskim baščama i nađoše ga kako spava ispod jednog drveta. Bio je u skromnoj odjeći koja se izlizala od mnogog nošenja, a ispod glave je umjesto jastuka držao svoju ruku, te je mirno spavao. Kisrin izaslanik se začudio i pitao se da li je moguće da pred njim mirno spava Omer ibn El-Hattab, vladar velike Islamske države kojoj po snazi i moći tada u svijetu nije bilo ravne. Da li je ovo Omer ibn El-Hattab koji je osvojio dunjaluk i koji važi za najvećeg vladara tog doba? Izaslanik tada reče nekoliko riječi kojima iskaza svu mudrost Omerovog životnog uspjeha: „Mudro i pravedno postupaš, pa zato mirno spavaš, Omere.“
Ovako skromno živio je Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, koji da je htio, svoju kuću je mogao sagraditi od čistoga zlata i put od kuće do džamije svilom zastrti, a medinske zidove od skupocjenih materijala sazidati. Međutim, ništa od toga nije učinio, već se imanom i skromnošću ogrnuo i po tome sve do današnjeg dana upamćen ostao.
Jednom se Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, popeo na minber da održi hutbu, pa mu se iz stomaka začulo krčanje, jer je bio gladan. Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, reče svome stomaku: „Krčao ti ili ne krčao, ja te neću napuniti sve dok se ne zasite gladna muslimanska djeca.“
Halifa Omer ibn Abdu-l-Aziz se nakon preuzimanja hilafeta, popeo na minber i prisutnim muslimanima je održao prigodan govor: „O ljudi! Iskušan sam ovom stvari bez moga pitanja, moje želje za njom i bez dogovora sa ostalim muslimanima. Ja odbacujem vašu prisegu datu meni, pa potražite nekoga drugog za svog halifu!” Prisutni povikaše u jedan glas: „Mi smo tebe izabrali, vođo vjernika i zadovoljni smo tobom, pa prihvati se vođstva sa Allahovim blagoslovom!” Omer ibn Abdu-l-Aziz nastavi: „Onda, znajte da nema vjerovjesnika poslije vašeg Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i da nema knjige nakon Knjige koja je njemu objavljena! Uistinu, ono što je Allah dozvolio, to ostaje dozvoljeno do Sudnjeg dana. Zaista, ja nisam sudija, već samo onaj koji provodi Allahov Zakon. Uistinu, ja nisam onaj koji uvodi novine, već sam onaj koji slijedi. Nikome se ne pokorava u griješenju prema Allahu, subhanehu ve te’ala. Doista, ja nisam najbolji od vas, već sam jedan od vas, s‘ tim da mi je Allah odredio da nosim najveći teret. O ljudi! Ko se bude družio s‘ nama, neka se druži radi pet stvari, a ako ne može radi njih, neka nam se onda ne primiče: 1) Da nas upozna o potrebi onoga koji nije u stanju, da nas upozna sa svojom potrebom! 2) Da nas svojim zalaganjem potpomogne u dobru! 3) Da nas uputi na dobro kako bismo se poveli za njim! 4) Da ne ogovara pred nama nikoga od muslimana! 5) I da ne zalazi u stvari koje ga se ne tiču! Oporučujem vam bogobojaznost, jer je bogobojaznost iza svake stvari, dok ničega nema iza bogobojaznosti. Radite za svoj Ahiret! Doista, ko bude radio za svoj Ahiret, Allah će ga sačuvati dunjaluka! Popravite svoju unutrašnjost, Allah će popraviti vašu spoljašnjost! Često se sjećajte smrti i dobro se pripremite za nju prije nego li vam dođe! Doista, smrt prekida sve slasti. Doista, ovaj Ummet nikada se nije razilazio oko svoga Gospodara, niti svoga Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, niti Knjige koja im je dostavljena, već su se razišli oko dinara i dirhema. Zaista neću dati nikome pravo koje ne zaslužuje, niti ću uskratiti nekome njegovo pravo!“ Zatim je povisivši glas kako bi ga svi ljudi čuli, rekao: „O ljudi! Ko se bude pokoravao Allahu i njemu je obavezno pokoravati se, dok onaj koji bude griješio prema Allahu, ni njemu se ne pokorava. Pokoravajte mi se sve dok se budem pokoravao Allahu, pa ukoliko budem nepokoran i vi se nemojte pokoravati meni! Ako oni koji su oko vas, iz naselja i gradova, budu se pokoravali meni kao što se i vi pokoravate, onda ću biti vaš vođa, ali ako prekinu prisegu i ja ću prestati biti vaš vođa!“ Zatim je sišao sa minbera.
Braćo i sestre, neka ovi primjeri budu poticaj i inspiracija onima koji su na vlasti ili koji žele vlast, da se povedu za njima! Ne žudimo za vlašću i položajima, jer su oni odgovornost prije privilegije!
Izađimo inša-Allah prekosutra na Izbore i dajmo glas onima koji su dostojni da nas predstavljaju! A nakon što inša-Allah budu izabrani na lijep način im ukazujmo na njihove obaveze, ali i propuste, u cilju popravljanja stanja u našoj Domovini!
Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Podari nam vlast koja je bolja i savjesnija od nas koji je biramo! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!
وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments