Tuesday, April 16, 2024
HomeAktuelnoHutba: Dvadeset i sedam godina od početka oružane agresije na Republiku Bosnu...

Hutba: Dvadeset i sedam godina od početka oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Dvadeset i sedamgodina od početka oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Sutra je inša-Allah Dan Grada Sarajeva i punih je dvadeset i sedamgodina od početka oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od strane krnje Jugoslavije, a godinu dana poslije i od strane Republike Hrvatske.

Braćo i sestre, pojmovi „oružana agresija“ i „genocid“ su kodovi moderne historije Bosne i Hercegovine i nas Bošnjaka, kodovi koje ne smijemo zaboraviti kako se isto ne bi ponovilo našoj djeci i potomcima, pa i nama samima! To su pojmovi koje moramo dobro urezati u našu memoriju i memoriju naših ukućana, rodbine i prijatelja, tačnije u memoriju našega naroda!  

Braćo i sestre, podsjećam sebe i vas na dio 217. ajeta Sure El-Bekare:

...وَلاَ يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّى يَرُدُّوكُمْ عَنْ دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا…

...Oni će se neprestano boriti protiv vas, dok vas ne odvrate od vjere vaše, ako budu mogli…

Ova kuranska istina ostaje sve do Sudnjega dana i o njoj nemapolemike, a najčudnije je i najbolnije kada se ove kuranske istine kušaju vlastitim iskustvom i opet se ne izvuče pouka.

Početkom 1992. godine srpski nacionalisti su odlučili provesti udjelo Načertanije, koje je sredinom XIX stoljeća zagovaralo stvaranje Velike Srbije, kao i Memorandum SANU (Srpske akademije nauka iumetnosti) iz Beograda, sačinjen 1986. godine, koji je naglašavaonužnost nacionalnog ujedinjenja srpskog naroda, bez obzira gdje senalazili“.  

Nakon oružane agresije na Sloveniju i Hrvatsku, uslijedila je duga iteška oružana agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koju suprovodili: takozvana Jugoslovenska narodna armija (JNA), jediniceMUPa krnje Jugoslavije, paravojne formacije krnje Jugoslavije u viduArkanovaca, Šešeljevaca i drugih i izdajničke, zločinačke srpske snage izRepublike Bosne i Hercegovine. Obzirom da Srbi u Republici Bosni iHercegovini nisu bili locirani na jednom području, preduzete su opsežne zločinačke akcije ubijanja, hapšenja, silovanja, mučenja i protjerivanjanesrba, a na prvom mjestu Bošnjaka i pljačkanja i uništavanja njihoveimovine  i kulturnog blaga.  

Četnici su partizanske kape i spomenice, kojima su se okitili poslijeDrugog svjetskog rata, zamijenili šajkačama i kokaradama, koje su bilenjihovo tradicionalno obilježje. Okrvavljene kame, kojima su skoljenana koljeno klani Bošnjaci i kojima su parane utrobe trudnica, a živaizvađena djeca bacana u zrak i dočekivana na njih, bile su iznovanaoštrene i spremne za krvavi pohod. Svo oružje i oruđe takozvaneJugoslovenske narodne armije (JNA), kao i oružje Teritorijalne odbraneRepublike Bosne i Hercegovine, koje smo mi građani Republike Bosne iHercegovine godinama plaćali i kupovali, stavljeno je na raspolaganječetnicima, koji su pokrvavljenih očiju jurišali na sve što je ikada imaloveze sa islamom i muslimanima. Istina je da su meta njihovih zločina bilii drugi narodi, kao i pojedini Srbi koji su odbili da učestvuju u zločinima.

Svi su Bošnjaci pred agresorima i domaćim izdajnicima i zločincimabili isti i svi su trebali biti poubijani na što svirepiji način. Kada srpskizločinci u Bijeljni nisu mogli razlikovati, Bošnjaka od nebošnjaka, ubijalisu sve osunećene muškarce. Silovane su djevojčice od sedam godina i nene od osamdeset godina, a zločinci su bili svjesni da je “udariti na čast žene muslimanke” teže  i od samog ubistva. Tako je projekat silovanja sistematski provođen na čitavom okupiranom teritoriju Republike Bosne i Hercegovine. Zločinci su silovali djevojčice na oči njihovih roditelja, braće, deda i nena. Čak su prisiljavali očeve da siluju vlastite kćeri, što je nespojivo sa moralom Bošnjaka. U usijane rerne su pred očima majki stavljali njihovu živu dojenčad. Žive Bošnjake su posipali benzinom i palili ih u vlastitim kućama. Korištene su i druge najgnusnije metode zločina nad kojima um staje…  

Zločini nad golorukim i naivnim Bošnjacima su se dešavali u I i II Svjetskom ratu, ali ovoga puta je to bilo na kraju XX stoljeća, na oči cijeloga svijeta, a naivni Bošnjaci su bili sigurni u efikasnu vojnu intervenciju i humanitarnu pomoć međunarodne zajednice, koja je bila obavezna zaštititi svoju novu članicu UN-a, ali te pomoći nije bilo. Naprotiv, građanima Republike Bosne i Hercegovine uveden je embargo na uvoz naoružanja, što je bilo klasično vezanje ruku žrtvi, dok je agresor na raspolaganju imao silnu tehniku i dobro obučeno ljudstvo. U embargu na uvoz oružja u Republiku Bosnu i Hercegovinu se ogleda licemjerstvo međunarodne zajednice i saučesništvo u zločinu i to ova tvrda bošnjačka glava mora dobro zapamtiti.  

Licemjerstvo Zapada za vrijeme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu jasno se može vidjeti i iz prepiske bivšeg britanskog premijera Džona Mejdžora (John Major) i višeg službenika ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Daglasa Hoga (Douglas Hogg). Mejdžor je Hogu, 2. maja 1993. godine, u pismu zahvalio “na iscrpnom izvještaju o sadašnjoj i bivšoj situaciji u Bosni i Hercegovini, dijelu bivše Jugoslavije”A potom je napisao: “Na osnovu prethodnih razgovora u Kabinetu i drugim mjestima, Vlada Njenog Kraljevstva nije promijenila svoj stav u pogledu slijedećih političkih rješenja:

– Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće naoružavamo ili obučavamo Muslimane u Bosni i Hercegovini vojnom opremom. Mi ćemo i dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. Iako pouzdano znamo da Grčka, Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji. Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan, na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a. Od posebnog je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna;

– Do završetka i konačnog ishoda situacije na terenu, to jest podjele Republike Bosne i Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao “Islamske države u Evropi, koja se ne može tolerisati, nastavićemo da slijedimo ovu politiku…

– Neophodno je da se nastavi s’ prevarom Vance-Owenovimmirovnim razgovorima da bi se događala kakva-takva akcija sve dok Bosna i Hercegovina ne prestane postojati kao važeća država, a njeno muslimansko stanovništvo ne raseli iz svoje zemlje… Ovakav stav ima svaka druga evropska i sjevernoamerička vlada i zato nećemo intervenisati u ovom području da spasimo muslimansko stanovništvo ili da ukinemo embargo na oružje.”

Genocid nad Bošnjacima, na cijelom prostoru Republike Bosne iHercegovine, a posebno u takozvanim zaštićenim zonama: Srebrenici, Žepi, Goraždu i Bihaću i drugim općinama događao se na očigledcijeloga svijeta i to Bošnjaci ne smiju zaboraviti, jer zaborav je jedan odnajsvirepijih i najbezdušnijih neprijatelja jednoga naroda.

Braćo i sestre, ne zaboravimo oružanu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad nama Bošnjacima! Budimo budni i oprezni i trudimo se da u svojim životima budemo dosljedni nosioci baklje islama, jer se i nakon Dejtona nastavila agresija našu Domovinu, ali drugim perfidnijim metodama! Rađajmo, odgajajmo i školujmo našu djecu i učimo ih da budu moralni, vrijedni, hrabri, jasni i nepokolebljivi! Govorimo im da ako žele sačuvati našu lijepu Domovinu da moraju vrijediti za troje, da moraju u svemu biti najbolji, da ovom bosanskom zemljom moraju hodati dostojanstveno i na prstima, svjesni da je svaki korak koji naprave korak po čistoj šehidskoj krvi najhrabrijih i najboljih od nas! Pričajmo im o oružanoj agresiji i genocidima i opasnostima koje im prijete! Budimo ponosni i odlučni i nikada više ne dozvolimo da stojeći u redovima za strijeljanje čekamo milost koljača ili pomoć dvoličnih međunarodnih institucija i pojedinaca koji su nas bezbroj puta ostavljali nezaštićene i ponižene!

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Kini, Jemenu, Libiji i Egiptu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Nagradi obećanom nagradom naše šehide i sve borce koji su sa šehadetom branili i oslobađali našu Domovinu! Nagradi najboljom nagradom porodice šehida za njihov sabur i sastavi ih sa šehidima u Džennetu! Kazni zločince zasluženom kaznom i ostavi ih bez pomena i poroda i zameti im svaki trag! Spletke neprijatelja naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima ummeta i radostima naših očiju i srca! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments