Tuesday, April 16, 2024
HomeAktuelnoHutba: Ibadeti nas odgajaju i popravljaju

Hutba: Ibadeti nas odgajaju i popravljaju

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Ibadeti nas odgajaju i popravljaju. Svi naši ibadeti braćo i sestre imaju za cilj da nas pribiže Allahu, subhanehu ve te’ala, a samim time da nas odgajaju i popravljaju, kako bi bili bolji roditelji, djeca, rođaci, komšije, prijatelji, džematlije, učenici, studenti, rukovodioci, radnici i općenito bolji članovi društva. Ako nakon svakog ibadeta nismo bolji i sa snažnijim imanom, onda su naši ibadeti manjkavi i svedeni na čistu formu.

Biti Allahov, subhanehu ve te’ala, gost u protekle tri hefte, boraviti u dva harema i obaviti umru i hadž bila je privilegija nas 1409 hadžija iz Bosne i Hercegovine koji smo ove godine hadž hvala Allahu obavili preko Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i privilegija 50 hadžija koji su hadž obavili kao gosti kralja Selmana bin Abdu-l-Aziza, koji je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Kralj Selman je u vrijeme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio na čelu Visokog saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini i to je prvi komitet koji je formirala jedna zemlja za pomoć ugroženim muslimanima i isti je dao nemjerljiv doprinos obezbjeđenju materijalnih pretpostavki za odbranu od agresije i preživljavanju stanovništva u Republici Bosni i Hrecegovini.

Bili smo tužni u danima hadža kada je oko stotinu hadžija stradalo usljed rušenja krana u Haremu Kabe, a isto se desilo u danu nezapamćene oluje koja je nosila ljude. Vlada Kraljevine Saudijske Arabije je preduzela opsežnu istragu po ovom pitanju i zabranila je izlazak van zemlje svim odgovornim licima koji vode poslove na proširenju Harema u Meki, a porodicama šehida i povrijeđenim je dodijelila pristojnu nadoknadu.

A onda se prvi dan Bajrama desila još jedna nesreća u kojoj je stradalo nekoliko stotina hadžija na Mini, kao posljedica meteža koji je nastao u jednom od prilaznih puteva šatorima u kojima borave hadžije. Više odgovornih lica je nakon toga smijenjeno sa funkcija, a taj događaj su neke zemlje, grupe i pojedinci iskoristili da pokrenu snažnu kampanju protiv Kraljevine Saudijske Arabije pod izgovorom da ista nije u stanju da organizira hadž i štiti dva harema. Ova kampanja nije nimalo bezazlena i ista ima duboke korjene i pozadinu. Istraga će pokazati da li se na Mini radilo o dobro isplaniranoj diverziji ili klasičnoj nesreći.

To je još jedna potpuna zamjena teza po kojoj od muslimana treba oduzeti sve, pa čak i Kabu i džamiju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i uvesti potpunu anarhiju. Što se to dušebriznici ummeta ne organiziraju i ne stanu u zaštitu Mesdžidu-l-Aksa, prve kible muslimana i u stvarnim neprijateljima ne vide svoje neprijatelje, već za svoje neprijatelje uzimaju muslimane?

Moj odgovor na pitanja desetina novinara koji su me kontaktorali na dan nesreće na Mini je bio da “je nemoguće da se na Mini desi bilo kakva nesreća, jer su vlasti Kraljevine Saudijske Arabije ponajbolje riješile Minu i džemreta i da to može biti samo diverzija.”

Svjedočim da je Kraljevina Saudijska Arabija u proteklih 18 godina učinila mnogo na poboljšanju uslova za hadžije, a posebno je učinila na proširenju i održavanju dva harema, sa kojima svi mi možemo biti ponosni. Svi materijalni i ljudski resursi su na raspolaganju hadžijama i mu’temirima, a desetine hiljada pripadnika policije i vojske su u hizmetu hadžijama i svi oni imaju dovoljno strpljenja i snage da štite hadžije i obezbijede njihovo nesmetano kretanje, boravak u Saudijskoj Arabiji i obavljanje obreda umre i hadža. Oko dva miliona hadžija koji dolaze izvan Saudijske Arabije imaju obezbijeđen smještaj, ishranu, prijevoze i sve što im je potrebno i to na najbolji način svjedoči da je Allah, subhanehu ve te’ala, primio dovu našeg praoca Ibrahima, alejhis-selam, koji je učio:رَبِّ اجْعَلْ هَذَا بَلَدًا آمِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُم بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ…  “Gosodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom i snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!“ (Suretu El-Bekare; 126.)

Ibadeti su najviše sa čime se može oplemeniti i na deredže uzdići Allahov, dželle še’nuhu, rob. Ibadetima se osvjetljavaju srca i odgajaju duše i oni su uzrok jačanja morala, snaženja unutrašnjeg zadovoljstva i u konačnici oprosta grijeha. Od Allahove, subhanehu ve te’ala, milosti i mudrosti je to što je propisao ibadete kojima se popravlja duša. Propisao je temeljne ibadete: namaz, zekat, post, hadždž i džihad, da se njima upotpuni odgoj čovjeka i očisti od svake prljavštine.

Kaže Allah, azze ve dželle, u drugom dijelu 6. ajeta Sure El-Maide:

…مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ وَلَكِن يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

…Allah ne želi da vam pričini poteškoće, već želi da vas učini čistim i da vam blagodat Svoju upotpuni, da biste bili zahvalni.

Šehadet nas uči da u životu moramo imati principe i ne smijemo se kolebati. Namaz nas odvraća od razvrata i grijeha (Sura El-Ankebut; 45.) إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ I ako nakon svakog namaza nismo bolji i snažniji mu’mini onda nismo postigli njegovu pravu svrhu. Zekat nas uči das mo dužni čistiti svoje imetke i time učestvovati u rješavanju socijalnih problema u društvu. Post nas uči na podnošenje teškoća u našim životima i razumijevanju gladnih i siromašnih, te nastojanju da ih nahranimo i sa njima dijelimo radost posjedovanja potrebne opskrbe. Hadž nas braćo i sestre kroz ihrame uči skromnosti i odvraća od oholosti, jer nakon oblačenja ihrama nestaje naših vanjskih razlika, osim bogobojaznosti koja je naše unutrašnje pitanje i samo Allah zna ko je na kojoj deredži bogobojaznosti, a ona je prava mjera našeg imana. Ihram svojom bjelinom nas podsjeća na važnost čistoće duše, koju valja čistiti i time se spasiti, kao što stoji u 9. i 10. ajetu Sure Eš-Šems:

قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا(9) وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا(10)

Uspjeće samo onaj ko je (dušu) očisti,(9) a biće izgubljen onaj ko je (dušu) na stranputicu odvede!(10)

Tavaf nas uči da smo dužni biti dio orbite u kojoj sve slavi Allaha, te da naš hod na dunjaluku mora imati jasno postavljen pravac kretanja. Mekami Ibrahim nas uči da u životima moramo imati čvrste stavove, pa makar po pitanjima vjere bili sami. Sa’j nas uči da moramo biti aktvni u društvu i da ne smijemo čekati da naše poslove obavljaju drugi. Ihram i Arefat nas još podsjećaju na Dan proživljenja. Branje kamenčića i odmor na Muzdelifi nas uče da moramo za obračun sa neprijateljem i prokletim Šejtanom imati adekvatno oružje i opremu, te da i naša tijela imaju hak da ih odmorilo i tako spremni ulazimo u obračun sa neprijateljima i da budemo spremni da se predamo u ibadetu. Bacanje kamenčića nas uči na obavezu obračuna sa prokletim šejtanom, kojem nakon tog obračuna na Mini ne smijemo dozvoliti da nam se približi. Kurban nas uči na obavezu žrtvovanja na Allahovom putu. I u konačnici obavljanje hadžskih obreda u tačno određenom vremenu i prostoru nas uči da sve svoje životne obaveze moramo izvršavati na vakat i bez odlaganja…

Neka nas braćo i sestre svi naši ibadeti odgajaju i popraljaju i neka naš svaki novi dan bude bolji od predhodog i neka nam naša Domovina inša-Allah zajedno sa nama u svakom novom danu bude sigurnija i perspektivnija!

Allahu, učvrsti nas na Tvome putu, pomozi našoj ugroženoj braći ma gdje bili i podari im skoru pobjedu, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, očisti naša srca i jezike od ružnih misli i govora, oprosti našim roditeljima i dobrim precima, uputi našu djecu i potomke i učini ih radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetima društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments