Friday, June 21, 2024
HomeAktuelnoHUTBA: JESMO LI POLOŽILI RAMAZANSKI ISPIT - NEZIM EF. HALILOVIC

HUTBA: JESMO LI POLOŽILI RAMAZANSKI ISPIT – NEZIM EF. HALILOVIC

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Jesmo li položili ramazanski ispit.
Na zadatu temu uz Allahovu, dželle še’nuhu, pomoć govorim nakon mubarek ramazana i u danima u kojima se kroz Marš smrti, dženazom za 127 identifikovanih šehida genocida u Srebrenici i drugim primjerenim sadržajima prisjećamo jula 1995. godine kada je u Srebrenici na oči Međunarodne zajednice nad razoružanim Bošnjacima počinjen najstravičniji genocid nakon II svjetskog rata u Evropi.
Preživjela srebrenička majka sa mnom i sa tobom brate i sestro dijeli svoju bolnu, nevjerovatnu priču, koja nas treba rasplakati, od koje se trebamo naježiti i koja nas treba probuditi iz sna i podsjetiti u kakvom okruženju bezdušnih monstruma živimo i sa kime mi to imamo posla:
„Imala sam 22 godine i kćerkicu koja je imala 2 godine. Moja mala ružica. Oni su nas stavili u autobuse; samo nas žene i djevojke i rekli su da nam ništa neće biti. I dugo smo se vozili. Pun je bio autobus. Moja mala kćerkica je plakala. Sigurno je bila gladna, žedna. Zatim dođe jedan vojnik, jedan od onih četnika. Ali bio je fin prema meni i pitao me šta je sa bebom, zašto plače. Ja sam mu rekla da je sigurno gladna, a ja nemam ništa da joj dam. On mi uze bebu iz ruke i reče da će je on nahraniti nečim i vratiti je. Bila sam presretna, ali opet mi je to bilo sumnjivo. Nije prošlo deset minuta on uđe opet u autobus sa mojom malom kćerkicom, čujem ne plače više. Sigurno je lijepo nahranio, zaista postoji još dobrih insana. On mi je vrati u naručje i reče mi samo: „E sad ti kćerka više neće plakati.“ On nije moju ružicu nahranio. On je zaklao. I tako zaklanu, punu krvi mi je vratio.“
Proklet neka je koljač ovog nevinog djeteta i neka su prokleti svi koljači i zločinci! Neka su prokleti negatori genocida i neka je prokleta genocidna tvorevina sazdana na genocidu, zločinu, masovnim grobnicama, krvi i patnji nedužnih Bošnjaka razasutih po bijelome svijetu, dok njihova radna mjesta i imanja zauzimaju oni koji javno govore da ne vole Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake i ne priznaju nam jezik i rezultate popisa!
Hvala Allahu, dželle še’nuhu, Koji nas je u mjesecu ramazanu očistio od grijeha i Koji nas je stavio pod Svoju zaštitu, a koga On, subhanehu ve te’ala, uzme pod Svoju zaštitu, njemu druga zaštita nije potrebna!
Kaže Allah, azze ve dželle, u prvom dijelu 92. ajeta Sure En-Nahl, govoreći o onima koji krše ugovore:
وَلا تَكُونُوا كَالَّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ أَنْكَاثًا…
I ne budite kao ona koja bi svoju pređu rasprela kad bi je već bila čvrsto oprela!..
Zar i mi braćo i sestre u ramazanu nismo sklopili ugovor sa našim Gospodarem da ćemo biti časni pripadnici islama i zar svojim dobrim djelima nismo zaslužili istigfare i selame meleka? Zato se držimo tog ugovora i natječimo se u dobru, kako nam se naša dobra djela ne bi izbrisala!
Allah, dželle še’nuhu, u 64. ajetu Sure En-Nur ukazuje ljudima na Svoju, vlast, veličinu, sveznanje i konačan sud:
أَلَا إِنَّ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ قَدْ يَعْلَمُ مَا أَنتُمْ عَلَيْهِ وَيَوْمَ يُرْجَعُونَ إِلَيْهِ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُوا وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
Allahovo je sve što je na nebesima i na Zemlji. On sigurno zna kakvi ste vi i On će ih (ljude) obavijestiti o svemu što su radili, na Dan kad se budu Njemu vratili. A Allah sve dobro zna!
Braćo i sestre, sve što uradimo od dobra ili zla, naći ćemo kod svoga Gospodara i ništa od toga neće biti umanjeno i svi ćemo se mi susresti sa svojim djelima, kojih će se oni koji ne vjeruju i koji su dvolični stiditi i poželjeti da “tlo ispod njihovih nogu raspukne ili da budu od onih koje će prašina prekriti.” Razmišljamo li mi o tom trenutku kada će sva naša djela biti izložena pred nama i kada će se sve tajne objelodaniti? Razmišljamo li o Danu, na kojem neće biti lažnih svjedoka i kada će dijelovi tjela svjedočiti protiv ljudi?!
Blago onima koji su ramazan proveli posteći, klanjajući farzove i nafile, učeći Kur’an, čisteći svoje imetke kroz zekat, dijeleći sadaku, hraneći postače, pomažući siromahe, čuvajući svoje jezike od ružna govora i čineći dobra djela! Oni su se očistili od grijeha, a velika je to blagodat.
Naši dobri preci su stalno bili u vezi sa ramazanom; pola godine su ga dočekivali, a drugu polovicu su ga ispraćali. Kakav je naš odnos braćo i sestre prema ramazanu? Jesmo li u ramazanu, a ramazan je posebna škola, naučili lekcije iz: čuvanja džemata, poslušnosti roditeljima, strpljivosti, solidarnosti, ustrajnosti, hrabrosti, skrušenosti, samilosti i znamo li te lekcije primijeniti i poslije mjeseca ramazana?
Braćo i sestre! Gospodar ramazana je Gospodar i ostalih mjeseci. On od nas traži da Mu budemo u pokorni tokom cijele godine. On od nas traži da izvršavamo sve naše obaveze i On nam zabranjuje ono što je štetno za nas.
Braćo i sestre! Uz ramazan smo se trudili da budemo redovni u našim džamijama, pa šta nas to spriječava da takvi ostanemo i nakon ramazana? Zato se odazivajmo na pozive muezina i čuvajmo džemat! Nemojmo prolaziti pored džamija, diveći se njihovoj ljepoti, već ih ukrašavajmo našim namazima u njima i održavajmo ih! Pozivi sa munara su pozivi upućeni svima nama. Oni nas zovu na spas na obadva svijeta “حَيَّ عَلَى الصَّلَاةِ، حَيَّ عَلَى الْفَلَاحِ” „Požuri na namaz! Požuri na spas!“ Te riječi su upućene svakom od nas i uistinu su oholi ili «pretjerano hrabri» oni koji se na njih ne odazovu.
Zato ne dozvolimo da naša srca nakon što su u ramazanu očišćena, budu ponovo zaprljana svakodnevnim grijesima, a srca su podložna promjenama, što potvrđuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:
عَنْ اَبِي مُوسَى رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “إِنَّمَا سُمِّيَ الْقَلْبُ مِنْ تَقَلُّبِهِ إِنَّمَا مَثَلُ الْقَلْبِ كَمَثَلِ رِيشَةٍ مُعَلَّقَةٍ فِي أَصْلِ شَجَرَةٍ يُقَلِّبُهَا الرِّيحُ ظَهْرًا لِبَطْنٍ.” (أحمد)
Prenosi Ebu Musa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Srce je nazvano “kalb” zbog svoje prevrtljivosti. Primjer srca je primjer pera okačenog na drvo, kojeg vjetar okreće na ovu i onu stranu!” (Ahmed)
I uistinu se srce okreće na ovu ili onu stranu, u ovisnosti od okolnosti u kojima se nalazi. Zar se i naša srca ne okreću tamo – ovamo u potrazi za varljivim dunjalučkim dobrima? Ili zar srca i glave nekih od nas nisu kao prazna burad u kojima odzvanja sve sa čime dođu u dodir, a u praznu buretu sve zvoni?
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava da nakon ramazana postimo još šest dana u mjesecu ševvalu, jer je to ravno postu čitave godine:
عَنْ أَبِي أَيُّوبَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالَ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ” (مسلم)
Prenosi Ebu Ejjub, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: «Ko bude postio ramazan, a potom još šest dana ševvala, kao da je postio cijelu godinu!’ (Muslim)
Zato, ne zaboravimo post šest dana ševvala, kako bi postigli nagradu posta cijele godine i time slijedili sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Preporučujem vam da to učinimo, što prije, ako već nismo, kako nam ova blagodat ne bi promakla, a vrijeme brzlo prolazi.
Braćo i sestre, uskladimo naše živote sa propisima čiste vjere islama, čuvajmo se grijeha i sumnjivih stvari i natječimo se u dobru radi našeg dobra na obadva svijeta!
Molim Milostivog Gospodara da nas učvrsti na putu islama! Da pomogne našoj ugroženoj braći u Palestini, Siriji i na svakom drugom mjestu gdje su ugrožena njihova prava i da im podari skoru pobjedu i slobodu! Da nam pomogne da sačuvamo našu Domovinu Bosnu i Hercegovinu i da u njoj slobodno živimo i izgrađujemo je zajedno sa svima onima koji je vole i čuvaju! Da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti! Da oprosti našim umrlim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo vjere! Da uputi našu djecu i potomke, učini ih prvacima ummeta i radostima naših očiju i srca i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas! Da nam oprosti grijehe i uvede nas u obećani džennet, u društvu sa poslanicima, iskrenim, šehidima i dobrim ljudima!
وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments