Saturday, April 20, 2024
HomeAktuelnoHutba: Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je svjetiljka koja sija

Hutba: Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je svjetiljka koja sija

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je svjetiljka koja sija. Govorimo na zadatu temu u danima u kojima se Ummet pojačano sjeća Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, te se diljem svijeta organiziraju različite manifestacije, predavanja, tribine, kvizovi, hutbe i slično, što je pokazatelj naznaka naše ljubavi prema Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ali ta ljubav sa riječi treba da pređe na djela u smislu slijeđenja sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u našem svakodnevnom životu, ako želimo postići sreću na obadva svijeta.

Govoreći o misiji Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kaže Allah, dželle šenuhu, u ajetima od 45. – 47 Sure Al-Ahzab:

يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا(45) وَدَاعِيًا إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُنِيرًا(46) وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ فَضْلًا كَبِيرًا(47)

O Poslaniče, Mi smo te poslali kao svjedoka, kao donosioca radosnih vijesti, kao Poslanika koji opominje,(45) kao onoga koji poziva Allahu Njegovom dozvolom i kao svjetiljku koja sija.(46) I obraduj vjernike da oni kod Allaha imaju velike blagodati!(47)      

   Imam Ahmed bilježi predaju od Ataa ibn Jasira: Sreo samAbdullaha ibn Amra ibn ElAsa, radijallahu anhu, i rekao mu: „Prenesi mi opis Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, uTevratu!“ Pa mi je odgovorio: „Da, tako mi Allaha, opisan je uTevratu nekim od svojstava iz Kurana: O Poslaniče, Mi smo teposlali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kaoPoslanika koji opominje, kao sigurnostnepismenima“ (Arapimatadašnjeg doba), ti si Moj rob i Poslanik. Nazvah te onim koji seoslanja na Allaha. Nije grub ni osoran, niti podiže glas po trgovima, na loše ne uzvraća lošim, već preko toga prelazi i prašta. Allah ganeće usmrtiti dok ne popravi njime zabludjeli narod da posvjedočeda nema gospodara sem Allaha i time otvori slijepe oči, gluhe uši iokorjela srca.“ (Buharija)

Ibn Ebi Hatim prenosi od Ibn Abbasa, radijallahu anhu: „Nakon što je objavljeno: O Poslaniče, Mi smo te poslali kaosvjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao Poslanika kojiopominje, a on je već bio naredio Aliji i Muazu, radijallahu anhuma, da idu u Jemen, rekao im je:

يَسِّرُوا وَلاَ تُعَسِّرُوا وَبَشِّرُوا وَلاَ تُنَفِّرُوا فَإِنَّهُ قَدْ أُنْزِلَ إِلَيَّ يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا

Idite i olakšavajte, a ne otežavajte i obveseljavajte, a neizazivajte odbojnost, jer mi je objavljeno: O Poslaniče, Mi smo teposlali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kaoPoslanika koji opominje.

Za razliku od drugih poslanika, Muhammed, sallallahu alejhive sellem, je imao misiju koja nije ograničena na određeno vrijeme, mjesto i narod, već se njegovim poslanstvom otvaraju novi vidicipred čovječanstvo i poslanička zadaća dobija posebnu dimenziju. Taj teški i odgovorni zadatak, Muhammed, sallallahu alejhi vesellem, zajedno sa ashabima ispunjava i širi islam koji predstavljanepresušan izvor za sve one koji se žele napojiti sa čistog izvora.

Oni koji hoće da ih zavoli njihov Gospodar i da im budu oprošteni grijesi, dužni su slijediti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao što Allah, dželle še’nuhu, kaže u 31. i 32. ajetu Sure AluImran:

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ(31) قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْكَافِرِينَ(32)

Reci: „Ako Allaha volite, mene slijedite i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!“ A Allah prašta i samilostan je.“(31) Reci: „Pokoravajte se Allahu i Poslaniku (sallallahu alejhi ve sellem)!“ A ako oni glave okrenu, pa Allah zaista ne voli nevjernike.(32)

Allah, dželle še’nuhu, naređuje muslimanima da prihvate sve što im njihov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dozvoljava, a da se okanu svega onoga što im je on zabranio, pa u drugom dijelu 7. ajeta Sure El-Hašr, stoji:

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Ono što vam Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) da, to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite! I bojte se Allaha jer Allah zaista strahovito kažnjava!

Pokornost Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, se ogleda u slijeđenju njegova sunneta, a njegovi vjerni ashabi nisu postavljali pitanja i potpitanja na ono što je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, tražio od njih ili im je zabranio, jer su bili svjesni ozbiljnosti upozorenja Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Muslim:

عَنْ أَبيِ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا نَهَيْتُكُمْ عَنْهُ فَاجْتَنِبُوهُ وَمَا أَمَرْتُكُمْ بِهِ فَافْعَلُوا مِنْهُ مَا اسْتَطَعْتُمْ فَإِنَّمَا أَهْلَكَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ كَثْرَةُ مَسَائِلِهِمْ وَاخْتِلَافُهُمْ عَلَى أَنْبِيَائِهِمْ (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:Ono što sam vam zabranio, ostavite, a što sam vam naredio činite koliko možete, jer su one koji su bili prije vas uništila pretjerana pitanja i neslaganje sa njihovim poslanicima!“ (Muslim)

U predji koju bilježi imam Buharija stoji:

عَنِ الْعِرْبَاضِ بْنِ سَارِيَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ وَعَظَنَا رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمًا بَعْدَ صَلاَةِ الْغَدَاةِ مَوْعِظَةً بَلِيغَةً ذَرَفَتْ مِنْهَا الْعُيُونُ وَوَجِلَتْ مِنْهَا الْقُلُوبُ فَقَالَ رَجُلٌ إِنَّ هَذِهِ مَوْعِظَةُ مُوَدِّعٍ فَمَاذَا تَعْهَدُ إِلَيْنَا يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ أُوصِيكُمْ بِتَقْوَى اللهِ وَالسَّمْعِ وَالطَّاعَةِ وَإِنْ عَبْدٍ حَبَشِيٍّ فَإِنَّهُ مَنْ يَعِشْ مِنْكُمْ يَرىَ اخْتِلاَفاً كَثِيرًا وَإِيَّاُكْم وَمُحْدَثَاتُ الْأُمُورِ فَإِنَّهَا ضَلاَلَةٌ فَمَنْ أَدْرَكَ ذَلِكَ مِنْكُمْ فَعَلَيْكُمْ بِسُنَّتِي وَسُنَّةِ الْخُلَفَاءِ الرَّاشِدِينَ الْمَهْدِيِّينَ عَضُّوا عَلَيْهَا بِالنَّوَاجِذِ (البخاري)

Od ElIrbada ibn Sarije, radijallahu anhu, se prenosi: „Obrationam se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedno jutro poslijesabaha, dirljivim obraćanjem, od kojeg su zasuzile oči i zatreperilasrca, pa je neko kazao: „Ovo je oproštajni govor, pa šta nampreporučuješ Allahov Poslaniče?“ Reče: „Preporučujem vam takvaluk (bogobojaznost), poslušnost i pokornost, pa makar abesinskom robu. Uistinu ko poživi od vas nakon mene vidjeće mnogobrojna razilaženja. Čuvajte se novotarija, jer su one zabluda! Ko od vas to doživi, držite se čvrsto moga sunneta i sunneta pravednih upućenih halifa i za to se borite i zubima!“(Buharija)

U drugoj predaji koju bilježi imam Malik stoji:

عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَوْفٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا كِتَابَ اللَّهِ وَسُنَّتِي (مالك)

Prenosi Abdur-Rahman ibn Avf, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ostavljam vam dvije stvari; nećete zalutati, ako ih se budete držali: Allahovu Knjigu i moj sunnet!“ (Malik)

Braćo i sestre, vratimo se sunnetu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i budimo ponosni što smo muslimani! Natječimo se u slijeđenju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u pogledu: takvaluka, iskrenosti, hrabrosti, dobročinstva, milosti, stida i drugih poslaničkih svojstava! Ne gubimo nadu u Allahovu, dželle še’nuhu, milost i natječimo se u dobru!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments