Friday, May 31, 2024
HomeAktuelnoHutba: Mu'mini su inša-Allah pobjednici

Hutba: Mu’mini su inša-Allah pobjednici

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Mu’mini su inša-Allah pobjednici. Na zadatu temu govorimo u vremenu u kojem muslimani bezrazložno poginju svoje glave pred dušmanima koji u svojoj aroganciji prelaze svaku mjeru i koji u svojoj borbi protiv muslimana ne ne biraju sredstva.

Onaj ko želi veličinu, neka zna da je sva veličina samo u Allahu, dželle še’nuhu, kao što stoji u prvom dijelu 10. ajeta Sure Fatir:

مَنْ كَانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعًا… 

Ako neko želi veličinu, pa u Allaha je sva veličina…

Allah, azze ve dželle, nam u 139. ajetu Sure Alu Imran zabranjuje da gubimo odlučnost i da se žalostimo, ako smo istinski mu’mini:

وَلاَ تَهِنُوا وَلاَ تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ   

I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici!

U citiranom ajetu Allah, azze ve dželle, obećava, a On ispunjava Svoja obećanja da će istinski mu’mini biti superiorni u odnosu na druge ljude, a ta se superiornost odnosi i na dunjaluk i na Ahiret.

Islam odbija slabost i poniženje svojih pripadnika i u isto vrijeme traži od njih izgradnju dostojanstva, samopoštovanja, odvažnosti, odlučnosti i hrabrosti.

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u drugom dijelu 8. ajeta Sure El-Munafikun:

…وَلِلهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَعْلَمُونَ    

…A snaga je samo u Allaha i Poslanika Njegova i u vjernika, ali licemjeri neće da znaju.

Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, drugi halifa Hulefair-rašidina je u Kuds išao sa svojim slugom, a na raspolaganju su imali samo jednog konja, kojeg su naizmjenično jahali. Na ulazu u Kuds red je došao na njegovog slugu, tako da je halifa Omer ibn El-Hattab, radijallahu anhu, u grad ušao vodeći konja na kojem je jahao njegov sluga, sa obućom u rukama, pošto je prije toga morao skinuti obuću, kako bi pregazio močvaru, a na ogrtaču mu je bilo 17 zakrpa. Kada je patrijarh Sofronije vidio taj prizor, rekao je: „Vaša država će ostati vječno, jer nepravedna vlast traje jedan čas, a pravedna do Sudnjega dana.Ebu Ubejde, radijallahu anhu, priže Omeru ibn El-Hattabu, radijallahu anhu, i reče: „Čemu to, vođo pravovjemih? Ovo je tvoj dan i treba da se pojaviš pred stanovnicima Kudsa u punom sjaju. Ne dolikuje halifi da u tako oskudnoj odjeći i sa obućom u rukama ulazi u Kuds i prima ključeve grada.“ Tada ga je halifa udario po prsima i rekao: „Da mi je to neko drugi rekao, Ebu Ubejde, ne bih se čudio. Ti znaš da ste bili poniženi i prezreni i slabi, pa vas je Allah uzvisio islamom. Tako mi Allaha, kad god budete tražili ponos mimo islama, Allah će vas poniziti!“

Dobronamjeran insan se pita kuda vodi ovaj opasni virus islamofobije, čemu toliki strahovi i mržnje i zašto se ulažu tolika materijalna dobra da bi od Allahova, subhanehu ve te’ala, puta odvraćali? Odgovare na ova pitanja nalazimo u 36. ajetu Sure El-Enfal: 

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَنْ سَبِيلِ اللّهِ فَسَيُنْفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَ   

Uistinu kafiri troše imanja svoja da bi od Allahova puta odvraćali. Oni će ih sigurno utrošiti, zatim će, zbog toga žaliti i na kraju će pobijeđeni biti…

Koliko neprijatelji islama ulažu u odvraćanju od Allahove, subhanehu ve te’ala, vjere i koliko se trude da utrnu Njegovo svjetlo!? Koliko je samo elektronskih i printanih medija u jednom safu, protiv islama i muslimana? Koliko je dušmana bilo i koliko ih ima u borbi protiv nas Bošnjaka, a neki od nas se uprkos tome još uvijek imamo potrebe dodvoravati, izvinjavati i pravdati!

Neću da mojom Domovinom Bosnom i Hercegovinom mi Bošnjaci hodamo pogetih glava i neću da se dušmanima izvinjavamo i slušamo njihove isprazne priče o multikulturi i toleranciji, dok nas kontinuirano ubijaju i uništavaju, a mi Bošnjaci stoljećima živimo u miru i toleranciji i to nas opet nije amnestiralo od stravičnih genocida i zločina koje su dušmani činili nad nama. Nakon ubistva i spaljivanja bratunačkih dječaka, braće Hajrudina i Nurdina Omić, koji su kada su ubijeni rukama srpskih zločinaca imali samo devet i jedanaest godina, a prije četiri godine su im u jednom tabutu u Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu ukopane u kabur samo tri kosti, nema nam pravo niko govoriti o civlizaciji i moralu. Neću da slušam i čitam laži korumpiranih medija i političara! Neću da pratim oslobađajuće presude zločincima i kriminalcima od strane takozvanih sudija! Ieću da se osjećam u svojoj Domovini kao manjina i bez prava glasa!

Hoću da kada se moje vođe  pojave svi drugi zašute, a kada nešto kažu, da se toga i drže! Hoću da me predstavljaju oni koji se boje Allaha, jer sam tada siguran da će i kada su uslovno rečeno „sami“ štititi moje interese i interese moga naroda! Hoću da prednost u zapošljavanju imaju oni kod kojih u kući niko ne radi, a da se ne zapošljava po rodbinskim i tazbinskim linijama! Hoću da me u diplomatiji predstavljaju oni koji imaju poštovanje prema mome izmasakriranom narodu! Hoću da vlasnici firmi ne zloupotrebljavaju socijalnu krizu i radnicima umjesto plata daju sadaku! Hoću da moja braća iz islamskog svijeta ulažu novac u moju Domovinu i da dobit pošteno dijele sa radnicima, a ne da ekstra profit nose izvan moje Domovine, a radnicima daju mrvice! Hoću da su nam čiste avlije, ulice i naselja! Hoću da Bošnjaci ne premeću po kontejnerima u potrazi za koricom hljeba! Hoću da uzor Bošnjakinjama budu njihove čestite majke i nene! Hoću da naša djeca budu prvaci na svjetskim takmičenjima i da prednjače u svakom hajru! Hoću da u mojoj Domovini nema nemorala i golotinje! Hoću da moj džemat bude bez harama i hoću da se volimo i pomažemo kao istinska braća!!!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Muslim:

عَنْ ثَوْبَانَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “إِنَّ اللَّهَ زَوَى لِي الْأَرْضَ فَرَأَيْتُ مَشَارِقَهَا وَمَغَارِبَهَا وَإِنَّ أُمَّتِي سَيَبْلُغُ مُلْكُهَا مَا زُوِيَ لِي مِنْهَا وَأُعْطِيتُ الْكَنْزَيْنِ الْأَحْمَرَ وَالْأَبْيَضَ وَإِنِّي سَأَلْتُ رَبِّي لِأُمَّتِي أَنْ لَا يُهْلِكَهَا بِسَنَةٍ عَامَّةٍ وَأَنْ لَا يُسَلِّطَ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ سِوَى أَنْفُسِهِمْ فَيَسْتَبِيحَ بَيْضَتَهُمْ وَإِنَّ رَبِّي قَالَ يَا مُحَمَّدُ إِنِّي إِذَا قَضَيْتُ قَضَاءً فَإِنَّهُ لَا يُرَدُّ وَإِنِّي أَعْطَيْتُكَ لِأُمَّتِكَ أَنْ لَا أُهْلِكَهُمْ بِسَنَةٍ عَامَّةٍ وَأَنْ لَا أُسَلِّطَ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ سِوَى أَنْفُسِهِمْ يَسْتَبِيحُ بَيْضَتَهُمْ وَلَوْ اجْتَمَعَ عَلَيْهِمْ مَنْ بِأَقْطَارِهَا أَوْ قَالَ مَنْ بَيْنَ أَقْطَارِهَا حَتَّى يَكُونَ بَعْضُهُمْ يُهْلِكُ بَعْضًا وَيَسْبِي بَعْضُهُمْ بَعْضًا.” (مسلم)

Prenosi Sevban, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah mi je sastavio Zemlju, pa sam vidio njen Istok i Zapad i moj ummet će doći dotle, dokle sam vidio. Date su mi dvije riznice: bijela i crvena. Molio sam svoga Gospodara da ne uništi moj ummet glađu i da moj ummet ne uništi sa neprijateljem koji će ih poniziti. Gospodar mi je rekao: „O Muhammede, Ja sam dao odredbu i ona se ne može promijeniti. Odredio sam da tvoj ummet neće biti uništen glađu i da ga neću uništiti sa neprijateljem, pa makar se oni udružili sa raznih strana svijeta, sve dok jedni druge ne budu uništavali i zlo činili.“ (Muslim)

Obećanje Gospodara svjetova je istinito i ono se nikada ne može dovesti u pitanje.

Muslimani su dužni da u svakoj životnoj situaciji čuvaju svoje dostojanstvo, da ne dovode u pitanje svoj ponos i da ne dozvole sebi i drugim muslimanima ni najmanje poniženje.

Zato, uzdignimo naše glave, budimo časni, ponosni i moralni i stalno se trudimo da pružimo maksimum svoga napora na putu uzdizanja Allahove, subhanehu ve te’ala, Riječi i čuvajmo našu i čast drugih mu’mina!

Allahu, učvrsti nas na putu islama, učini nas od onih sa kojima si Ti zadovoljan i ne iskušaj nas sa onim što ne možemo podnijeti! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments