Saturday, April 13, 2024
HomeAktuelnoHutba: Naš najbolji uzor je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem

Hutba: Naš najbolji uzor je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Naš najbolji uzor je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Želja mi je da inša-Allah ovom hutbom pobudim naše osjećaje i želju u pogledu slijeđenja sunneta našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao najboljeg uzora i pojačamo našu ljubav prema njemu, kako bi na taj način zaslužili Allahovu, dželle še’nuhu, milost kojoj težimo i nadamo joj se.

U Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, mu’mini imaju najljepši uzor, a njegova djela i riječi su uvijek bili u potpunom skladu. U tom pogledu Allah, dželle še’nuhu, kaže u 21. ajetu Sure Al-Ahzab:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

Vi u Allahovu Poslaniku (sallallahu alejhi ve sellem) imate najljepši uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji mnogo Allaha spominje.

Prema tome, oni koji žude za susretom sa svojim Gospodarem i koji se raduju Sudnjem danu i koji mnogo spominju Allaha, dželle še’nuhu, slijede sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i to je jedan od načina postizanja Allahovog, subhanehu ve te’ala, zadovoljstva, što bi trebao da bude naš zajednički cilj.

Da li je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, naš istinski uzor, slijedimo li njegov sunnet i nadamo li se Allahovoj, subhanehu ve te’ala, milosti i nagradi? Kako smo uredili naše živote i da li je islam naš put ili smo sebi uzeli druge puteve za smisao života na dunjaluku?

Zašto se oni koji slijede sunnet u vremenu u kojem živimo, osporavaju i žele prikazati kao, zaostali tradicionalisti ili tvrdokorni fundamentalisti?

Hoćemo li se promijeniti i približiti svome Gospodaru i provoditi svoj život u pokornosti Njemu? Zar svojim ponašanjem ne izazivamo Allahovu, subhanehu ve te’ala, srdžbu i ne približavamo se džehennemskoj provaliji? Zar ne preživljavamo predznake Sudnjeg dana u svojim kućama, komšiluku, poslu itd.? Ima li harama koji u Bosni i Hercegovini nije našao sebi pogodno tlo i ima li koji od njih da ga Bošnjaci nisu kušali?

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio veoma blag i milostiv prema svojim ashabima i na taj način je plijenio njihova srca, koji bi se da je bio prema njima grub, od njega razbježali, kao što Allah, dželle še’nuhu, kaže u 159. ajetu Sure Alu Imran:

     فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ

   Samo Allahovom mološću ti si blag prema njima. A da si osoran i grub, razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s’ njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega!

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, za razliku od ostalihAllahovih poslanika je bio počašćen sa pet stvari, o kojimagovori u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَأُعْطِيتُ خَمْسًا لَمْ يُعْطَهُنَّ أَحَدٌ قَبْلِي نُصِرْتُ بِالرُّعْبِ مَسِيرَةَ شَهْرٍ وَجُعِلَتْ لِيَ الْأَرْضُ مَسْجِدًا وَطَهُورًا فَأَيُّمَا رَجُلٍ مِنْ أُمَّتِي أَدْرَكَتْهُ الصَّلَاةُ فَلْيُصَلِّ وَأُحِلَّتْ لِيَ الْمَغَانِمُ وَلَمْ تَحِلَّ لِأَحَدٍ قَبْلِي وَأُعْطِيتُ الشَّفَاعَةَ وَكَانَ النَّبِيُّ يُبْعَثُ إِلَى قَوْمِهِ خَاصَّةً وَبُعِثْتُ إِلَى النَّاسِ عَامَّة(بخارى)

Prenosi Džabir ibn Abdullah, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Dato mi je petstvari, koje nisu date nikome prije mene: 1. Potpomognutsam strahom (neprijatelja od mene) na udaljenosti mjesec(hoda). 2. Zemlja mi je data mjestom za sedždu i čistom, pagdje god nekog čovjeka od moga Ummeta zadesi namaz nekaklanja. 3. Dozvoljen mi je ratni plijen koji nije bio dozvoljennikome (od poslanika) prije mene. 4. Dat mi je šefaat(zalaganje za vjernike). 5. I svi poslanici su slati samo svomenarodu, a ja sam poslat svim ljudima! (Buharija)

Ovih pet stvari je počast za Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali i za njegov Ummet. Neprijatelji islama su se njegabojali na udaljenosti mjesec hoda, jer je bio potpomognut saulijevanjem straha u njihova srca. I njegovi ashabi, kao i časni idosljedni sljedbenici njegova sunneta su ulijevali strah uneprijateljska srca na velikim udaljenostima i to je trajalo sve dokmuslimani nisu uzeli sebi za Gospodara nekoga drugog mimo Allaha, subhanehu ve te’ala, dok nisu počeli slijediti negoga drugog mimo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i dok nisu uzeli sebi za kiblu nešto drugo mimo Kabe.  

Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i Ummetu jeučinjena Zemlja čistom za klanjanje, tako da mumini ma gdje dase zadese moraju izvršiti obavezu namaza. Namaz, braćo i sestreoznačava stalnu vezu roba sa Gospodarem i ta se veza ne smijeprekinuti, jer prekidanjem te veze musliman gubi orjentaciju iruši svoju građevinu islama.

Jedna od počasti koja je data Muhammedu, sallallahu alejhive sellem, je i ta da kao jedan od dunjalučkih plodova džihadabude i ratni plijen, čiju podjelu je odredio Kuran i oko čega nema rasprave.

Šefaatom je odlikovan naš Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, i njegov Ummet će biti počašćen time što će se on zanjega zauzimati na Sudnjem danu.

I na kraju poslanička misija cijelom čovječanstvu takođe spada u jednu od počasti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u odnosu na druge poslanike.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije proklinjao ljude, već je učio dove za njihovu uputu, što potvrđuje slijedeća muttefek predaja:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَدِمَ طُفَيْلُ بْنُ عَمْرٍو الدَّوْسِيُّ وَأَصْحَابُهُ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ دَوْسًا عَصَتْ وَأَبَتْ فَادْعُ اللَّهَ عَلَيْهَا فَقِيلَ هَلَكَتْ دَوْسٌ قَالَ اللَّهُمَّ اهْدِ دَوْسًا وَأْتِ بِهِمْ (متفق عليه)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: “Došli su Tufejl bin Amr El-Devsi i njegovi drugovi kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekoše: „Pleme Devs je nepokorno i odbilo je prihvatiti islam, pa uputi dovu Allahu, protivu njih!” Neko viknu: “Neka propadne pleme Devs!” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Gospodaru moj, uputi pleme Devs na pravi put i dovedi mi ih!“ (Muttefekun alejhi)

Braćo i sestre, svedimo sami sa sobom račune i zapitajmo se je li naša ljubav prema Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, onakva kakvu je od nas traži naš Gospodar, subhanehu ve te’ala! Slijedimo li zaista njegov sunnet u svim sferama njegova života? Žudimo li za susretom sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovim šefa’atom na Sudnjem danu? Čeznemo li za njegovim društvom u najvišim džennetima? Učimo li našu djecu da ga vole i da im on bude najbolji uzor, a ne da se ugledaju na razvratnike i nevjernike? Sanjamo li Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili su nam snovi kao i java puni dunjuka i varljivih dunjalučkih ukrasa?!

Sve su to pitanja na koja treba da odgovorimo i da se inša-Allah mijenjamo na bolje, radi našeg dobra na obadva svijeta.

Braćo i sestre, slijedimo sunnet našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, volimo ga istinskom ljubavlju i žudimo za njegovim društvom u džennetu!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Učini nas od istinskih sljedbenika Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments