Friday, June 14, 2024
HomeAktuelnoHutba: Posljednja trećina mubarek ramazana

Hutba: Posljednja trećina mubarek ramazana

Braćo i sestre u islamu, tema današnje hutbe je Posljednja trećinamubarek ramazana 1440.H. / 2019. godine.

Braćo i sestre, sutra inša-Allah ikindijom ulazimo u posljednju trećinu mubarek ramazana, kada ujedno mu’tefiki ulaze u i’tikaf. Prije dva dana smo obilježili Bitku na Bedru, a sutra se inša-Allah prisjećamo Oslobođenja Meke i iz ta dva događaja izvlačimo mnogobrojne pouke i poruke, za naše dobro na ovom i budućem svijetu.

Nakon što smo hvala Allahu, dželle še’nuhu, gotovo ispostili dvije trećine ramazana, ulazimo u njegovu posljednju trećinu u kojoj se nadamo postizanju Allahovog, dželle še’nuhu, zadovoljstva i našem potpunom oslobađanju od grijeha i džehennemske vatre.

Kada bi došla posljednja trećina ramazana, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi pojačao ibadet, što potvrđuju riječi Aiše, radijallahu anha, majke mu’mina:

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ الْعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ أَيْ اعْتَزَلَ نِسَاءَهُ وَأَحْيَا لَيْلَهُ وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ (الصحيحين)

Prenosi Aiša, radijallahu anha, da bi Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, kada bi došla posljednja trećina ramazana, smotao svojupostelju, tj. ne bi se primicao ženama, noći bi provodio u ibadetu ibudio bi svoje ukućane (radi činjenja ibadeta)! (Buharija i Muslim)

Pored teravije koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjaotokom ramazana, u zadnjih deset noći Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, bi u zadnjoj trećini noći klanjao i Salatuttehedždžud.  

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je kako stoji u Sahihu, popredaji Ebu Huzejfe, radijallahu anhu, jedne noći na kijamu tolikodugo učio da je na jednom rekatu proučio Suru ElBekare, Suru AliImran i Suru EnNisa‘, tačnije 104,5 stranice ili šestinu Kur’ana, aučeći ajete u kojima se spominje prijetnja, zastao bi moleći Allaha, subhanehu ve teala, da ga sačuva od nje. Kada su klanjali dva rekata, Bilal ibn Rebbah, radijallahu anhu, je ezanom najavio sabahnamaz!

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nije izostavljao Salatuttehedždžud ni kada je bio bolestan ili prekomjerno umoran, pa bi gatada klanjao sjedeći.

U dva Sahiha stoji predaja da je melek Džibril dolazio kodPoslanika, sallallahu alejhi ve sellem, svakog ramazana i po jednom gapreslušavao Kuran, da bi posljednje godine to učinio dva puta, što jena neki način bila najava skorog edžela Poslanika, sallallahu alejhi vesellem.

U predaji stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, budiosvoju kćerku Fatimu i Aliju ibn Ebi Taliba, radijallahu anhuma, uvečegovoreći im: Zar nećete ustati i klanjati?“ (Buharija)

I budio je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aišu, radijallahuanha, kada bi završio tehedždžud, a prije nego što bi klanjao vitr.

U Muvettau stoji, da je Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, klanjaodobar dio noći, pa kada bi došla polovica noći, budio bi svoju porodicugovoreći im: „Namaz, namaz!” I proučio bi ajet: وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا  Naredi svojoj čeljadi da obavlja namaz i ustraj utome!… (Ta Ha, 132.)

Braćo i sestre, u jednoj od neparnih noći u posljednjoj trećini mubarek ramazana je i Noć Kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, što ovoj trećini ramazana daje posebnu vrijednost. To je Noć u kojoj je započelo objavljivanje Kur’ana, kao što stoji u Suri El-Kadr:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ(1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ(2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ(3) تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ(4) سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ(5) (سورة القدر: 1-5)‏

Mi smo ga spustili (objavili) u Noći Kadr! (1) A šta ti misliš štaje to Noć Kadr?(2) Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. (3) Meleki iDžibril, sdozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odlukesvake.(4) Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane!(5) (Suretu ElKadr, 1.-5.)

Noć Kadr je vrednija od hiljadu mjeseci ili 83 godine i četirimjeseca, pa ko od nas ne želi iskoristiti ovu mubarek noć?!

Onaj ko provede Noć Kadr, u ibadetu, biće mu oprošteni prošligrijesi, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ الله عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَمَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ (بخاري)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:Ko provede Noć Kadr čvrsto vjerujući inadajući se Njegovoj nagradi, biće mu oprošteni prošli grijesi!(Buharija)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nas podstiče da se u tojnoći obraćamo dovom svome Gospodaru i od Njega tražimo oprost.

Rekla je Aiša, radijallahu anha, Poslaniku, sallallahu alejhi vesellem: „Poslaniče, ako doživim Noć Kadr, šta ću u njoj učiti?“ Rekao je: “Aiša, uči: أَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي  Gospodaru, Ti si Taj Koji oprašta, voliš oprost, pa mi oprosti!”

Rekao je Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu: “Neki ashabi su u snu vidjeli da je Noć Kadr u zadnjih sedam noći ramazana, pa im je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pokazan mi je vaš san. Istina je da je ona (Noć Kadr) skrivena u zadnjih sedam noći, pa ko je bude tražio neka je traži u zadnjih sedam noći!“ (Buharija)

Ubade ibn Semh, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izašao jednom prilikom da obavijesti ashabe o Noći Kadr, pa su se dva muslimana posvađala, na što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Izašao sam da vas obavijestim o Noći Kadr, pa kada su se dva muslimana posvađala podignuto je od mene znanje o njoj. Nadam se da je to dobro po vas, pa jetražite u dvadeset i devetoj, dvadeset i sedmoj i dvadeset i petoj noći!(Buharija)

Braćo i sestre, uistinu su nesretni oni koji su u mubarek ramazanu nemarni. Oni koji bez opravdanog razloga mrse, a posebno oni koji to čine javno. Oni koji neredovno klanjaju propisane farzove. Oni koji umjesto učenja Kur’ana ili njegova slušanja uče i slušaju ono što je Gospodar zabranio. Oni koji umjesto bereketa sehura i iftara u svojim kućama imaju uobičajena tri obroka. Oni koji umjesto u namazu, zikru i i’tikafu u džamijama, ramazanske noći provode u kafanama i diskotekama. Oni koji su se zaboravili ko su i zašto su na ovoj Zemlji. Oni koji svojim ponašanjem izazivaju Allahovu, azze ve dželle, srdžbu u našoj Domovini, koja je natopljena rijekama šehidske krvi i u kojoj se ne može ni korak napraviti, a da se ne stane na mjesto gdje je u posljednjih nekoliko stoljeća prolivena krv nevinih Bošnjaka!

Braćo i sestre! Provedimo ovih nekoliko preostalih dana i noći mjeseca ramazana u ibadetu i tragajmo za Noći Kadr, nadajući se Allahovoj, dželle še’nuhu, milosti, oprostu grijeha i džennetima koji su nam obećani! Izvršimo obavezu sadekatu-l-fitra, kako bi na taj način od posta odstranili eventualne nedostatke i kako bi post bio uzdignut Allahu, subhanehu ve te’ala! Budimo iskreni u našem vjerovanju i natječimo se u dobru tokom cijele godine!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći isestrama ma gdje bili! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke naših neprijatelja vrati na njih i daj da se oni zabave sobom, a nas da puste da živimo u miru i rahatluku! Pomozi nam da sa lahkoćom ispostimo mubarek ramazan, primi od nas naše ibadete i potpuno nas očisti od grijeha! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i radostima naših očiju i srca! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Amin!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments