Monday, June 24, 2024
HomeAktuelnoHutba: Uništenje naroda Luta, alejhis-selam

Hutba: Uništenje naroda Luta, alejhis-selam

Braćo i sestre u islamu! Naslov današnje hutbe je Uništenje naroda Luta, alejhis-selam. Ista je nastavak prošle hutbe, u kojoj sam govorio o poslanstvu Luta, alejhis-selam.

Na Lutov, alejhis-selam, poziv svome narodu da se okanu velikog grijeha koji su javno činili nije se odazvao niti jedan čovjek niti žena, pa čak ni njegova supruga, osim njegove dvije kćerke.

Nakon što se Lutov, alejhis-selam, narod oglušio o pozive i upozorenja Luta, alejhis-selam, on upućuje dove Allahu, dželle še’nuhu,za pomoć. Allah, azze ve dželle, prima dove Luta, alejhis-selam i šalje meleke u liku ljudi. Oni su prvo posjetili Ibrahima, alejhis-selam, prije nego su došli do Luta, alejhis-selam, i donijeli su mu radosnu vijest da će mu žena roditi sina i obavijestili su ga da su poslani da unište Lutov, alejhis-selam, narod. O tome Allah, subhanehu ve te’ala, govori u ajetima 31. – 34. Sure Ez-Zarijat:

           قَالَ فَمَا خَطْبُكُمْ أَيُّهَا الْمُرْسَلُونَ(31) قَالُوا إِنَّا أُرْسِلْنَا إِلَى قَوْمٍ مُجْرِمِينَ(32) لِنُرْسِلَ عَلَيْهِمْ حِجَارَةً مِنْ طِينٍ(33) مُسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ لِلْمُسْرِفِينَ(34)

Reče: „Šta vi hoćete, o izaslanici?”(31) Rekoše: “Poslani smo narodu griješnom.(32) Da sručimo na njih grumenje od ilovače.(33) Svako obilježeno u Gospodara tvoga za one koji su u razvratu svaku mjeru prešli.”(34)

Od te su kazne izuzeti samo Lut, alejhis-selam, i njegova čeljad, tj. njegove dvije kćerke, osim njegove supruge, kao što stoji u 59. i 60. ajetu Sure El-Hidžr:

إِلاَّ آلَ لُوطٍ إِنَّا لَمُنَجُّوهُمْ أَجْمَعِينَ(59) إِلاَّ امْرَأَتَهُ قَدَّرْنَا إِنَّهَا لَمِنَ الْغَابِرِينَ(60)

Samo ćemo svu Lutovu čeljad spasiti.(59) Osim žene njegove. Ona će, odlučili smo, sa ostalima kaznu iskusiti.(60)

Nakon što su napustili Ibrahima, alejhis-selam, meleki koji su poslani kao glasnici su došli Lutu, alejhis-selam. Lut, alejhis-selam, se kada su kod njega došli meleki uznemirio i preplašio, kao što stoji u 77. ajetu Sure Hud:

           وَلَمَّا جَاءَتْ رُسُلُنَا لُوطًا سِيءَ بِهِمْ وَضَاقَ بِهِمْ ذَرْعًا وَقَالَ هَذَا يَوْمٌ عَصِيبٌ  

I kada Naši poslanici dođoše Lutu, on se zbog njih nađe u neprilici i bi mu teško pri duši, pa reče: “Ovo je mučan dan!“

O dolasku meleka kod Luta, alejhis-selam, nevjernike obavještava Lutova, alejhis-selam, supruga.

Kako je mislio da će on i njegovi gosti loše proći sa njegovim narodom Lut, alejhis-selam, je poželio da ima snagu, kako bi se zaštitili, kao što stoji u 80. ajetu Sure Hud:

قَالَ لَوْ أَنَّ لِي بِكُمْ قُوَّةً أَوْ آوِي إِلَى رُكْنٍ شَدِيدٍ

Reče: „Da ja imam snagu ili da se mogu osloniti na nekog snažnog!”    

Meleki obavještavaju Luta, alejhis-selam, da su oni Allahi, dželle še’nuhu, poslanici i da im njegov narod ne može nauditi i prenose mu Allahovu, dželle še’nuhu, odredbu o uništitenju njegova naroda, te da u zoru on i njegova čeljad, osim njegove supruge krenu i da se ne obaziru, kao što stoji u ajetima 81. – 83. Sure Hud:

       قَالُوا يَا لُوطُ إِنَّا رُسُلُ رَبِّكَ لَنْ يَصِلُوا إِلَيْكَ فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِنَ اللَّيْلِ وَلاَ يَلْتَفِتْ مِنْكُمْ أَحَدٌ إِلاَّ امْرَأَتَكَ إِنَّهُ مُصِيبُهَا مَا أَصَابَهُمْ إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ أَلَيْسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ(81) فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِنْ سِجِّيلٍ مَنْضُودٍ(82) مُسَوَّمَةً عِنْدَ رَبِّكَ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِمِينَ بِبَعِيدٍ(83)

A meleki rekoše: “O Lute, mi smo izaslanici Gospodara tvoga! Oni tebi ne mogu nauditi. Ti kreni sa čeljadi svojom u gluho doba noći bez žene svoje! Nju će zadesiti isto što i njih i neka se niko od vas ne obazire! Rok im je praskazorje, a zar praskazorje nije blizu?“(81) I kada pade naredba Naša, Mi sve prevrnusmo. Ono što je bilo gore bi dolje i na njih kao kišu grumenje od pečena blata spustismo, koje je neprekidno sipalo,(82) obilježeno od Gospodara tvoga, a ono nije daleko ni od jednog nasilnika.(83)

A u ajetima 61. – 77. Sure El-Hidžr stoji:

            فَلَمَّا جَاءَ آلَ لُوطٍ الْمُرْسَلُونَ(61) قَالَ إِنَّكُمْ قَوْمٌ مُنْكَرُونَ(62) قَالُوا بَلْ جِئْنَاكَ بِمَا كَانُوا فِيهِ يَمْتَرُونَ(63) وَأَتَيْنَاكَ بِالْحَقِّ وَإِنَّا لَصَادِقُونَ(64) فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِنَ اللَّيْلِ وَاتَّبِعْ أَدْبَارَهُمْ وَلاَ يَلْتَفِتْ مِنْكُمْ أَحَدٌ وَامْضُوا حَيْثُ تُؤْمَرُونَ(65) وَقَضَيْنَا إِلَيْهِ ذَلِكَ الْأَمْرَ أَنَّ دَابِرَ هَؤُلاءِ مَقْطُوعٌ مُصْبِحِينَ(66) وَجَاءَ أَهْلُ الْمَدِينَةِ يَسْتَبْشِرُونَ(67) قَالَ إِنَّ هَؤُلاءِ ضَيْفِي فَلاَ تَفْضَحُونِ(68) وَاتَّقُوا اللَّهَ وَلاَ تُخْزُونِ(69) قَالُوا أَوَلَمْ نَنْهَكَ عَنِ الْعَالَمِينَ(70) قَالَ هَؤُلاَءِ بَنَاتِي إِنْ كُنْتُمْ فَاعِلِينَ(71) لَعَمْرُكَ إِنَّهُمْ لَفِي سَكْرَتِهِمْ يَعْمَهُونَ(72) فَأَخَذَتْهُمُ الصَّيْحَةُ مُشْرِقِينَ(73) فَجَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهِمْ حِجَارَةً مِنْ سِجِّيلٍ(74) إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِلْمُتَوَسِّمِينَ(75) وَإِنَّهَا لَبِسَبِيلٍ مُقِيمٍ(76) إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِلْمُؤْمِنِينَ(77)

      I kada izaslanici dođoše Lutu,(61) on reče: „Vi ste, doista, ljudi neznani!“(62) Rekoše: „Ne! Donosimo ti ono u šta ovi stalno sumnjaju.(63) Donosimo ti ono što će se sigurno dogoditi, a mi zaista istinu govorimo.(64) Izvedi čeljad svoju u gluho doba noći, a ti budi na začelju njihovu i neka se niko od vas ne osvrće, već produžite u pravcu kuda vam se naređuje!“(65) I Mi smo mu objavili ono što će se zbiti: da će oni, svi do posljednjeg, u svitanje uništeni biti.(66) U to dođoše stanovnici grada, veseli.(67) Reče: „Ovo su gosti moji, pa me ne sramotite!(68) I bojte se Allaha i mene ne ponižavajte!“(69) Rekoše: „A zar ti nismo zabranili da ikog primaš?(70) Reče: „Ako već hoćete nešto činiti, eto kćeri mojih!“(71) Tako Mi života tvog, oni su u pijanstvu svom lutali.(72) I njih je zadesio strašan glas kada je Sunce izlazilo(73) I Mi smo učinili da ono što je gore bude dolje i na njih smo kao kišu grumenja od skamenjene gline sručili.(74) To su zaista pouke za one koji posmatraju:(75) Ono je pored puta i sad postoji.(76) To je doista pouka za one koji vjeruju.”(77)

A u ajetima 33.-39. Sure El-Kamer stoji:

    كَذَّبَتْ قَوْمُ لُوطٍ بِالنُّذُرِ(33) إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ حَاصِبًا إِلاَّ آلَ لُوطٍ نَجَّيْنَاهُمْ بِسَحَرٍ(34) نِعْمَةً مِنْ عِنْدِنَا كَذَلِكَ نَجْزِي مَنْ شَكَرَ(35) وَلَقَدْ أَنْذَرَهُمْ بَطْشَتَنَا فَتَمَارَوْا بِالنُّذُرِ(36) وَلَقَدْ رَاوَدُوهُ عَنْ ضَيْفِهِ فَطَمَسْنَا أَعْيُنَهُمْ فَذُوقُوا عَذَابِي وَنُذُرِ(37) وَلَقَدْ صَبَّحَهُمْ بُكْرَةً عَذَابٌ مُسْتَقِرٌّ(38) فَذُوقُوا عَذَابِي وَنُذُرِ(39)

I Lutov narod u opomene nije vjerovao.(33) Na njih vjetar, pun pijeska, poslasmo, samo ne na Lutovu porodicu, nju u svitanje spasismo,(34) iz milosti Naše. Eto, tako Mi nagrađujemo one koji zahvaljuju.(35) A on im je bio prijetio silom Našom, ali su oni u prijetnje sumnjali.(36) Oni su od njega goste njegove tražili, pa smo ih Mi oslijepili: „Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!“(37) A rano izjutra stiže ih kazna koju će neprestano osjećati.(38) „Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!“(39)

Uništenje Lutova, alejhis-selam, naroda o kojem Allah, azze ve dželle, kazuje u Kur’anu se prema istraživanjima dogodio oko 1800 godine prije Nove ere.

Pa hoće li naši političari imati razuma i snage da se odupru pokušajima ozakonjenja sklapanja istospolnih brakova, što je po islamu teški grijeg, zbog kojeg je kažnjen Lutov, alejhis-selam, narod? Ili će se politika rađe prikloniti zapadnim standardima, radi varljive dunjalučke koristi?

Seksualna izopačenost i nastranost protivne su islamu i drugim objavljenim vjrama. Homoseksualizam, bez obzira koliko ga „moderni“ svijet popularizovao, uvijek je bio i biće protiv ljudske prirode.

Da bi se iskorijenila neka moralna devijacija ili neki čin kojiuništava moralnu čistoću pojedinaca i društva u cjelini, islam preventivno djeluje, pa tako u ovom pogledu, predviđa drastične kazne za one koji krše granice prirodnog načina života. Tako su imami Šafija i Ahmed ibn Hanbel mišljenja da homoseksualca treba kamenovati, bez obzira da li je oženjen ili nije. Oni svoj stav temelje na hadisu koji bilježi imam Tirmizija:  

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ وَجَدْتُمُوهُ يَعْمَلُ عَمَلَ قَوْمِ لُوطٍ فَاقْتُلُوا الْفَاعِلَ وَالْمَفْعُولَ بِهِ (الترمذي)

Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Koga nađete da čini ono što je činio Lutov, alejhis-selam, narod ubijte i onog ko to čini, a i onog s’ kim to čini!“ (Tirmizija)

Imam Ebu Hanife, smatra da homoseksualca treba baciti sa vrha planine u provaliju i za njim bacati kamenje, kako je bilo učinjeno i sa Lutovim, alejhis-selam, narodom. 

Braćo i sestre, čuvajmo se ovog velikog grijeha i budimo od onih koji se suprostavljaju njegovoj legalizaciji, kako bi zalužili Allahovo, dželle še’nuhu, zadovoljstvo i nagradu! Izvršavajmo sve Allahove, azze ve dželle, naredbe, pridržavajmo se Sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i čuvajmo se zabranjenih i sumnjivih stvari, za naše dobro na ovom i budućem svijetu!

Allahu, učvrsti nas na putu islama, učini nas od onih sa kojima si Ti zadovoljan i ne iskušaj nas sa onim što ne možemo podnijeti! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments