Sunday, June 23, 2024
HomeAktuelnoIde nova godina, dolaze koncerti i pijanke - Mr Elvedin Pezić

Ide nova godina, dolaze koncerti i pijanke – Mr Elvedin Pezić

IDE NOVA GODINA, DOLAZE KONCERTI I PIJANKE

(MUZIČKI KONCERTI I MUSLIMANI)

Muzički koncerti sastavni su dio naše svakodnevnice, naročito u danima pred novu godinu, a evidentno je da ovim manifestacijama prisustvuje veliki broj muslimana. Iako se dosad često govorilo i pisalo o štetnosti muzike i odlaska na muzičke koncerte, primjetno je da mnogi muslimani još uvijek nisu postali svjesni opasnosti muzike, a isto tako postoji i određeni broj onih koji ne znaju propise u vezi sa muzikom i koji na koncerte odlaze nesvjesni da je to zabranjeno, stoga postoji potreba da se skrene pažnja na pogubnost slušanja muzike i odlaska na muzičke koncerte.

Prema mišljenju četiri pravne škole, što obuhvata i hanefijsku pravnu školu, slušanje muzike strogo je zabranjeno – haram, što znači da se strogo zabranjenim smatra i odlazak na muzičke koncerte.

Propis ostaje identičan, bez obzira na to gdje se organizirao koncert, ko su izvođači koncerta i bez obzira na to o kojoj se vrsti muzike radi.

Jedno od pogrešnih uvjerenja u vezi sa muzikom jeste i mišljenje mnogih koji smatraju da je muziku dozvoljeno slušati ako je izvođač musliman, što je potpuno neispravno mišljenje.

S druge strane, mnogi smatraju da u okvire zabrane ne ulazi određena vrsta muzike, kao što su sevdah i tzv. duhovna muzika, što je opet neispravno mišljenje. Muzika je zabranjena, bez obzira na to ko je izvodio i o kojoj se vrsti muzike radi.

Stoga, uvažena braćo i sestre, poštovana omladino, mnogo je razloga zbog kojih ne biste trebali da slušate muziku, a naročito ne biste trebali da prisustvujete muzičkim koncertima.

Muzički koncerti, pored muzike, što je dovoljno grijeha i dovoljan razlog da se ne prisustvuje takvim manifestacijama, obiluju i mnogim drugih grijesima:

(1) kupovinom ulaznice čovjek troši imetak na haram način, a muslimanu je obaveza da pazi gdje i u što troši svoj imetak,

(2) na koncertima se zajedno nalaze muškarci i nepropisno odjevene žene,

(3) i muškarci i žene opijaju se, psuju, drogiraju, i počini se mnogo drugih nemoralnih radnji tokom i nakon koncerta.

Zbog svega spomenutog, muslimanu je strogo zabranjeno da prisustvuje muzičkim koncertima.

Priredio: Pezić Elvedin

(minber.ba)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments