Thursday, May 30, 2024
HomePitanja i odgovoriKad mladoženja ustanovi da mu žena nije djevica?

Kad mladoženja ustanovi da mu žena nije djevica?

“Hvala Allahu dž.š., i donosim salavat i selam na Allahovog Poslanika, na njegove drugove i sve one koji njih slijede, a potom:

Prvo da zamolim Allaha dž.š. da te nagradi što si se odlučio na ovaj sunnet (brak), i da ti kažem da trebaš sakriti mahanu ove sestre šta god da se među vama desi.

Ali treba da znaš da gubitak nevinosti kod žene ne dešava se uvijek putem bluda, već za to postoje i drugi razlozi, npr. neki nesretni pad, ili da se žena nesretnim slučajem  povrijedi nekim oštrim predmetom, ili na način samozadovoljavanja koji u Islamu, naravno, nije dozvoljen.

Čak i u slučaju da je žena izgubila nevinost putem bluda, da Allah nas sačuva od toga, možda se ona pokajala, a pokajanje briše ono što je bilo prije njega.

U slučaju da je djevojka koju si oženio, izgubila svoju nevinost na način koji ona nije željela (bilo je protiv njene volje), tj. one koje smo spomenuli, ili da je silovana, onda ona uopšte nije grešna zbog gubitka svoje nevinosti.

A ako je izgubila nevinost putem bluda, da Allah sačuva sve muslimane ovoga, onda je na nju obaveza pokajanje, ako to već nije učinila, i da što više traži oprosta od Allaha i da što više zikri, i da čini što je više moguće dobrih djela.

Odgovorio šejh Halid ebu Mun’im Er-Rifa’i

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments