Thursday, July 25, 2024
HomeAktuelnoMuslimani i proslava bajrama

Muslimani i proslava bajrama

(Učestvovanje u bajramskom partyju)

Uvažena braćo i sestre, bliže nam se bajramnski dani, kada veliki broj muslimana, naročito omladine, Bajram proslavlja čineći mnogo toga što je islam zabranio, odlazeći na tzv. bajramske partyje, na kojima dominira sve ono što je islam strogo zabranio: alkohol, muzika, droga, psovke, blud, duhan, miješanje muškaraca i žena.

Gospodaru, uputi naš narod na Pravi put!

Nama muslimanima dopušteno je da se veselimo i radujemo tokom cijele godine, a u danima Bajrama posebno, ali to veselje treba da bude u okviru dozvoljenog.

Stoga, uvažena braćo i poštovane sestre, u danima Bajrama se radujte i veselite, obilazite rodbinu, udjeljujte sadaku, posjećujte siromahe i bolesne, koljite kurbane, dijelite kurbansko meso svojim komšijama, siromasima, i prijateljima, organizirajte porodične izlete, i sve ono što vama odgovara, samo nemojte kršiti Allahove granice.

Nemojte nipošto, ni vi niti bilo ko iz vaše porodice, učestvovati na zabranjenim okupljanjima koja se organizuju u objektima u koje čovjek ne bi trebao da uđe nikada tokom cijele godine, a kamoli na dan Bajrama, koji se nalazi u jednom od četiri sveta mjeseca, kada se grijesi dodatno uveličavaju, prema mišljenju određenog broja učenjaka.

Ovom prilikom posebnu molbu upućujem roditeljima da povedu računa o tome gdje njihova djeca provode bajramske večeri. Nikada ne zaboravite da su vaša djeca vaš emanet za koji ćete sigurno biti pitani na Sudnjem danu.

Ponudite svojoj djeci alternativu, pa im organizirajte nešto čime će na dopušten i halal način zamijeniti zabanjene načine proslavljanja Bajrama.

Svima vama od srca želimo sve najbolje u bajramskim danima!

Tekabbelallahu minna ve minkum!

Allaha molimo da primi i naše i vaše ibadete koje smo činili u proteklim danima!

Bajram šerif mubarek olsun!
تقبل الله منا و منكم

Mr Elvedin Pezić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments