Friday, June 14, 2024
HomeAktuelnoNemam vremena da učim Kur'an, imam previše obaveza

Nemam vremena da učim Kur’an, imam previše obaveza

Između ustajanja na sabah, a potom pripreme i odlaska u školu, pa silnih časova, ispita, nastavnika, van-nastavnih aktivnosti, domaće zadaće i porodice, ponekad osjetim kako nemam vremena ni za šta drugo. A ponajmanje da učim Kur’an.

Međutim, učenje i proučavanje Kur’ana je podjednako važno kao i disanje, i to je nešto oko čega se mi, muslimanska omladina, trebamo malo više potruditi. Kur’an nam pruža uputu, našem vremenu daje bereket, i svaki dan se može učiti na jednostavne, a ipak efikasne načine.

Moja majka mi je pričala priču o dječaku mojih godina koji je imao veoma mudrog djeda. Jednog dana, dječak upita djeda zašto svaki dan moramo učiti Kur’an.

Djed mu reče da svaki dan ode do jezera i donese vode u jednoj kanti. Međutim, kanta je imala mnogo rupa i dok bi se dječak vratio kući, sva bi voda iscurila. Dječak je ipak nastavio i svaki dan radio kako mu je djed rekao, sve dok ga jednog dana ponovo nije upitao u čemu je svrha da donosi vodu, kad ona sva iscuri?

Djed mu reče da pogleda u kofu. Dječak to učini i primijeti da je ona iznutra bila blistavo čista.

Ne razumije svako od nas arapski jezik ili ga i dalje uči, poput mene, i iznervira se zašto ne razumije značenje mnogih ajeta. Ali, i to je u redu. Učenje Kur’ana povećava bereket u našim životima i vremenu. To je jedna od Allahovih blagodati prema nama.

Svaki put nakon druženja s Kur’anom bih se osjetila smireno i dobila bih volju da dan provedem produktivno i vrijedno.

Uvijek sam osjećala da imam previše toga za obaviti, a ako bih odvojila vrijeme za Kur’an, mislila sam da ne bih uspjela da obavim druge obaveze. Međutim, to nije tako.

Ne samo da je lako odvojiti 15 ili 20 minuta svakog dana, već je i potrebno odvojiti vrijeme da se okoristimo od Allahove Knjige. Jedna od meni jako dragih stvari jeste da slušam predavanje o tefsiru Kur’ana tokom objeda ili vožnje u autu ili na putu ka školi/na treninge/kući.

Ne morate da odjednom pročitate čitav tefsir. Dovoljno je da je svakodnevno gledate ili slušate predavanja po 20 minuta i razmišljajte o riječima predavača.

Još jedan divan način kako učenje Kur’ana može postati dio vaše svakodnevnice jeste da prvo proučite stranicu na arapskom, a potom i prijevod značenja ajeta. Kur’an je ispunjen mudrošću i uputom i samo nas od njega odvaja jedan klik na telefonima ili računaru.

Ova divna i neizmjenjena Knjiga je mnogo više od arapskih harfova i slova. Kur’an su Riječi Allahove, blagoslov, poklon i nešto što ne smijete propustiti.

Zbog toga je savjet koji upućujem sebi i islamskoj omladini: nekoliko minuta redovnog druženja s Kur’anom je jednostavan i lagan način da postignemo milost i uputu, mir i bereket u našim životima. Probajte, sigurno će vam se isplatiti!

Autor: Zoka Kan

Izvor: muslimmatters.com

Preveo: Nedim Botić

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments