Wednesday, April 17, 2024
HomeIslamski tekstoviNikad ne gubi nadu u Allahovu milost...

Nikad ne gubi nadu u Allahovu milost…

Često se susrećete s ljudima koji vas (poprijeko) gledaju i vrijeđaju vjeru. To ne rade samo zato što im se ne dopadate. To je zbog toga što je njihovo srce postalo tvrdo, i oni su skrenuli s pravog puta, a to i ne znaju. Jer Allah poručuje u Kur’anu: „Ako vi zaboravite Mene, Ja ću učiniti da vi sebe zaboravite!“ („O vjernici, ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da oni sami sebe zaborave!“)

Nećete ni znati da se ste dospjeli u to stanje, a rješenje koje nam Allah nudi je jedno.  Sve što čovjek treba da uradi, jeste ono što nam Allah poručuje u Kur’anu: „Fefirru ilellah – Bježite ka Allahu!“ U tefsiru ovog ajeta Ibn Kajjim, rahimehullah, kaže da se izraz „Bježite ka Allahu“ odnosi na udaljenost (između čovjeka i Allaha).

Allah ti poručuje: „Robe, vrati se nazad!“. Ne može se reći ništa ljepše od toga. „Ja ne želim da odeš, vrati se nazad!“ U trenutku dok činiš tevbu, pokajanje, i dok govoriš: „O Allahu, oprosti mi!“, da li osjećaš promjenu u srcu, grižnju (pečenje)?

Osjećaš li kako se oči pune suzama? Osjetiš li svoje srce kad poželiš obaviti namaz, možeš li osjetiti kako emocije naviru? To nije tvoja zasluga, to nisi ti mogao sam učiniti, ne možeš ti odlučiti hoćeš li se pokajati. Ti ne možeš odlučiti: „Želim da mi bude oprošteno…“. To je Allah učinio, i On stavlja skrušenost u tvoje srce, i On te vraća nazad. Ti si učinio mali korak, a Allah je učino ostatak. O robe Allahov, ko ti drugi može otkloniti grijehe, i oprostiti osim Allaha?

Vjernik je ubijeđen: „Upravo sam se pokajao, i Allah je primio moje pokajanje.“ To je farzu-l-ajn, obavezno, dužnost je vjerovati da sam se pokajao i Allah mi je oprostio.

Svaki od nas je poznat po nečemu. Ja sam inžinjer, ti si programer, on je doktor, on je ovo, ona je ono. Svako od nas je nešto, a Allah za Sebe kaže da je Gafiru-z-zenbi ve Kabilu-t-tevbi – Onaj Koji oprašta grijehe i prima pokajanje. On će vam sigurno oprostiti i sigurno će primiti vaše pokajanje. Stoga, omladino, bježite ka Allahu, Daleko ste otišli kad ste činili grijehe. Udaljili ste se od vašeg Gospodara, bježite ka tom početku, fitri. Očistite vaše srce, uklonite crne tačke i vratite se, i Ja ću vam oprostiti. Allah vam poručuje u Kur’anu da voli one koji se mnogo kaju!

Autor: Jalal ibn Saed

Preveo: N. Botić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments