Sunday, June 23, 2024
HomeIslamski tekstoviPoslanička dijagnoza našeg stanja - Mr Elvedin Pezić

Poslanička dijagnoza našeg stanja – Mr Elvedin Pezić

(Zato, znaj da zavidnošću ne postižeš ništa osim što mućiš samoga sebe.)

Ako pogledmao u stanje muslimana vidjet ćemo da se među njima pojavila opasna bolest koju je nagovjestio Allahov Poslanika.

Od Zubejra, r.a., se prenosi da je kazao: ‘Kazao je Allahov Poslanik: „Došla je do vas bolest i navika prijašnjih naroda, zavist i mržnja, a one briju / temeljito uništavaju. Ja ne kažem brije / temeljito odstranjuje vašu kosu, več one briju / temeljito uništavaju vjeru. Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša vi nećete uči u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete (potpuno) vjerovati dok se ne budete voljeli, a hoćete li da vas obavjestim o onome što će vam sve to pridonijeti? Širite selam među vama“
(Hadis bilježi imam Ahmed, i Tirmizi, šejh Albani ovaj hadis ocijenio je dobrim / hasen u više svojih djela.)

Brate i sestro, preispitaj se, pogledaj u svoje srce, jesmo li ti i ja od onih koji ne mogu podnijeti uspjeh drugih?

Jesmo li od onih koji su tužni kada vide blagodati kod drugih ljudi?

Jesmo li tužni kada vidimo da je Allah nekome podario nešto što je nama uskratio?

Brate i sesto, zavist je protivljenje Allahovoj odredbi i mudrosti. Allah iz svoje mudrosti daje kome hoće, a uskraćuje onome kome On hoće.

Zato, znaj da zavidnošću ne postižeš ništa osim što mućiš samoga sebe.

عَنِ الزُّبَيْرِ – رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ – قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «دَبَّ إِلَيْكُمْ دَاءُ الْأُمَمِ قَبْلَكُمُ الْحَسَدُ، وَالْبَغْضَاءُ هِيَ الْحَالِقَةُ، لَا أَقُولُ: تَحْلِقُ الشَّعْرَ، وَلَكِنْ تَحْلِقُ الدِّينَ، وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لاَ تَدْخُلُوا الجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا، وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا، أَفَلاَ أُنَبِّئُكُمْ بِمَا يُثَبِّتُ ذَلِكَ لَكُمْ؟ أَفْشُوا السَّلاَمَ بَيْنَكُمْ.»”
رَوَاهُ أَحْمَدُ، وَالتِّرْمِذِيُّ.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments