Friday, May 31, 2024
HomeAktuelnoPoslanikov savjet ummetu

Poslanikov savjet ummetu

POSLANIKOV SAVJET NJEGOVOM UMMETU KAKO DA SE PONAŠAJU U VREMENU SMUTNJE

Čovjek vjernik ne može a da ne reagira na sve što se dešava u njegovom okruženju. Mnogi muslimani utopili su se u svađama i raspravama komentarišući aktuelna dešavanja. Kako nam je potrebno da se u ovim teškim vremenima istinski vratimo Poslanikovim savjetima i da postupamo po njima.

Allahov Poslanik nije ostavio niti jednu stvar, koja može biti potrebna njegovom ummetu, a da im to nije detaljno pojasnio.
U hadiskim zbirkam, u poglavljima o smutnjama i neredima, mnogi su zabilježili hadis Allahovog Poslanika u kojem je upitan gdje je SPAS u vremenu smutnje, pa je rekao Allahov Poslanik: „Čuvaj svoj jezik, neka ti tvoja kuća bude dovoljna, i plači nad svojim grijesima.“ (Ahmed, Tirmizi, od Ukbe ibn Amira, r.a., a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u više svojih knjiga.)

ČUVAJ SVOJ JEZIK- jasno ukazuje na opasnost jezika u vremenu smutnje i da je to skoro pa glavni izvor smutnje i nereda. Danas se ova stvar, po mom skromnom mišljenju, odnosi i na pisanje i javno iznošenja svojih stavova i ulazak u rasprave, putem društvenih mreža.

NEKA TI TVOJA KUĆA BUDE DOVOLJAN- u ovim riječima je išaret da insan u vremenu smutnje i izazova ne treba da mnogo izlazi iz kuće, tj. da ne učestvuje u smutnjama i neredima. Pošto danas čovjek može da sjedi u kući i da veoma aktivno učestvuje u smutnji i neredu putem neta, insan bi u ovim vremenima trebao da pazi kako i na koji način koristi net.

PLAČI NAD SVOJIM GRIJESIMA- u ovim riječima insanu bi trebao da bude išaret da treba da se zaokupira svojim mahanama, da razmišlja o sebi a ne da se bavi istraživanjem tuđih mahana, ili čak šta više da sebi daje za pravo, a zna da nije kompetentan, da govori o općim pitanjima, ili o pitanjima od kojih se suzdržaju i najveći učenjaci našeg doba.

Koliko bi se umanjili problemi, neredi i smutnje, samo da se pridržajemo jednog hadisa Allahovo Poslanika.

Gospodaru naš, najvećim tvojim imenom te molimo da nam istinu pokažeš istinom i da nam omiliš njeno slijeđenje, a da nam neistinu i batil prikažeš neistinom i batilom i da nam omraziš njihovo slijeđenje.

Mr Elvedin Pezić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments