Sunday, April 14, 2024
HomePitanja i odgovoriRukovanje sa ženama

Rukovanje sa ženama

Pitanje: U nekim plemenima običaj je da žene sjede na sijelima zajedno sa muškarcima, da se selame sa muškarcima, pa čak i da se rukuju. Šta kažete o tome?

Odgovorio šejh Ibn Usejmin, rahmetullahi alejhi: Pitanje rukovanja sa ženama, i njihovo otkrivanje pred drugim muškarcima nije pitanje običaja, niti pitanje rodbinskih veza. Ovakve stvari su zabranjene šerijatom. Na nama je da negiramo ovakvo shvatanja koje se opravdava nekakvim običajima dozvoljavajući miješanje muškaraca i žena.  Ovo su laži i ovo nikako nije ispravno.Opasnost ovoga jeste što će vremenom doći do potpunog zanemarivanja šerijatskog propisa po ovom pitanju i reći će se:  “Ovo su (misleći na šerijat)  zastarjeli običaji koje mi moramo mijenjati.”Obaveza je ovakvima objasniti da su propisi šerijata jasni i da je miješanje žena i muškaraca pitanje vjere, i nije dozvoljeno nikakvim običajima i tradicijama mijenjati ove propise.Šerijatski propisi po pitanju miješanja su propisi koji štite ženu i njena prava, i nema nikakve razlike po tom pitanju da li je žena iz nekog beduinskog plemena, ili iz sela, ili iz grada, ili iz neke druge države. Za sve njih je ovaj propis isti.

Dakle nije dozvoljeno govoriti da su stvari miješanja muškaraca i žena stvari običaja i tradicije, već je to stvar Allahovog zakona. On je Uzvišeni objasnio ova pitanja vrlo jasno u surama An-Nur i Ahzab, a i Poslanik u vjerodostojnim hadisima.Dodir žene je veće zlo od pogleda, jer buđenje strasti i približavanje fitni dodirom se mnogo brže ostvaruje nego pogledom. Zato islamski učenjaci, kada govore o rukovanju žene sa muškarcima, dozvoljavaju to samo kada je u pitanju muž i mahrem.

Sa arapskog preveo i obradio Adnan Nišić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments