Tuesday, April 16, 2024
HomeAktuelnoSavjeti dr Safeta Kuduzovića braći i sestrama u Švedskoj

Savjeti dr Safeta Kuduzovića braći i sestrama u Švedskoj

U ime Allaha Svevišnjeg Svemilosnog

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu i neka je Salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegove ashabe i sve njegove sljedbenike do Sudnjeg dana!

Budući da je u zadnjem periodu došlo do vidnog poremećaja međubratskih odnosa u Švedskoj, kao daija koji najčešće posjećuje ovu zemlju, želim kazati sljedeće:

 • Muslimani su dužni voditi računa o bratskoj ljubavi i međusobnim odnosima jer će biti pitani za blagodat bratstva koga je Svevišnji Allah uspostavio među njima. Spomenuto bratstvo se ne može i ne smije kidati zbog pukih nesuglasica i različitih mišljenja. Možemo se razići ali se ne smijemo razjediniti.
 • Dužnost muslimana je da traže moduse i načine za zajedničko djelovanje, jer se ciljevi dini-islama mogu ostvriti samo kolektivnim nastupom i džematskim djelovanjem.
 • Muslimani kako u Evropi tako i u drugim podnebljima moraju biti svjesni da su ugroženi po svim osnovama i da im je jako teško, kao kolektivu, oduprijeti se izazovima kojim su izloženi, a kako da se suprostave tim izazovima ako se međusobno budu dijelili, paračali i razjedinjavali.
 • Sto se tiče SDO-a, to je po mom mišljenju vrijedna i stabilana organizacija koja se može svrstati u par najjačih davetskih organizacija na nivou Evrope. Koliko je samo lijepih davetskih i humanitarnih projekata realizirano kroz ovu instituciju! Svakom svjesnom muslimanu treba biti čast što može biti član ove organizacije, jer je kulminacija ponosa na dunjaluku biti s onima koji rade za Allahovu vjeru. Naročito mi je drago što SDO ima svog stalnog daiju koga sam upoznao kao iskrenog borca i velikog radnika za islam, a Allahu ćemo svi račun polagati i samo On zna šta je u našim srcima.
 • Smatram da braća i sestre u Švedskoj trebaju biti svi u jednom timu i raditi na izgradnji jake i čvrste institucije, a ne trebaju se dijeliti i parčati i time sebe obesnažiti, što ide u prilog svima koji ne žele islamu i muslimanima osim zlo. SDO je udruženje koje bi moglo uz jedinstven trud muslimana u Švedskoj prerasti u gigantsku instituciju koja bi bila spremna boriti za prava muslimana u svim životnim porama. Stoga je zabranjeno raditi na rušenju SDO-a, ili opstruiranju njegovog rada na bilo koji način.
 • Podsjetio sam braću iz SDO-a i Hilala da se spor može riješiti samo dijalogom. Čak sam prije hadža (a i na samom hadžu) sjedio s nekom braćom iz Hilala (Furkana) i savjetovao ih da obavezno popričaju s predsjednikom šure SDO-a. Dobio sam tada obećanje da će se upriličiti jedan susret po povratku u Švedsku. Do spomenutog sustreta, koliko znam, nije došlo do današnjeg dana. Zbog toga sam rekao da se često savjetujemo s daijama, uzimamo njihovo dragocijeno vrijeme, zamaramo ih raznoraznim problemima, a često ih ne poslušamo, što nije dobar pokazatelj!
 • Bošnjaci u Švedskoj koji slijede naš menhedž, a žele raditi paralelno sa SDO-om, prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti trebali bi se savjetovati s daijama, ako već ne prihvataju lokalnog daiju za autoriteta što je problematika koja zahtijeva posebnu analizu. Riječ stalnog daije bi trebala biti presudna u svemu ovome. Danas ne prihvatamo ovoga sutra onoga i eto krize autoriteta. Nije realno pitati daije o sporednim pitanjima islamskog prava i zalaziti u najsitnije detalje, potom zaobići učene ljude kada je u pitanju ovako krupan i zahtjevan projekat! Pored toga, molim Allaha da podari našoj braći iz SDO-a i Hilala uspjeh u radu i veliku nagradu na ahiretu, jer nimalo ne sumnjam u njihove lijepe namjere i njihovu ljubav prema dini-islamu.
 • SDO ima puno pravo i obavezu ograditi se od krajnostî u vjeri, od svih vrsta ekstremizma kao i svih novotarija koje ljudi uvode u islam. Međutim, ne treba niko nikoga spominjati po imenu jer je cilj ukazati na pojavu, a nije na ličnosti i proklamatore same ideje ako postoje.
 • Nije u skladu s islamskom etikom da se vjernici i vjernice “prepucavaju” po raznim grupama i govore jedni o drugima ono što ne bismo kazali o obožavaocima vatre i kamena. Još gore od toga je pisanje o daijama, vrijeđanje njihove časti i omalovažavanja znanja koga posjeduju. Zar se tako zahvaljuje onome ko ti ukazuje na put ka tvome Gospodaru?! Savjetujem svima da se isključe iz grupa u kojima se ogovaraju vjernici. Čast muslimana je kod Allah veća od časti Kabe.
 • Često se ljudima, a naročito daijama, pripisuje da su kazali to i to, osudili to i to, prigovorili tom i tom, stali uz tog i tog, i sl., tome, a radi se, ustvari, o pogrešnom shvatanju i razumijevanju riječi sagovornika, ili nedaj Allahu o zlonamjernom iskrivljivanju tuđih riječi.
 • Aka se pored svih napora ispostavi da je zajednički rad ili dijalog nemoguć, onda se moramo sustegnuti od ružnih riječi, paušalnih ocjena i neprimjernih kvalifikacija neistomišljenika. Možda su tvoj brat musliman ili sestra muslimanka bliski Allahovi prijetelji i Njemu dragi robovi, a znamo kakva je prijetnja upućena onome ko izražava neprijateljstvo prema Allahovim iskrenim robovima.

Na kraju savjetujem braću i sestre da se boje Uzvišenog Allaha i da imaju na umu Dan u kome će Svevišnji sakupiti i prve i posljednje i kada će veliki prijetelji jedni drugima biti neprijatelji osim vjernika. Allahu dragi, ujedini naša srca i nemoj nas u zabludu odvesti nakon što si nam na pravi put ukazao. Amin!

 

 

Safet Kuduzović

Sarajevo, BiH

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments