Sunday, June 23, 2024
HomeAktuelnoStara / nova moda, puštanje nokata

Stara / nova moda, puštanje nokata

(PUŠTANJE NOKATA U PRIZMI ISAMSKOG UČENJA)

Jedan od običaja koji se duboko ukorijenio u našem društvu jeste i puštanje nokata kad su u pitanju žene ili puštanje samo jednog nokta kod muškaraca.

Veliki broj muslimana i muslimanki koji to čine nije svjestan da na taj nači čine nekoliko prekršaja.

Prvo, jedna od pokazatelja savršenstva vjere islama jeste i to da nije ostavila nijedno primarno niti sekundarno pitanje a da ga nije detaljno pojasnila. Tako je i sa pitanjem nokata. Islam je jasno precizirao da je urođeno svojstvo svih ljudi briga o higijeni tijela, što obuhvata redovno skraćivanje nokata.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Pet je prirodnih urođenih svojstava: sunećenje, odstranjivanje dlaka sa stidnog mjesta, čupanje dlaka ispod pazuha, podrezivanje noktiju i potkresivanje brkova.” (Buhari i Muslim, od Ebu Hurejre, radijallahu anhu) Shodno tome, oni koji puštaju nokte jasno se suprotstavljaju prirodnosti – fitri u kojoj je Allah stvorio čovjeka. Islamski učenjaci navode da se puštanjem nokata oponašaju nerazumna bića – životinja, kojima su date kandže koje im koriste u preživljavanju.

Drugo, puštanje nokata, bilo da se radi o svim noktima ili samo na nekim prstima, nikada nije bila praksa čestitih i moralih osoba, već je to praksa ponikla prvenstveno od žena nevjernica ili je praksa pokvarenjaka i grješnika ili primitivaca, a nama muslimanima zabranjeno je da oponašamo i nevjernike / nevjernice, a i pokvarenjake i grješnike. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.” (Ebu Davud, od Ibn Omera, radijallahu anhu, a šejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim u više svojih djela)

Treće, puštanje nokata u koliziji je sa brigom o higijeni kojoj islam posvećuje mnogo pažnje. Možda i ima onih koji puštanje nokata brinu o higijeni, ali je evidentno da je mnogo onih koji to i ne čine. Savremene studije i istraživanja potvrđuju da puštanje nokata uzrokuje skupljanje bakterija pod noktima, što dovodi do širenja određenih prijelaznih bolesti, pogotovo kada se radi o ženama, jer su one te koje pripremaju hranu, a i samim prstima hrana se unosi u tijelo, što je u direktnoj vezi sa spomenutom temom.

Četvrto, osobe koje imaju duge nokte suočavaju se sa velikim poteškoćama prilikom obavljanja mnogih poslova u kojima je neophodno koristiti šake, naročito ako su za to potrebni vrhovi prstiju, a da ne govorimo o tome da osoba sa većim noktima ima veću mogućnost da nekoga ogrebe ili povrijedi, što je dodatni pokazatelj da je takav običaj suprotan ljudskom skladu u kojem je Uzvišeni Allah stvorio čovjeka.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odredio je maksimalnu granicu koju musliman ne bi trebao da prelazi ne potkraćujući nokte.
Enes, radijallahu anhu, rekao je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, precizirao nam je da skraćivanje brkova, podrezivanje nokata, čupanje dlaka ispod pazuha i uklanjanje dlaka sa stidnoga mjesta ne odgađano više od četrdeset dana.” (Muslim)
Na osnovu ovog hadisa, određeni dio učenjaka smatrao je zabranjenim / haram da se nokti ne skraćuju duže od četrdeset dana.

Stoga, uvažena braćo, poštovane sestre, ne dopustite sebi da u slijepom slijeđenju Zapada, nevjernica, grješnika, padnete u grijeh ili da postupite suprotno sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Svaki hajr je u slijeđenju sunneta, bez obzira da li mi dokučili mudrost određenog propisa ili ne, a svako zlo i nesreća su u suprotstavljanju sunnetu i slijepom slijeđenju nevjernika i grješnika.

Možda nikada nismo razmišljali o mudrosti koja se krije u tome, da nam je propisano da redovno skraćujemo nokte, a današnja nauka potvrđuje nam veliku korist toga i ukazuje na velike štete koje proizlaze iz puštanja nokata. Hvaljen neka je Uzvišeni Allah, koji Svojim robovima propisuje samo ono što im koristi!

Priredio: Pezić Elvedin

(minber.ba)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments