Friday, May 24, 2024
HomePitanja i odgovoriDa li mi je dozvoljeno nositi hamajliju?

Da li mi je dozvoljeno nositi hamajliju?

Pitanje:Da li mi je dozvoljeno nositi hamajliju, i da li je dozvoljeno da svojoj deci kačim hamajlije koje će nas štititi, jer mi je već nekoliko djece umrlo?

 

Odgovorio šejh Bin Baz, rahmetullahi alejhi:Nije dozvoljeno nošenje hamajlija, jer je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko bude okačio hamajliju, Allah mu ništa ne dao!”, a u drugoj predaji stoji: “Ko okači hamajliju, počinio je širk.” (Bilježi Ahmed u Musnedu)

Neki hamajliju zovu talisman, neki amulet i slično, ali bilo kako da je ljudi zovu ona je zabranjena uopćeno, bilo da se kače ajeti iz Kur’ana, ili nešto drugo. Obaveza ove sestre jeste oslonac na Allaha dželle šanuhu i da se uzda u Njega. Ko se osloni samo na Allaha dželle šanuhu zaista mu je On dovoljan.Treba da znaš, draga sestro, da smrt tvoje djece nije donio šejtan niti bilo ko drugi, već je to Allahova dželle šanuhuodredba. Rekao je Uzvišeni:

وَلِكُلِّأُمَّةٍ أَجَلٌ فَإِذَا جَاء أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةًوَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ

“Svaki narod ima svoj kraj, i kad dođe njegov kraj, neće ga moći ni za tren jedan ni odložiti ni ubrzati.” (El-A’raf, 34)

Zato treba da se ostaviš hamajlija i svega sličnog što može da te odvede u širk. S druge strane, imaš dovoljno šerijatski dozvoljenih stvari kojima tražiš zaštitu za sebe i svoju djecu, kao što su određene sure iz Kur’ana, zatim lijepe dove, dopušteni lijekovi, kao i šerijatski dozvoljena rukja.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments