Sunday, June 23, 2024
HomeHutbeHutba - Džamija u životu muslimana

Hutba – Džamija u životu muslimana

Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Džamija u životu muslimana. Prije nego bilo šta kažem na zadatu temu podsjećam sebe i vas da smo mi braćo i sestre u mjesecu redžebu, a to je jedan od četiri „sveta mjeseca“ (ešhuri hurum), za koje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: …فَلا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ„…U njima ne griješite!“

Griješenje u bilo kojem vremenu ili mjestu je zabranjeno i predstavlja nepokornost Allahu, azze ve dželle, ali griješenje u određenom vremenu ili mjestu ima posebnu težinu. Primjer za to je pijenje alkohola, koji je po islamu haram, ali pijenje alkohola u ramazanu, svetim mjesecima, kod džamija i slično ima još veću težinu grijeha. Zinaluk je braćo i sestre takođe jedan od velikih grijeha, ali zinaluk na javnom mjestu i u svetim mjesecima je još opasniji.

Braćo i sestre, grijesi u svetim mjesecima su teži, ali su zato i dobra djela učinjena u ovim mjesecima bolja i vrijednija! Stoga se trudimo da u mjesecu redžebu koji nagovještava skori dolazak mubarek ramazana učinimo što više dobrih djela, postimo što veći broj dana, klanjamo što više nafila, pomognemo što više siromaha i naučimo što više Kur’ana!

Džamija u etimološkom smislu označava mjesto okupljanja, a u vjerskoj terminologiji ona je Allahova, dželle še’nuhu, kuća i mjesto ibadeta.

Džamije pripadaju Allahu, subhanehu ve te’ala, i one su vakuf svih muslimana, kao što stoji u 18. ajetu Sure El-Džin:

وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا

Džamije su radi Allaha i ne molite se, pored Allaha, nikome!

Braćo i sestre, premacitiranomajetudžamijepripadajusamoAllahu, subhanehu ve te’ala, i Njegovi iskreni robovi se u njima samo Njemu obraćaju.

Koliko su džamije značajne govori i činjenica da su to Allahu, dželle še’nuhu, najdraža mjesta, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Muslim:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “أَحَبُّ الْبِلاَدِ إِلَى اللهِ مَسَاجِدُهَا وَأَبْغَضُ الْبِلاَدِ إِلَى اللهِ أَسْوَاقُهَا.” (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Allahu najdraža mjesta su džamije, a najmrža mjesta Allahu su pijace-čaršije.” (Muslim)

Da li su i nama džamije najdraža mjesta i da li volimo da se u njima zadržavamo i ibadetimo, ičekujući naredni namaz? I da li su nam pijace, kafane i javna mjesta na kojima ljudi gube vrijeme i griješe najmrža mjesta? Šta kazati za grad Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i grad heroj, u kojem kao i u mnogim drugim gradovima imamo nekoliko puta više noćnih klubova, birtija i sportskih kladionica, nego što imamo džamija! Šta kazati za one koji se na javnim mjestima razgolićavaju i javno griješe? Šta kazati za one koji promoviraju grijehe i razvrat, a čednost žele prikazati kao zaostalost?! I na žalost mjesta razvrata, koja su Allahu, dželle še’nuhu, namjrža mjesta mnogo su bolje posjećena od džamija.

Kaže Allah, dželle še’nuhu, u 18. ajetu Sure Et-Tevbe :

إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَىٰ أُولٰئِكَ أَن يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ

Allahove džamije grade-održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.

U citiranom ajetu Allah, dželle še’nuhu, spominje pet svojstava onih koji grade i održavaju džamije, pa se trudimo da mi budemo od njih!

Onaj ko sagradi džamiju imaće posebnu nagradu, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ عُثْمَانِ بْنِ عَفَّانَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “مَنْ بَنَىمَسْجِدًايَبْتَغِيبِهِ وَجْهَاللهِبَنَىاللهُلَهُبَيْتًافِي الْجَنَّةِ.” (البخاري)

Prenosi Osman ibn Affan, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:«Ko sagradi džamiju želeći Allahovo zadovoljstvo, Allah će mu sagraditi kuću u Džennetu ! » (Buharija)

U drugoj predaji koju bilježi imam El-Bezzar, stoji :

عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّهُ قَالَ: “وَلْتَكُنِ الْمَسَاجِدُ بَيْتَكَ فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: “إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ ضَمِنَ لِمَنْ كَانَتِ الْمَسَاجِدُ بَيْتَهَ الْأَمْنَ وَالْجَوَازَ عَلَى الصِّرَاطِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ.” (البزار)

Prenosi Ebu Ed-Derda’, radijallahu anhu: „Neka džamije budu tvoja kuća, jer sam ja usitinu čuo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: „Uzvišeni Allah onima kojima su džamije kuće garantuje sigurnost i da će preći Sirat na Sudnjem danu!“ (El-Bezzar)

Džamija je braćo i sestre najvažanija institucija u našem džematu, naselju, mahali i selu, ona je mjesto ibadeta, mjesto u kojem našu djecu i sebe podučavamo islamskim vrijednostima, mjesto međusobnog savjetovanja, mjesto gdje mirimo zavađene muslimane, mjesto gdje rješavamo socijalne i druge društvene probleme, ona je naš orjentir u vremenu i prostoru, ona je naš korektor i ona nam daje snagu da kroz džemat u punom njegovom smislu budemo još bolji muslimani i korisni članovi uže i šire zajednice. Džamiji zato treba vratiti tu značajnu i nezamjenjivu ulogu, kako bi naši džemati ozdravili, a mnoge je zahvatila teška bolest.

Braćo i sestre, gradimo i održavajmo naše džamije i neka nam one budu draže i preče od vlastitih kuća, odazivajmo se na pozive mujezina i natječimo se u dobru, kako bi postigli dobro obadva svijeta!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da bude na pomoći svim ugroženim muslimanima ma gdje bili i podari im skoru i konačnu pobjedu, da ummet Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, učini onima koji će uspostavljati red i sprječavati nered na Zemlji, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti, da nas učini istinskom braćom, koja će jedni drugima praštati i upućivati iskrene dove za popravljanje našeg stanja, da se smiluje našim roditeljima i dobrim precima, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas u obećanim džennetima počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Nezim Halilović Muderris

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments