Thursday, July 25, 2024
HomeAktuelnoDa'wa putem interneta

Da’wa putem interneta

Pitanje: Da li je dozvoljeno koristiti internet kao sredstvo u širenju Islama, i zbog čega se danas mnogi muslimani ustraučavaju koristiti internet kao sredstvo u da’wi?

Odgovorio šejh Abdullah ibn Džibrin, rhm:

Da’wa – pozivanje u Islam je fard-kifaje (obaveza jedne zajednice, ukoliko u zajednici postoji dovoljno onih koji upotpunjavaju ovaj propis, sa ostalih spada obaveza). U nju spadaju širenje islamskog znanja, isticanje ljepota ove vjere, pojašnjavanje šerijatskih propisa, objašnjavanje šta je to dozvoljeno a šta zabranjeno, podsticanje na dobra djela, spominjanje Allahovih obećanja i prijetnji, nagrada i kazni, i svega onoga što vodi ka podučavanju muslimana propisima njihove vjere i njenom razumjevanju.

Rezultat da’we i širenja islamskog znanja jeste da muslimani, koji slabo poznaju propise svoje vjere, nauče osneve vjere i ono što Allah dž.š. traži od njih, i što im je obaveza ispuniti prema drugim muslimanima. Da’wa svakako rezultira vraćanju skupina muslimana Allahovoj vjeri, njihovom pokajanju od grijeha i novotarija u vjeri. Također putem da’we oni koji nisu muslimani imaju prilike saznati o ljepotama Islama i nakon toga prihvatiti ovu vjeru sa ljubavlju i ubjeđenjem.

Nema sumnje da muslimani moraju koristiti svako sredstvo koje se može iskoristiti u širenju vjere. U prošlim vremenima sredstva za širenje vjere su bila malobrojna. Sve se svodilo na hutbama, knjigama, direktnom susretu daije sa onima koje poziva u vjeru, ili predavanjima u halkama, kako bi se u djelu sprovele riječi Uzvišenog:

 

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

“Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj!” (An-Nahl, 125)

Međutim danas vidimo da treba koristiti svako moguće sredstvo za pozivanje u Islam, kao što su audio i video uređaji preko kojih možemo prenositi islamsko znanje, ili kao što su ispravni islamski časopisi i novine.

Od ovih sredstava svakako je i internet koji je danas dostupan u cijelom svijetu. Zato bi islamski učenjaci i daije trebali koristiti ovo sredstvo u širenju korisnog znanja i ispravnih savjeta onima koji žele da se okoriste i koji žele da rade po tome.

Internet je danas dostupan u cijelom svijetu. Vidimo kako kršćani, Jevreji, mušrici, novotari, griješnici i razvratnici šire svoje ideje i zablude putem interneta, obmanjujući ljude i predstavljajući svoje zablude lijepim, i vidimo kako im se ljudi odazivaju upadajući u njihove kufrijate, novotarije, zablude i griješenja koja se vide na prvi pogled i koja se ne vide.

Ukoliko ispravni učenjaci i iskreni nosioci tewhida budu koristili ovo sredstvo svakako će suziti prostor onima koji pozivaju u neispravno, i okoristit će one koji žele istinu i žele se okoristiti ispravnim djelima.

Sa arapskog preveo i obradio Adnan Nišić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments