Sunday, July 21, 2024
HomeAktuelno iz islamskog svijetaFrancuski biznismen plaća sve kazne za nošenje nikaba

Francuski biznismen plaća sve kazne za nošenje nikaba

Rachid Nekkaz (na slici zadnji desno) uspostavio je fond od milijon eura za plaćanje novčane kazne za žene koje odluče da nose feredže u zemljama, poput Francuske, gdje je protiv zakona da to učini u javnosti.

Ovaj trgovac nekretninama sa sjedištem u Parizu, putovao je i u Belgiju samo da bi platio kaznu od 100 eura za dvije žene koje su u toj zemlji na sudu kažnjene zbog nošenja feredže (nikaba).

“Ja sam za zakon o osudi muža koji prisiljava žene da nose nikab. Ali ja sam i za zakon koji dopušta da se ove žene slobodno kreću na ulicama, zbog slobode kretanja, kao i svaka sloboda, a to je najosnovnija stvar u demokraciji “, rekao je novinarima Nekkaz izvan sudnice u Belgiji.

Istog dana, on je platio 75 € kazna za ženu u jednom francuskom gradu, zbog toga što je javno nosila feredžu (nikab).

Nekkaz tvrdi da zbog ovog njegovog postupka, i zbog napora nekih nevladinih udruženja, francuska policija sada mijenja taktiku. Umjesto da piše kaznu, policija sada samo usmjeno ispituje žene koje u javnosti nose feredže.

“Oni se boje izdavanja kazni, jer znaju da ću ih jednostavno platiti”, rekao je on novinarima france24 i dodao. “Umjesto toga, oni ove žene izlažu ispitivanjima.Pitaju ih ko su im roditelji, da li rade, da li su bili prisiljeni da nose veo od svojih muževa.”

 

Izvor france24

Prijevod sa engleskog i obrada Adnan Nišić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments