Saturday, April 13, 2024
HomeIslamski tekstoviGospodar opskrbu daje

Gospodar opskrbu daje

Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom poslao vojsku u kojoj je bio čovjek koji se zvao Hudejr. Bila je godina teškoće i hrane je bilo jako malo, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svakom čovjeku dao njegovu opskrbu za put ali je zaboravio dati Hudejru.

Hudejr je bio strpljiv i izašao je sa zadnjim odredom, tražeći nagradu i očekujući dobro od Allaha, govoreći “La ilahe illAllah, Allahu ekber, Elhamdulillah, SubhanaAllah i La hawle we la kuwete ill billah”.I govorio bi “Ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”. Stalno je ovo ponavljao dok je bio u svojoj grupi.

Džibril, alejhi selam, je došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem i rekao: “Doista me moj Gospodar poslao da te obavijestim kako si opskrbio neke tvoje drugove, ali si zaboravio da opskrbiš Hudejra, a on je u posljednjem odredu i govori: “La ilahe illAllah, Allahu ekber, Elhamdulillah, SubhanaAllah i La hawle we la kuwete ill billah, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”. Ova njegova izjava će mu biti svjetlo na Sudnjem danu i ispuniće ono što je između nebesa i zemlje, pa mu pošalji njegovu opskrbu”.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odmah pozvao čovjeka, dao mu opskrbu za Hudejra i naredio mu da sluša i zapamti ono što će mu Hudejr reći kada ga sretne i da mu opskrbu, i da mu kaže:”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ti šalje pozdrav mira i milosti Allahove, i želi da te obavijesti da je zaboravio da te opskrbi ali Njegov Gospodar, Hvaljeni i Uzvišeni, je poslao Džibrila da ga podsjeti na tebe i obavijestio ga je o tvom stanju (u odredu).”

Čovjek je otišao i susreo Hudejra dok je on i dalje ponavljao “La ilahe illAllah, Allahu ekber, Elhamdulillah, SubhanaAllah i La hawle we la kuwete ill billah, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”.

Približio mu se i rekao: “Uistinu ti Allahov Poslanik šalje pozdrav mira i milosti Allahove, i poslao me sa tvojom opskrbom rekavši :” Doista sam ja zaboravio na tebe pa mi je poslat Džibril sa nebesa kako bi me podsjetio.”

Hudejr je tada slavio i zahvaljivao Allahu, donio salavat na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem a zatim rekao: “Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Gospodar moj me se sjetio iznad sedam nebesa i iznad Svoga prijestolja, i On se smilovao meni na mojoj glađi i slabosti. O Gospodaru moj, kao što Ti nisi zaboravio mene, ne dozvoli da Hudejr zaboravi Tebe.”

Čovjek je zapamtio ono što je rekao i vratio se Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, obaviještavajući ga o onome što je čuo od Hudejra kada ga je stigao i prenio mu vijesti. Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, potom reče: “Kada bi mogao da podigneš svoju glavu na nebo, zasigurno bi vidio svjetlo kako se širi i obasjava sve što je između nebesa i zemlje, zbog tih njegovih riječi”

Ibn Dževzi, ‘Sifat al-Safwah’

Neke kratke pouke:

-Allah te nikad neće iznevjeriti, ako se osloniš na Njega.
-Imaj lijepo očekivanje i mišljenje o Svom Gospodaru. On, ne samo da sve čuje i vidi, nego i najbolje opskrbljuje.
-Tvoja opskrba će ti uvijek stići, čak i ako te u početku mimoiđe.
-Sjećaj se Allaha i On će se sjećati tebe.
-Zikr je najbolja opskrba i hrana za dušu.
-Zikr i ibadet te jačaju, održavaju te i odvešće te dalje nego što misliš.
-Svi zaboravljamo. Čovjek je zaboravno biće i to nije nešto pokuđeno.
-Učimo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako trebamo požuriti da ispravimo naše greške u trenutku kada budemo podsjećeni na njih.
-Pogledaj na lijep Hudejrov ahlak. On nije bio nepokoran vođi ili ga optužio za nepravednost i sl. Umjesto toga se fokusirao na svoju obavezu kao vojnika/ dio vojske a svoj slučaj je prepustio Allahu.
-Naša djela imaju efekte; dobro koje kažemo i uradimo može stvoriti svjetlo koje doseže do neba i može biti posvjedočeno od meleka.
-Sjeti se da zahvališ Allahu kada se teškoća otkloni.
-Iskoristi momenat i uči dovu za sebe nakon što zahvališ Allahu-On će se odazvati!

“La ilahe illAllah, Allahu ekber, Elhamdulillah, SubhanaAllah, La hawle we la kuwete ill billah, ovo je najbolja opskrba Gospodaru moj”…

Priredila Medisa Dedović

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments