Sunday, June 23, 2024
HomeHadis danaHadis dana - bratstvo

Hadis dana – bratstvo

Prenosi Ebu-Musa, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao:

Mu’min prema mu’minu je poput građevine, jedan dio učvršćuje i jača drugi“, a zatim je isprepleo svoje prste.[1]

 

         Biografija ravije:

Ebu-Musa Abdullah ibn Kajs ibn Sulejm el-Eš’ari je plemeniti ashab, bio je namjesnik Kufe. Preselio je 50. god. po Hidžri.

 

         Kratki komentar hadisa:

Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, je uporedio mu’mina sa građevinom u njegovom potpomaganju i podupiranju brata mu’mina. Zaista, građevina nije potpuna niti ima od nje koristi ako se njeni dijelovi međusobno ne podupiru, ne bude li tako njeni zidovi će popucati i građevina će se srušiti. Takav je i mu’min, nije neovisan u svojoj vjeri i dunjalučkom životu od pomoći i podrške njegovog brata muslimana. On neće moći ostvariti brojne koristi ako ne bude imao pomagača, a Allah najbolje zna.

 

         Pouke hadisa:

  1. Požrtvovanost Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, u nastojanju da pojašnjava značenja i približava ih ljudskom razumu praveći poređenja i navodeći primjere.
  2. Podsticanje na međusobno potpomaganje među mu’minima.


[1]  Buharija (2/862), broj 2446, Knjiga o sporenju, poglavlje: Pomoć mazlumu, i Muslim (4/1999), broj 2585, Knjiga o dobročinstvu, održavanju rodbinskih veza i adabima, poglavlje: Samilost, suosjećanje i potpomaganje između mu’mina.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments