Sunday, July 21, 2024
HomeIslamski tekstoviKo su to selefije?

Ko su to selefije?

Ko su to selefije (selefu-salih, ispravni prijethodnici)?

 

 

U jezičkom značenju selef označava prijethodnike, pa oni koji su prijethodili sadašnjoj generaciji oni su za nju selef.

Međutim kada koristimo opšte značenje ovog izraza u šerijatu onda prvenstveno mislimo na prve tri generacije muslimana, a to su ashabi, tabeini i generacija poslje njih tj. tabitabeini. Ove tri generacije su selefus-salih (ispravni prijethodnici).

Onaj koji je živio poslije njih i slijedio je pravac kojim su oni išli, i za takvog kažemo da je selefija, iako je vremenska razlika između njega i prve tri generacije ogromna. To je zato što izraz “selefizam” koristimo da bi označili prvac kojim su išli selefus-salih (ispravni prijethodnici), Allah njima bio zadovoljan.

Ovo se može razumjeti iz Poslanikovih s.a.w.s. riječi: “Zaista će se moj ummet podijeliti na 73 skupine, i sve će u vatru osim jedne, a to je džemat.” (bilježi Ibn Madže u svom Sunenu) , a u drugom rivajetu stoji: “a to su oni koji se budu držali onoga na čemu sam ja i moji ashabi.”

Imajući ovo u vidu izraz “selefizam” se koristi da označi sve one koji se drže puta ashaba, tabeina i tabitabeina i slijede ih u dobru. Za sve takve koristimo izraz “selefije”, pa makar neki od njih živjeli u ovom vremenu sada, 14 stoljeća nakon njih.

 

Odgovorio šejh Ibn Usejmin

Prijevod sa arapskog i obrada Adnan Nišić

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments