Wednesday, May 29, 2024
HomeDawaSDO posjeta braći u Malmeu i Geteborgu

SDO posjeta braći u Malmeu i Geteborgu

 

Proteklog vikenda jedan od naših da’ija i član šure SDO-a, Adnan Nišić, zajedno sa članovima redakcije našeg portala, Amerom Hajderom i Nerminom Sulejmanagićem, imali su čast da posjete našu braću Bošnjake u Malmeu i Geteborgu.

Subota je bila rezervisana za druženje sa braćom u Malmeu, gdje je trebalo biti održano unaprijed najavljeno predavanje za braću i sestre. U saradnji sa braćom iz organizacije Sabr, koja već dugi niz godina djeluje u Malmeu, članovi inicijativnog odbora SDO za regiju Skåne, organizovali su predavanje u prostorijama džamije ”Selsebil” u Malmeu.

Tema predavanja je bila ”Kako do bereketa u imetku”, kroz koju su braća i sestre u Malmeu imali priliku upoznati se sa najvažnijim koracima kojima se dolazi do bereketa u imetku.

Nakon predavanja, SDO delegacija je održala i kratki sastanak sa članovima inicijativnog odbora SDO Skåne, na kome je dogovoreno da da’ija Adnan Nišić jednom mjesečno drži predavanja braći u Malmeu. Također braća su izrazila želju da ih u Malmeu redovno obilazi i da’ija iz Helsinborga Samir Selmanović. Obzirom da se naš brat Samir još uvijek nalazi na godišnjem odmoru u BiH, raspored njegovih predavanja saznat ćemo tek kada se on vrati u Švedsku. Braća u Malmeu će naknadno biti obavješteni o rasporedu predavanja naše braće daija, Samira i Adnana, kako u Malmeu, tako i u ostalim gradovima regija Skåne.

Nakon što delegacija SDO nije mogla odbiti mnogobrojne pozive braće iz Malmea za konak u tom gradu, grad Malme je napustila tek nakon sabah namaza i doručka u domu  našeg brata Nedžada, iz organizacije Sabr.

U nedelju nakon ikindije namaza SDO delegacija je imala čast da ‘okusi’ toplo gostoprimstvo naše braće Bošnjaka iz džemata Hjallbo u Geteborgu. Iako je predavanje bilo najavljeno tek u 18:00, u mesdžidu se već na ikindiju okupio značajan broj džematlija, koji su uz kahvu i čaj imali priliku uživati u razgovoru sa našim daijom, koji je prijethodne tri godine proveo družeći se sa braćom u tom džematu.

Nakon ‘kahvenisanja’ održano je i planirano predavanje, a tema je bila ”Žurba je od šejtana”. Akcenat dersa je stavljen na pet stvari u kojima požurivanje nanosi štetu kako pojedincu, tako i zajednici u kojoj taj pojedinac djeluje.

Stalni džematlija džemata ”Hjalbo” i član Šure SDO, brat Jasko je uz pomoć još jednog člana Šure SDO iz Geteborga, bratom Vahidom, nakon predavanja i akšam namaza, priredio zajednički iftar za svu braću koja su prisustvovala predavanju.

I u Geteborgu je postignut dogovor sa džematom Hjallbo i braćom odbornicima SDO da se jednom mjesečno održava predavanje Adnan Nišića.

Kao što to na dunjaluku slijedi za svaku stvar, tako je ovom našem prelijepom iskustvu tokom dvodnevne posjete braći u Malmeu i Geteborgu došao kraj. Ipak nakon rastanka svi su ostali zadovoljni činjenicom da će ovakva druženja u Geteborgu biti organizovana najmanje jednom mjesečno.

Ovom prilikom SDO se želi zahvaliti svoj braći i sestrama koja su svojim prisustvom na predavanjima, ili na bilo koji drugi način učestvovali da se ova druženja organizuju na najvećem mogućem nivou.

Molimo Uzvišenog Allaha da nam oprosti grijehe, smiluje nam se na Sudnjemu danu, i da nas sviju sastavi u džennetu kao što nas je sastavio na dunjaluku!

Redakcija SDO

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments