Tuesday, May 28, 2024
HomeAktuelnoUskoro..... Osjeti blagodati ramazana

Uskoro….. Osjeti blagodati ramazana

Od 1 ramazana pružamo vam priliku da se družite sa knjigom Osjeti blagodati ramazana od našeg uvaženog profesora Hajrudina Ahmetovića. Knjiga se sastoji od trideset savjeta kako da doživimo i osjetimo, provedemo i iskoristimo blagoslovljeni mjesec ramazan na najbolji način. Svaki dan ramazana će biti postavljen jedan savjet. Do tada, pročitajte predgovor autora knjige:

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Sva hvala pripada samo Allahu Jedinom! Svjedočim da nema drugog istinskog boga dostojnog obožavanja osim Allaha Jedinog, koji nema sudruga! Svjedočim da je Muhammed Allahov rob i Njegov poslanik! Neka su Allahovi salavati i selami na njega, njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Čast mi je da vam ponudim ovu knjižicu pod nazivom Osjeti blagodati ramazana koja se sastoji od trideset savjeta kako da doživimo i osjetimo, provedemo i iskoristimo blagoslovljeni mjesec ramazan na najbolji način.

Ovi savjeti odlikuju se sljedećim:

  1. To su kratki savjeti čijim se čitanjem čitalac neće umoriti, niti će mu biti dosadni.
  2. Sadrže osnovne informacije o ramazanu i postu s kojima se svaki musliman mora upoznati.
  3. Svi savjeti proizlaze samo iz šerijatskih tekstova, Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
  4. Hadisi koje sam spominjao kroz ove savjete vjerodostojni su ili dobri, po ocjeni priznatih i poznatih učenjaka iz ove oblasti. Uglavnom sam se za ocjene hadisa vraćao na šejha Muhammeda Nasiruddina el-Albanija, a ukoliko bih pronašao i ocjene drugih učenjaka iz ove oblasti, spomenuo bih i njihove ocjene.
  5. Svaki savjet vezan je za jedan dan ramazana, tako da ima trideset savjeta koliko i dana mjeseca ramazana.
  6. Prilikom pisanja ove brošure koristio sam se napisanim djelima na sličnu temu, a najviše sam koristio djelo Durusuš-šehri ramadan, istaknutog učenjaka Muhammeda b. Šamija Šejbe, i djelo Medžalisiš-šehri ramadan, poznatog islamskog velikana Muhammeda Saliha el-Usejmina, rahimehullahu te‘ala.

Uzvišenog Allaha molim da podari da ovi savjeti koriste muslimana i da ovaj trud učini iskrenim, samo radi Njegovog zadovoljstva!

Sva hvala pripada samo Allahu, a salavat i selam neka su na Allahovog Poslanika, njegovu časnu porodicu i sve njegove ashabe!

Hajrudin Tahir Ahmetović

  1. 7. 1435. h. g. / 27.5.2014. g.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments