Tuesday, May 28, 2024
HomeAktuelnoUskoro...

Uskoro…

Od 28 juna 2014 g pružamo vam priliku da se družite sa knjigom Ramazanska sijela uvaženog šejha i alima Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina. Svaku večer ramazana će biti postavljeno novo sijelo (ders). Do tada, pročitajte predgovora autora knjige:

Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova, Njega hvalimo, od Njega pomoć, oprost i uputu tražimo, Njemu se kajemo, kod Njega utočište tražimo od zla naših duša i naših loših djela. Koga Allah iz Svoje milosti uputi, nema toga ko će ga u zabludu odvesti, a koga u zabludi pravedno ostavi, nema onoga koji će ga uputiti. Svjedočim da nema istinskog boga koji zaslužuje da se obožava osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, neka je Allahov salavat i selam na njega, njegovu porodicu, ashabe i sve koji ih budu slijedili u dobru do Sudnjega dana.

Okupljanja u mubarek mjesecu ramazanu prožeta su ukaziva-njem i podsjećanjem na brojne propise posta, namaza i zekata, ali i na sve ostale propise koji su karakteristični za ovaj odabrani mjesec. Predavanja na ovim okupljanjima uglavnom su preuzeta iz djela “Kurretul-‘ujunil-mubsire bi telhisi kitabi-t-tebsire”, naravno uz izmjenu neophodnih dijelova. U okviru ciklusa predavanja – koja su se održavala tokom ramazanskih dana i noći, u karakterističnoj formi sijela – tretirao sam mnoge ramazanske propise, adabe, preporučene radnje, što je bilo neophodno s obzirom na činjenicu da među ljudima zaista postoji velika potreba za tretiranjem ove tematike. Ovo djelo nazvao sam “Ramazanska sijela” i do sada je doživjelo brojna izdanja, uz određene korekcije u pojedinim izdanjima, gdje sam smatrao svrsishodnim ukratko pojasniti određena pitanja, navesti izvod hadisa, dodati neophodno, ali i izostaviti ono što sam smatrao suvišnim, naravno takvih korekcija bilo je vrlo malo i nisu utjecale na krajnji cilj ovoga djela.

Svevišnjeg Allaha molim da naša djela učini iskrenim, samo radi Njega, i da podari koristi od njih, jer uistinu, On je Darežljivi i Plemeniti.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments