Friday, June 14, 2024
HomeAktuelnoZa omladinu - Kako koristiti facebook? Prof Elvedin Pezić

Za omladinu – Kako koristiti facebook? Prof Elvedin Pezić

(Proslijedite svim dobronamjernim omladincima)

– Lijepo je da, prije nego počnete koristiti društvene mreže, pročitate šta su učeni ljudi kazali o uvjetima i ispravnom načinu njihovog korištenja i da pročitate o opasnostima i štetama koje mogu proizaći iz nekontroliranog i neispravnog korištenja.

– Uvijek imajte u vidu jednu veoma važnu činjenicu, a to je da je vaš Facebook profil pokazatelj vaše ličnosti, pokazatelj vaše vjere, vašeg morala!

– Ne zaboravite da sve što objavite ostaje u historiji koju meleki pomno bilježe. Sve što ne biste željeli da sutra nađete u svom životnom defteru, koji ćete javno čitati pred cijelim čovječanstvom, onda to već danas nemojte stavljati na svoj profil.

– Pokušajte da društvene mreže iskoristite za korisne stvari: da naučite svoju vjeru, da sklopite prijateljstva sa osobama koje vam mogu koristiti u životu, bez obzira u kojem segmentu života to bilo.

– Nikada ne zaboravite da je vaš profil ogledalo vaše porodice, stoga pazite na koji način u društvu predstavljate svoju porodicu. Ne dopustite da se vaši roditelji stide izaći napolje zbog vaših profila i sadržaja koje na njemu objavljujete.

– Ne dopustite da vas korištenje društvenih mreža zaokupira i odvrati od onoga što vam je stroga vjerska obaveza, kao što su namaz, dobročinstvo i pokornost roditeljima, ispunjavanje školskih obaveza, zarađivanje halal opskrbe.

– Pazite šta “lajkate” jer time podržavate određenu stvar ili postupak! Tako, ako lajkate sliku osobe koja nije propisno obučena, ili sliku osobe koja čini grijeh, ili lajkate neki neispravan post ili izjavu, time ste odobrili taj postupak.

– Čuvajte se da putem društvenih mreža ne počinite nešto što bi vas u životu moglo skupo koštati!

– Čuvajte se nepoznatih osoba ili profila iza kojih ne znate ko stoji.

– Vodite računa o tome da kontaktirate sa osobama koje će vam koristiti, a nikako sa osobama koje će vas uvući u neki porok.

– Facebook nije mjesto gdje sebi trebate tražiti osobu za brak.

– Ako već želite nešto komentirati – a nastojite da to bude što rjeđe – onda pazite na izraze koje koristite, neka vam istina uvijek bude na prvom mjestu, vodite računa o tome da ne zalazite u tuđe privatnosti, pazite da koga ne potvorite, čuvajte se prenošenja neprovjerenih informacija, kojih je danas veoma mnogo.

– Nikada ne zaboravite da su mnogi vaši vršnjaci baš putem te mreže pali u poroke ili ideologije zbog kojih su skrhali svoj ovodunjalučki život, a kazna na ahiretu mnogo je bolnija.

– Ne dopustite da većinu svog slobodnog vremena provodite na društvenim mrežama, već odredite jedan dio vremna za kontakte i ono što vam koristi, a ostali dio vremena provedite u drugim korisnim aktivnostima.

– Maksimalo se trudite da u svojim prijateljima imate samo osobe istoga spola, a osobe drugog spola samo u slučaju da ste vi njima mahrem ili one vama.

– Nezamislivo je da mladić šalje ponude prijateljstva ženskim osobama koje su u braku, kako što je nezamislivo da žena šalje ponudu za prijateljstvo osobi koja je oženjena, (osim ako se radi o mahremima) bez obzira kakve namjere bile iza toga.

– Doista je jadno kada vidimo djevojku u prijateljima osobe koja joj nije mahrem, pa makar se radilo i o nekom vjerskom autoritetu. Ako je njen cilj od tog zahtjeva korist koju može čuti od dotične osobe, ona to može postići i kada nisu virtuelni prijatelji.

Priredio: Pezić Elvedin

(Dio teksta: DRUŠTVENE MREŽE NA VAGI ISLAMA)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments