Saturday, April 20, 2024
HomeIslamski tekstoviZauzimanje stava.....

Zauzimanje stava…..

Na nekoj tački našeg života daju nam se momenti kada moramo zauzeti stav – mawqif . To je obično iskušenje koje je posebno za svakog od nas ali na višoj razini to je prilika od Allaha da zaslužimo Njegovo zadovoljstvo, postignemo veći stepen i na neki način se “dokažemo” Njemu.

Nekad smo prinuđeni da donosimo teške odluke. Trebamo da zapostavimo ono što volimo, želimo, ili što je lakše kako bi podržali veći princip. Moramo se boriti sa svojim srcem i dušom kako bi uradili ono što je ispravno u datom momentu i suprostavili onome što nam pričinjava zadovoljstvo.

Nekad, naša djela direktno pogađaju druge jer u nastojanju da zadovoljimo Allaha često rasrdimo ljude, ali kakav drugi izbor ima vjernik ili vjernica? Ne živimo radi svog nefsa (duše) već živimo radi Allaha i višeg principa, i kada dođe do iskušenja u našem životu moramo odabrati ono što je ispravno čak i ako to znači da ćemo izgubiti sve što je jako drago našim srcima ili izgubimo svoju slobodu.

To su mawaqifi u našim životima i svaka osoba se mora s njima suočiti nekad, ali obećanje od Allaha je da kada zauzmemo ispravan stav, On će preuzeti na Sebe da nas vodi i popravi naše stanje. Iako mi ne možemo vidjeti svjetlo na kraju tunela, moramo vjerovati da će krajnji rezultat i lijep kraj biti za onoga koji izabere Svog Gospodara nad sobom…

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ

Ima ljudi koji se žrtvuju da bi Allaha umilostivili – a Allah je milostiv robovima Svojim. (Al-Beqare,207)

Priredila Medisa Dedović

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments