Sunday, June 23, 2024
HomeUncategorizedZekat preko Švedske Dawetske Organizacije

Zekat preko Švedske Dawetske Organizacije

Uplatite vaš zekat preko Švedske Dawetske Organizacije

 

Švedska Dawetska Organizacija ove godine odlučila je otići korak dalje u pružanju pomoći i usluga našoj braći i sestrama na području zemalja Skandinavije kada su u pitanju postupci i djela usko vezani za našu vjeru Islam, a pogotovo ako se ta djela tiču naređenih i temeljnih ibadeta kojima se približavamo Uzvišenom Allahu, subhanehu we te’ala.

U kategoriju temlejnih ibadeta, čak i temelja Islama, spada svakako zekat.

Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Islam je izgrađen na pet stvari: svjedočenju da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, hodočašću Kabe i postu mjeseca ramazana.” (Buharija, br. 8, i Muslim, br. 16)

Islamski učenjaci zauzeli su jednoglasan stav – konsenzus, da je davanje zekata jedan od ruknova islama i vjerska obaveza. (Ibnul-Munzir, 46)

Obzirom da se radi o temelju vjere, za čije davanje je obećanja velika nagrada kod Uzvišenog Allaha, subhanehu we te’ala, a za čije neizdvajanje iz imetka je propisana žestoka kazna, svaki vjernik i vjernica, koji spadaju u kategoriju obaveznih davalaca zekata, trebaju voditi računa da ovaj ibadet obave na najbolji i najpotpuniji način.

Švedska Dawetska Organizacija ove godine će vam izaći u susret i, uz pomoć tima kojeg će sačinjavati odbor SDO-a zajedno sa daijom Adnanom Nišićem i humanitarnih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, pomoći će vam da vaš zekat dođe do pravog odredišta – do jedne od osam kategorija kojima se daje zekat, a koje su spomenute u riječima Uzvišenog:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

‘’Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–A Allah sve zna i mudar je.’’ (At-Tawba, 60.)

 

Uz pomoć naših saradnika na terenu, koji će raditi na podjeli zekata, Švedska Dawetska Organizacija će dokumentirati podjelu zekata, tako da će te i vi moći saznati krajnje odredište vašeg zekata.

Na kraju ostaje nam samo da vas obavjestimo o načinu na koji možete uplatiti zekat preko Švedske Dawetske Organizacije:

 

VAŽNA NAPOMENA: Ovdje se uplaćuje samo zekat, ne i sadakatu-l-fitr. Za način uplate sadakatu-l-fitra preko
SDO-a bićete blagovremeno obavješteni.

Ukoliko neko želi pomoći dawetske projekte naše organizacije to može učiniti na sljedećem linku: Dawetski Fond

 

Obavezno pri uplati navesti:

“ZEKAT”

 

bankgirot_rod_rgb_300dpi   :889-2465

Ako želite uplatu izvršiti iz inostranstva koristite slijedeće podatke:
IBAN: SE1650000000053231045096
BIC: ESSESESS

 

 swish:        076-706 17 94
Paypal-1:    donera@s-d-o.org

posten1

Putem pošte na nasu adresu.

Sveriges Dawa Organisation
Box 5009
60005 Norrköping 
Sverige

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments