Friday, June 21, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - dvanaesti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – dvanaesti ramazanski savjet

Ramazan je odgojna škola za vjernike

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Post u mjesecu ramazanu podstiče vjerničku dušu na svako dobro, odgaja je da bude pokorna i poslušna svome Gospodaru. Stoga, svaki musliman i muslimanka u mjesecu ramazanu trebaju uraditi sljedeće:

Preispitati svoju dušu, obračunati se s njom, uočiti svoje propuste, sagledati svoja očekivanja kojima se nada na drugom svijetu i pogledati u svoja djela, podstaći svoju dušu na povećanu pokornost svome Gospodaru.

Preispitati svoj odnos prema porodici i analizirati koliko ih doista podstičeš na dobro i odvraćaš od zla. Podsticanje porodice na činjenje dobra i odvraćanje od činjenja zla dokaz je ljubavi i brige prema njima. Svaki čovjek sklon je tome da misli da je dobro samo ono što on smatra dobrim, međutim, dobro je samo ono što je Allah označio kao dobro i na dunjaluku i na ahiretu. Dobro je samo ono čiji plodovi i rezultati ostaju vječno. Dobro je samo ono s čime se popravlja i srce i tijelo, i pojedinac i društvo! Zato, svaki vjernik treba podsticati svoju porodicu na činjenje veličanstvenih ibadeta koji ostavljaju traga i na srca, i na duše, i na tijela.

Posebnu pažnju posvetiti namazu. Jedan od posebnih i veličanstvenih ibadeta jeste namaz, stoga u mjesecu ramazanu postač treba posebno povesti brigu o namazu svojih ukućana, podsticati ih da ustrajavaju u obavljanju obaveznih namaza, a zatim i dobrovoljnih namaza, sunneta i nafila, poput noćnog namaza, teravih-namaza i sl., treba podučiti i sebe i svoje ukućane propisima abdesta, propisima namaza: farzovima, vadžibima, sunnetima u namazu, načinu postizanja skrušenosti u namazu, i odgajati sebe i svoje ukućane da dostignu stepen onih za koje kaže Uzvišeni Allah:

“…i oni koji u svojim namazima ustrajavaju!”

Ukoliko vjernik bude nemaran prema obaveznim namazima, tada će biti nemaran i prema ostalim ibadetima, ma koliko se trudio u njihovom obavljanju! Jer, namaz odvraća od loših i razvratnih djela. Zato, ustrajavaj sa svojom porodicom u obavljanju obaveznih i dobrovoljnih namaza onako kako se traži od svih nas, propisno, pa ćeš moći, s Allahovom dozvolom, ustrajavati u svemu ostalom.

Svoju dječicu u ramazanu i mimo ramazana podstiči na klanjanje namaza, naročito ako su napunili sedam godina, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Naređujte svojoj djeci namaz kada budu imali sedam godina, a još više ih podstičite kada napune desetu godinu, i rastavljajte ih u postelji.”

Podsticati i odgajati svoju djecu, i mušku i žensku, koji su dostigli godine razaznavanja na post u mjesecu ramazanu, a ovo se odnosi na djecu koja su dostigla godine u kojima razaznaju (pod razaznavanjem se misli na period u kojem dijete počinje pamtiti, razlikovati između lijepi i ružnih stvari, između dobra i zla, kao što shvata i pojam ibadeta, namaza, posta itd., a obično je to vrijeme oko sedme godine iako to često ovisi o samom djetetu i njegovom umnom i tjelesnom razvoju). Rubejji‘a, radijallahu anha, kazuje: “Ujutro na dan Ašure, Vjerovjesnik, sallallahu alejhu ve sellem, poslao je glasnika po naseljima ensarija da obavijesti: ‘Ko je nešto već jeo, neka više ne jede i neka preostali dio dana posti, a ko je osvanuo kao postač, neka nastavi postiti.’ Nakon toga, postili smo dan Ašure i svoju smo dječicu podsticali na post. Pravili bismo im igračke od vune, pa kada bi plakali od gladi, davali bismo im te lutke i tako ih zabavili do iftara.” Ovako su postupali za vrijeme Ašure kada je post tog dana bio obavezan, stoga tako trebamo postupati i mi za vrijeme ramazana u kojem nam je post obavezan, i podsticati svoju dječicu na ramazanski post.

Svaka majka, muslimanka, treba da prati i nadgleda svoju dječicu, da im bude pri ruci i pritekne u pomoć kada osjete glad, da ih zabavi i priča im o nagradi Uzvišenog Allaha, o Džennetu i džennetskim uživanjima. Svaki otac, musliman, kao glava porodice, treba da obezbijedi nagrade za svoju dječicu i nagradi ih za svaki njihov ispošteni dan, a navečer ih treba voditi u džamiju da klanjaju teravih-namaz zajedno sa ostalim muslimanima. Roditelji, znajte da će vaš odgoj, uz Allahovu pomoć, uroditi plodom, stoga se oslonite na Uzvišenog Allaha, ponizno i skrušeno dovite Mu da uputi vaše potomstvo, jer je On rekao:

“I vaš Gospodar je rekao: ‘Dovite Mi i Ja ću vam se odazvati!’”

Oče i majko, napravite svojoj dječici koristan program u ramazanu, prilagođen njihovom uzrastu, putem kojeg će zavoljeti pokornost Uzvišenom Allahu i zamrziti grijehe, razvratna i loša djela koja se danas svima, pa čak i maloj djeci, nude na svim mjestima. Znajte da ćete na Sudnjem danu biti pitani za svoju djecu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svi ste vi pastiri i svi ćete biti pitani za svoje stado!”

Oče i majko, dovite za sebe i za svoju dječicu dok ste postači jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tri se dove primaju: dova postača, dova putnika i dova onoga kome je učinjena nepravda.” I rekao je: “Tri se dove ne odbijaju: dova roditelja, dova postača i dova putnika.”

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom

Prof Hajrudin Ahmetović

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments