Sunday, July 21, 2024
HomeHadis danaHadis dana - podsticanje na lijep ahlak

Hadis dana – podsticanje na lijep ahlak

Prenosi se da je Abdullah ibn Amr ibn el-‘As, radijallahu anhuma, rekao: “Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, nije bio nepristojan u govoru niti nemoralan u djelu, i govorio bi:

Zaista, najbolji od vas su najljepšeg ahlaka.‘”[1]

 

Biografija ravije:

Abdullah ibn Amr ibn el-‘As ibn Vail es-Sehmi el-Kureši je plemeniti ashab, jedan od prvih muslimana. K’ab ibn L’uej je pradjed u kojem se sastaje sa Poslanikom, sallahu alejhi ve sellem, u porijeklu. Prenio je mnogo hadisa. Preselio je otprilike 65. god. po Hidžri, radujallahu anhu.

 

Kratki komentar hadisa:

Hadis je dokaz da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, imao lijep ahlak i da nije bio nepristojan u govoru niti nemoralan u djelu. Nepristojnost ili bestidnost je sve ono što pređe svoju mjeru tako da postane prezreno. A ona može biti u govoru, djelu i naravi, međutim, najviše je izražena u govoru.

 

Kaže Poslanik, sallahu alejhi ve sellem:  Zaista, Allah ne voli svakog bestidnika razvratnika.[2]

 

Musliman treba da se ugleda na Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, i da popravlja svoj ahlak odabiranjem plemenitih osobina i izbjegavanjem ružnih djela, te da se trudi na ostvarenju i sticanju toga.

      

Pouke hadisa:

  1. Superiornost islamskog zakonodavstva budući da poziva muslimane da se okite lijepim moralom, poput: otklanjanja neprijatnosti, susretanje ljudi sa osmjehom i činjenje dobra.
  2. Obaveza ustrajnosti u plemenitim moralnim osobinama i klonjenju poroka.
  3. Lijep moral (ahlak) približava roba stepenu Allahovog Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, na Sudnjem danu.
  4. Od lijepog ahlaka je poštivanje muslimana i ophođenje sa njima na lijep način.
  5. Ko se ukrasi lijepim moralnim osobinama zaslužuje ljubav Uzvišenog Allaha i ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1]  Buharija (3/1305), broj 3559, Knjiga o velikim djelima, poglavlje: Opis Vjerovjesnika, sallahu alejhi ve sellem, i Muslim (4/1810), broj 2321, poglavlje: Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, se mnogo stidio.

[2]  Ahmed (5/202), broj 21812.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments