Thursday, July 25, 2024
HomeHadis danaHadis dana - pravo puta

Hadis dana – pravo puta

Prenosi se od Ebu-Se’ida el-Hudrija, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao:

Čuvajte se sjedenja po putevima.” Rekoše: ”O Allahov Poslaniče, sjedenje na putu je nama neophodno, mi tu razgovaramo.” Pa reče Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Ako ćete sjediti, onda dajte putu njegovo pravo.” Kažu: ”Šta je pravo puta, o Allahov Poslaniče?” Reče: “Obaranje pogleda, otklanjanje neprijatnosti, odvraćanje selama i naređivanje dobra i zabranjivanje zla.”[1]

 

Biografija ravije:        

S’ad ibn Malik ibn Sinan el-Ensari, radijallhu anhu, je plemeniti ashab. Učestvovao je u svim bitkama  poslije Uhuda.  Prenio je mnogo hadisa. Preselio je u Medini 53. god. po Hidžri.

 

         Kratki komentar hadisa:

U hadisu je došla zabrana sjedenja po putevima. Mudrost ove zabrane je što se sjedenjem čovjek izlaže iskušenju. Ponekad onaj ko se boji iskušenja za sebe, gledajući u žene kada prolaze, vidi ono što budi strasti. Na putu se izlaže obavezi davanja prava Allahu i muslimanima zbog toga što su tražili dozvolu da ostanu sjediti po putu. A da je čovjek sjedio u kući ne bi to znao, niti bi bio obavezan obavljati prava koja često ne izvršava.

 

         Smjernice hadisa:

  1. Sjedenje sa prijateljima u kući je bolje od stajanja na ulici.
  2. Čuvanje od igranja po ulici.
  3. Obaveza obaranja pogleda od onog što je Allah zabranio.
  4. Ne uznemiravati muslimane ako je neophodno da se sjedi na ulici.
  5. Onaj koji sjedi na ulici obavezan je odvraćati selam, upućivati na dobro i upozoravati na zlo.


[1]  Buharija (2/870), broj 2465, Knjiga o žalbama, poglavlje: Dvorišta kuća i sjedenje u njima, i Muslim (3/1675), broj 2121, poglavlje: Zabrana sjedenja po putevima i davanje putu njegovo pravo.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments