Friday, June 21, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - dvadeset treći ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – dvadeset treći ramazanski savjet

Sva džennetska vrata su otvorena

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Ulazak u Džennet najveća je želja svakog vjernika, a tokom cijelog mubarek mjeseca ramazana sva džennetska vrata su otvorena, pa požuri ka Džennetu! Ovom prilikom upoznajem te s nekim džennetskim ljepotama i osobinama njegovih stanovnika, moleći Allaha da sve nas učini od njih.

Džennetska hrana je stalna i neprekidna, kao što kaže Uzvišeni Allah:

“…džennetski plodovi su stalni, uvijek ih ima.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Doista će stanovnici Dženneta jesti i piti u Džennetu, a neće pljucati, obavljati nuždu niti sliniti.” Upitali su: “A šta će biti sa hranom?” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Dah i znoj poput mirisa mošusa, a tesbih i tahmid će izgovarati kao što udišu i izdišu zrak.”

Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Prva hrana koju će jesti stanovnici Dženneta bit će jetra kita.”

Kroz džennetske bašče teku rijeke svakovrsne, kao što kaže Allah, subhanehu ve te‘ala:

“Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kojem su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova – zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u Vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada od Allaha tražite Džennet, onda tražite Firdevs, on je sredina Dženneta i njegov najuzvišeniji dio, iznad njega je Arš Milostivog i iz njega izviru džennetske rijeke.”

U hadisu koji prenosi Muavija b. Hajda, radijallahu anhu, navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sel-lem, rekao: “Zaista u Džennetu ima more od vode, more od meda, more od mlijeka i more od alkohola i odatle su potekle rijeke.”

Žene stanovnika Dženneta su hurije, čiste su od svakog nedostatka. Allah kaže:

A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje rijeke teku; svaki put kada im se iz njih dâ kakav plod, oni će reći: ‘Ovo smo i prije jeli’ – a bit će im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti.

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejra, radijallahu anhu, navodi se opis stanovnika Dženneta u kojem se za džennetske žene kaže: “Njihove žene su hurije.”

A u hadisu koji prenosi Enes b. Malik, radijallahu anhu, navodi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, za džennetske žene rekao: “Kada bi jedna od džennetskih žena pogledala na Zemlju, osvijetlila bi prostor između Dženneta i Zemlje i napunila ga mirisom. Doista je njen pokrivač na glavi bolji od dunjaluka i svega na njemu.

U Džennetu ima ono za čim žude srca i u čemu se oko naslađuje, ali u njemu ima i ono što oko nikada nije vidjelo, što uho nikada nije čulo i što nikada nije naumpalo čovjeku. Džennet je sagrađen od zlata i srebra. Kaže Uzvišeni:

“Uđite u Džennet, vi i žene vaše, radosni! Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata, u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.

I kaže:

I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju.”

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uzvišeni je Allah rekao: ‘Svojim dobrim robovima pripremio sam ono što oko nije vidjelo, niti uho čulo, niti je palo na um čovjeku.’”

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda: “Rekli smo: ‘Allahov Poslaniče, pričaj nam o Džennetu i njegovim građevinama!’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Kod džennetskih građevina jedna cigla je od zlata, a druga od srebra, malter je od mirisnog mošusa, šljunak je od bisera i dragog kamenja, a pod je od šafrana. Ko uđe u njega, vječno će uživati i nikada tegobe neće osjetiti. Živjet će vječno i nikada neće umrijeti. Njegova odjeća nikada se neće pohabati, niti će njegova mladost ikada proći.’”

Stanovnici Dženneta imat će lijepe prostrane šatore od bisera i ugodne stanove kao što kaže Allah:

Allah obećava vjernicima i vjernicama džennetske bašče kroz koje rijeke teku, u kojima će vječno boraviti, i divne dvorove u vrtovima edenskim. A Allahovo zadovoljstvo veće je od svega toga; to će, doista, uspjeh veliki biti!

Ebu Musa, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Doista će vjernik u Džennetu imati šator od jednog izdubljenog bisera, čija je dužina šezdeset milja. U njemu će vjernik imati žene koje će obilaziti a da jedna drugu neće vidjeti.”

Prostor koji u Džennetu zauzima jedan bič vredniji je od dunjaluka i svega što je na njemu. Enes, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Doista, mjesto koliko zauzima jedan luk nekog od vas, ili njegov bič u Džennetu, ili samo mjesto stopala u Džennetu, bolji je od dunjaluka i svega na njemu.

U Džennetu ima pijaca na koju će stanovnici Dženneta dolaziti svakog petka. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista u Džennetu ima pijaca na koju će stanovnici Dženneta dolaziti svakog petka. Doći će im povjetarac sa sjevera i puhnuti u njihova lica i njihovu odjeću, nakon čega će se njihova ljepota povećati. Vratit će se svojim porodicama koje će im reći: ‘Tako nam Allaha, nakon rastanka s nama, vaša ljepota se povećala!’ Uzvratit će im istim riječima: ‘Tako nam Allaha, i vaša se ljepota povećala nakon rastanka s nama!’”

Najveće uživanje u Džennetu za stanovnike Dženneta bit će gledanje u Allahovo plemenito lice. Suhejb, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada stanovnici Dženneta uđu u Džennet, a stanovnici Vatre u Vatru, povikat će glasnik: ‘O, stanovnici Dženneta, Allah vam je nešto obećao i On želi da vam to ispuni!’ Reći će: ‘Kakvo je to obećanje? Zar nije učinio da nam prevagnu dobra djela na vagi, lica nam osvijetlio, u Džennet nas uveo i od Vatre nas sačuvao?!’ Tada će Allah podići zastor pa će gledati lice Uzvišenog Allaha, i ništa im draže neće biti dato od gledanja u Njega.

Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, prenosi da će Svevišnji Allah reći stanovnicima Dženneta: “Ja vam dajem Svoje zadovoljstvo i nikada se neću rasrditi na vas!”

Dragi brate, sestro, žudite za ovim Džennetom, požurite i prestignite ostale, Allah nam svima olakšao dolazak do Njega, Njegovog zadovoljstva i Njegovih dženneta.

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments