Sunday, July 21, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - petnaesti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – petnaesti ramazanski savjet

Provođenje mjeseca ramazana u pokornosti

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Mjesec ramazan je mjesec dobrih djela, posta i namaza. U ovom mjesecu vjernicima se pruža jedinstvena prilika da zasluže Allahov oprost, stoga trebaju iskoristiti ovaj mjesec, što je god više moguće, u činjenju dobrih djela. Neka od tih djela jesu sljedeća:

Često zikriti – spominjati Uzvišenog Allaha. To je jedno od najboljih dobrih djela, a vrijednost dobrih djela u mjesecu ramazanu još se više uvećava. Još, kada bi vjernik za vrijeme ramazana bio u Meki ili Medini, tada bi se njegova dobra djela još više vrednovala zbog vrijednosti mjesta u kojem se nalazi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Namaz u ovom mom mesdžidu vredniji je od hiljadu namaza obavljenih u nekom drugom mesdžidu, izuzev Mesdžidul-harama (mesdžida u Meki) u kojem je namaz vredniji stotinu hiljada puta od namaza obavljenog u nekom drugom mesdžidu.”

Činiti posebno odabrana dobra djela u mjesecu ramazanu i ustrajavati u njihovom činjenju. Jedno od tih posebno vrijednih djela jeste i izmirivanje zavađenih muslimana, naročito ako je riječ o bližnjoj rodbini. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zar nećete da vas obavijestim o onome što je vrednije od posta, namaza i sadake?!” Prisutni su odgovorili: “Svakako da hoćemo, Allahov Poslaniče!” Rekao je: “Izmirivanje zavađenih muslimana! To iz razloga što je narušavanje veza među dvojicom brijač koji brije vjeru.”

Tražiti oprost i halal od onoga kome se učinilo nešto nažao. Ukoliko si se zamjerio s nekim od muslimana, otiđi i traži oprosta, halala od njega. Učini sve da otklonite netrpeljivost i zavadu od vas. Ti postupi prema njemu lijepo, makar se on i grubo ophodio prema tebi, za sve to tražeći nagradu od Uzvišenog Allaha i oprost svojih grijeha. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svake sedmice dvaput se izlažu djela pred Uzvišenim Allahom: ponedjeljkom i četvrtkom; pa se oprašta svakom robu vjerniku osim onima koji su u zavadi. Kaže se: ‘Ostavite ovu dvojicu sve dok se ne pomire.’”

Pozivanje u Allahovu vjeru jedno je od najboljih djela. Zato, pokušaj sebi napraviti program kako da podučiš svoje džematlije ili svoje komšije nekom od vjerskih propisa. Uzvišeni je Allah rekao:

“Na put svoga Gospodara pozivaj s mudrošću i lijepim riječima…”

A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dostavite od mene pa makar jedan kur’anski ajet.”

U mjesecu ramazanu najpreče je da ljude oko sebe podučimo propisima posta: šta kvari post, šta umanjuje njegovu vrijednost i drugo što je vezano za post. To im možemo prenijeti usmeno, ili dati brošuru ili letak o propisima posta, ili neko snimljeno predavanje takvog sadržaja.

Potruditi se u činjenju djela koja su od opće koristi svim muslimanima: pomoći siromahu i jetimu, otkloniti od nevoljnika njegovu nevolju, potrebnom ispuniti njegovu potrebu. Ne zaboravi riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko bude ispunjavao potrebu svoga brata muslimana, Allah će ispuniti njegovu potrebu! Ko otkloni od muslimana neku nevolju na dunjaluku, Allah će od njega otkloniti neku od nevolja na Sudnjem danu! Ko sakrije sramotu muslimana na dunjaluku, Allah će sakriti njegovu sramotu na Sudnjem danu!”

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments