Monday, April 15, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - trinaesti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – trinaesti ramazanski savjet

Ramazan je prilika koja, ako se propusti, nikada se više ne može nadoknaditi

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Ramazan je prilika koju ako vjernik propusti, više je ne može ničim nadoknaditi, stoga treba dobro voditi računa o tome da ne propusti ovu zlatnu priliku. Vjernik treba iskoristiti mjesec ramazan u punom smislu te riječi, tako što će u ovom mjesecu činiti svako dobro djelo koje je Uzvišeni Allah propisao kao obavezno ili preporučeno. Posebnu pažnju treba posvetiti svakom djelu koje je naš Svevišnji Gospodar učinio razlogom opraštanja grijeha i ulaska u Džennet. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Došao mi je Džibril, alejhis-selam, i rekao: ‘O, Muhammede, reci: Amin, za onoga koji doživi starost jednog od svojih roditelja pa umre i uđe u Vatru i Allah ga udalji od Svoje milosti!’ Rekao sam: ‘Amin!’ Rekao mi je: ‘O Muhammede, reci: Amin, za onoga koji doživi mjesec ramazan pa umre i ne bude mu oprošteno, a zatim bude uveden u Vatru i Allah ga udalji od Svoje milosti!’ Rekao sam: ‘Amin!’ Rekao je: ‘I kada budeš spomenut kod nekoga pa on ne donese salavat na tebe pa umre i uđe u Vatru i Allah ga udalji od Svoje milosti, reci za njega: Amin!’ Rekao sam: Amin!’”

Kada počne jedan od ramazanskih dana i ti zapostiš u njemu, povedi računa o svom postu, kloneći se svega što ti može pokvariti post ili umanjiti njegovu vrijednost. Dok postiš, ne gubi vrijeme na besposlice, bespotreban i beskoristan govor. Ostavi se svega, i u ramazanu i mimo ramazana, u čemu nemaš koristi ni za svoj dunjaluk ni za svoj ahiret! Ne dozvoli sebi da se neki od dana posta privede kraju, nastupi akšam, a ti sumnjaš da li ti je post ispravan ili ne, imaš li sevapa od posta toga dana ili ne, jesi li na najbolji način iskoristio vrijeme tog ramazanskog dana ili ne. Zato, uoči ramazana, uoči prvog sehura, dok još nisi zapostio svoj prvi dan ramazana, čvrsto odluči da ćeš ramazan provesti samo u dobrim djelima, kojima je Uzvišeni Allah zadovoljan i koja On voli, koja traži od nas; i da ćeš se kloniti svih djela koja Uzvišeni Allah prezire, koja ne voli i koja nam je zabranio i pokuđenim učinio. Ostavi se igre i zabave! Ne budi lijen! Kako bi realizirao svoju odluku, traži pomoć od Uzvišenog Allaha kako je i rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Traži pomoć od Allaha i ne budi slabić!”

Svaki postač strogo mora voditi računa o svom postu tako što će kontrolirati prohtjeve stomaka i spolnog organa. Ne poigravaj se sa postom tako što ćeš u nekim danima produžiti sa sehurom odazivajući se svome stomaku! Mnogi muslimani slušaju ezan za sabah, a još uvijek jedu i piju, a dobro znaju da nakon nastupanja zore, jelo i piće postaju strogo zabranjeni postačima i onaj koji ih bude konzumirao i nakon nastupanja zore, od svoga posta toga dana neće imati ništa. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista Bilal uči ezan noću, pa jedite i pijte sve dok ne čujete da ezan uči Ibn Ummu Mektum. On je slijep, pa ne uči ezan sve dok mu se ne kaže: ‘(Skoro) si osvanuo, (skoro) si osvanuo.’”

Ramazanske su noći posebne i svaki postač treba ih iskoristiti i provesti u namazu, učenju Kur’ana, spominjanju Uzvišenog Allaha, traženju oprosta za svoje grijehe, u dovi Allahu da ga učvrsti u Njegovoj vjeri, da mu primi pokajanje i podari lijepu završnicu. Mnogo dovi svome Gospodaru prije nego što sehuriš, jer je to zadnja trećina noći u kojoj se Uzvišeni Allah odaziva Svojim robovima, i to svake noći! Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Naš Uzvišeni Gospodar spušta se svake noći, u njenoj zadnjoj trećini, na dunjalučko nebo i govori: ‘Ima li nekoga da Mi dovi pa da mu uslišam dovu? Ima li nekoga da traži nešto od Mene pa da mu to i dam? Ima li nekoga da traži oprosta od Mene pa da mu i oprostim?’” Također, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista u noći ima jedan trenutak kojeg neće pogoditi nijedan musliman tražeći u njemu neko dobro dunjaluka i ahireta, a da mu to Allah neće dati! I tako je svaku noć.”

Ramazanske dane vjernik treba provesti u postu i klanjanju obaveznih namaza, a zatim i u činjenju drugih dobrih djela: davanju sadake, čestom spominjanju Uzvišenog Allaha (tokom hodanja putem, ili u autu, dok radiš, posebno ujutro i predvečer) jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka ti jezik neprestano bude vlažan od spominjanja Allaha.” Kloni se skupova u kojima se ne spominje Allah, niti se donosi salavat i selam na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Vjernik koji je zaposlen, treba savjesno obavljati svoj posao i u ramazanu i mimo ramazana, što podrazumijeva da treba na vrijeme odlaziti na posao i vraćati se po završetku radnog vremena. Ne dozvoli sebi propuste koje ćeš opravdavati postom! Ti si musliman, a musliman treba da savjesno obavlja svoje poslove, da preuzete emanete – povjerene obaveze- dosljedno izvršava! Musliman ne vara i ne služi se lažima! Svojim postom vjernik želi oprost grijeha, a to se prevarom ne može postići. Zato na svoj jezik stavi katanac i zaključaj ga od svakog lošeg govora: laži, ogovaranja i svega zabranjenog.

Tokom ramazanskog dana, ako si ikako u mogućnosti, malo prilezi i odspavaj, prije ili poslije podne, ili kada si u mogućnosti, jer to će ti, nakon Uzvišenog Allaha, pomoći u ustajanju na noćni namaz i u obavljanju drugih ibadeta tokom noći. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Spavajte kajlulu jer doista šejtani ne spavaju kajlulu!” Kajlula je prijepodnevni ili poslijepodnevni odmor.

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetov

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments