Monday, July 22, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - dvadeset peti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – dvadeset peti ramazanski savjet

Budi posebno milostiv u ramazanu

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Mjesec ramazan je mjesec darežljivosti i dijeljenja na Allahovom putu. Stoga, u ovom mjesecu:

Dijeli svoj imetak u ramazanu, daji sadaku, budi najdarežljiviji i nemoj škrtariti! Svoj imetak daji onima koji su potrebni, siromašnima, nevoljnicima, siročadi i jetimima, ugroženim. Ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je najdarežljiviji čovjek, a posebno je bio darežljiv u toku ramazana kada bi mu dolazio Džibril, a dolazio bi mu svaku noć ramazana i podučavao ga Kur’anu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je darežljiviji od blagog povjetarca.”

Brojni su primjeri i nedostižne darežljivosti ashaba. Bilježi se u Muslimovom Sahihu od Ebu Hurejra, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ashabe: “Ko je od vas ovaj dan osvanuo kao postač?” Ebu Bekr reče: “Ja.” Poslanik upita: “Ko je od vas ovaj dan ispratio dženazu?” Ebu Bekr reče: “Ja.” Poslanik ponovo upita: “Ko je od vas ovaj dan nahranio siromaha?” Ebu Bekr reče: “Ja.” Poslanik opet upita: “Ko je vas ovaj dan obišao bolesnika?” Ebu Bekr reče: “Ja.” Na to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Kod koga se nađu ove osobine, ući će u Džennet.”

Dijeli iz svoga imetka na Allahovom putu, nahrani potrebnog, napravi sofru hrane za siromašne i nevoljnike, beskućnike, ili pošalji hranu u kuće onih kojima je potrebno, svejedno bila ta hrana spremljena ili u namirnicama. Znaj da ima porodica koje se stide da traže pomoć!

Znaj, Allah se smilovao svima nama, da se hranjenjem ili davanjem hrane postiže velika nagrada. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zaista u Džennetu imaju sobe čija se spoljašnost vidi iznutra i unutrašnjost spolja.” Čuvši to, jedan beduin ustao je i upitao: “Za koga su te sobe, Allahov Poslaniče?” Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Za onoga ko uljepša svoj govor i nahrani (druge) hranom, stalno posti i klanja noću dok ljudi spavaju.”

Uljepšaj svoj govor, nahrani, ustraj u postu, probdij noć da bi dobio ovo što je obećano u hadisu!

U mjesecu ramazanu, a i izvan njega, udjeljuj od najboljeg imetka koji imaš, od onog imetka koji posebno voliš da bi stekao ogromno dobro, kako kaže Uzvišeni Allah:

“Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže.”

Udjeljuj od lijepog i onoga što si stekao na halal – dozvoljen način, jer zaista Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko udijeli koliko pola datule od lijepe zarade, a Allah ne prima osim ono što je lijepo, Allah će to primiti Svojom desnicom, pa će se u njoj povećavati, kao što svaki od vas uzdiže (uzgojem) svoje ždrijebe sve dok ne postane kao brdo.”

Ne zaboravi da Svevišnji Allah umnogostručava onome koji dijeli svoj imetak, kako je rekao Uzvišeni:

“Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.”

Nahrani postača za iftar da bi postigao ogromnu nagradu, kao što kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko (iftarom) nahrani postača, imat će nagradu kao i on (nagradu posta), s tim da se od postačeve nagrade neće ništa oduzeti.”

Napravi sebi raspored iftara za postače, svejedno u mesdžidu ili nekom mjestu pripremljenom za to, ili pak učestvuj u pripremanju iftara tako što ćeš izdvojiti novac u tu svrhu, da bi iftarili i jeli oni koji tu dođu, a ako je u teškoj materijalnoj situaciji, ali ni on ni njegova porodica ne mogu doći do mjesta gdje se organizuju iftari, pošalji im spremljenu hranu kako bi se iftarili, jer tako ćeš dobiti i veću nagradu.

Kada organiziraš iftar, potrudi se da prisutne postače bolje upoznaš sa propisima vjere, posebno stavljajući akcenat na ispravno vjerovanje, zatim namaz i radnje koje prethode namazu: kako da se očiste za namaz, kako da se abdeste i sl; zatim ih poduči i propisima posta jer, vjeruj, mnogi formalno, rutinski poste.

U svemu ovome, prije svega pomoć traži od Allaha, a zatim i od onih koji će ti pomoći u ovom da‘wetskom poslu, Allah nas sve učinio od upućenih i onih koji druge upućuju na Pravi put.

Prof Harudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments