Wednesday, April 17, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - dvadeset sedmi ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – dvadeset sedmi ramazanski savjet

Mjesec popravljanja bogobojaznosti

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Jedan od razloga propisivanja posta jeste i izgradnja bogobojaznosti, kako je i rekao Uzvišeni Allah:

“O, vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni.”

ü U ramazanu naročito do izražaja dolazi bogobojaznost. Biti bogobojazan ne znači plakati i svoje oči iscrpiti od plača, već biti bogobojazan znači:

– ostaviti grijeh kada si u prilici da ga učiniš i kada te ništa drugo osim strah od Uzvišenog Allaha ne sprečava od njegova činjenja,

– činiti ono što je Uzvišeni Allah naredio, a na činjenje toga ništa te drugo ne podstiče do nagrada koja se nalazi kod Uzvišenog Allaha.

Budući da nam je nešto naređeno, a nešto preporučeno, nešto strogo zabranjeno, a nešto pokuđeno, tako postoji i obavezna i pohvalna bogobojaznost.

Obavezna bogobojaznost postiže se činjenjem obaveznog i ostavljanjem strogo zabranjenog. Ovu nam bogobojaznost naređuje Uzvišeni Allah :

“O, vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu.”

Potrebno je da ovu bogobojaznost ispoljavaš u svakom vremenu i na svakom mjestu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Ebu Zerru, radijallahu anhu: “Boj se Allaha gdje god da si, i poslije lošeg djela uradi dobro djelo koje će izbrisati loše, i prema ljudima se ophodi na najljepši način.”

Pohvalna bogobojaznost postiže se povećanim činjenjem dobrovoljnih djela i ostavljanjem pokuđenih djela. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Doista je Allah rekao: ‘Ko bude uznemiravao Moga evlijju (dobrog roba), Ja ću mu objaviti rat! Ničim Mi se Moj rob ne može približiti kao što Mi se može približiti činjenjem onoga što sam mu naredio! Moj rob neće Mi se prestati približavati dobrovoljnim djelima sve dok ga ne zavolim; a kada ga zavolim, Ja postajem sluh kojim čuje, i vid kojim vidi, i ruka kojom se bori, i noga kojom hoda. Ako zatraži od Mene, Ja mu dam, a ako pribjegava Meni, Ja mu utočište dam.”

U osnovi, čini što god možeš više dobrih djela i ostavi se loših! Ne pitaj da li je neko djelo vadžib ili sunnet, već ga izvršavaj. Nama je najbitnije da se utvrdi da je to radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da to nije novotarija, a je li obaveza ili sunnet, to nas ne bi trebalo mnogo interesovati. Zato se potrudi da radiš sve ono što će te približiti Allahovoj milosti i zaštititi od Allahove kazne, a jedno od takvih djela jeste i post, jer je Allahov Poslanik, sallal-lahu alejhi ve sellem, rekao: “A post je štit.”

Također, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Post i Kur’an će se zauzimati za roba na Sudnjem danu, pa će post reći: ‘Gospodaru, zabranio sam mu hranu i strasti po danu, pa me učini njegovim šefadžijom!’ A Kur’an će reći: ‘Zabranio sam mu san noću pa me učini njegovim šefaadžijom!’ I njihovo zazumanje bit će primljeno.”

Jedno od tih djela jeste i sadaka, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaštitite se od Vatre, pa makar sa pola datule, a onaj koji ne bude imao ni toga, onda s lijepom riječi.”

Zato, brate, sestro, povedite računa o svom postu, svojoj sadaki i lijepoj riječi!

Bojte se Allaha u svim segmentima svoga života, bojte se Allaha za svoj jezik! Kaže Uzvišeni:

“O, vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu!

Bojte se Allaha kada je pitanju vaša hrana i piće, nemojte jesti i piti osim ono što je halal. Rekao je Uzvišeni Allah:

“I opskrbite se, a najbolja opskrba je bogobojaznost!”

Bojte se Allaha u pogledu svog odijevanja i neka vaša i unutrašnjost i spoljašnjost odiše bogobojaznošću! Čuvajte se zabranjene odjeće, odjeće koja je svojstvena drugom spolu, a ti, brate, čuvaj se odjeće koja doseže ispod članaka. Kaže Uzvišeni Allah:

“O, sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.”

Bojte se Allaha i u tajnosti i u javnosti, na ulici i na poslu, pred ljudima i u trenucima osame. Rekao je Svevišnji Allah:

“Onima koji se Gospodara svoga boje i kad ih niko ne vidi – pripada oprost i nagrada velika!”

A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Tri pojave upropaštavaju, a tri spašavaju… Što se tiče radnji koje spašavaju, one su: pravednost u ljutnji i zadovoljstvu, umjerenost u siromaštvu i bogatstvu, i strah od Allaha u tajnosti i javnosti.”

Zato, tražite od Uzvišenog Allaha da Ga se bojite u tajnosti i javnosti, jer je, doista, i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, dovio: “Allahu moj, ja Te molim da Te se bojim i javno i tajno.”

Potrudite se da ostvariš bogobojaznost! Preispitaj se dok postiš, da li ti je post koristio, na bilo koji način, u popravljanju bogobojaznosti, jesi li više pokorniji Uzvišenom Allahu, jesi li više ponizniji i skrušeniji prema Njemu Svevišnjem, kaješ li Mu se više za svoje grijehe, da li činiš više istigfara, tražiš oprosta za svoje grijehe, jesi li svoje srce imalo više prosvijetlio ramazanskim postom! Doista je srce mjesto bogobojaznosti, pa ako se ono popravi, popravi se cijelo tijelo. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zaista je bogobojaznost ovdje”, pokazujući tri puta na svoje srce.

Također, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zaista u tijelu ima jedan organ, ako je on ispravan, ispravno je čitavo tijelo, a ako je on pokvaren, pokvareno je čitavo tijelo: zaista je to srce.”

Iskoristi preostali dio svoga života u činjenju raznovrsnih dobrih djela, u povećanju svoga imana, u bogobojaznosti da bi postigao Allahov blagoslov. Rekao je Uzvišeni Allah:

“Allah je zaista na strani onih koji se Njega boje, koji se grijeha klone i koji dobra djela čine.”

Budi bogobojazan, pa će te Allah voljeti:

“Allah zaista voli pobožne.”

A zar ima veće želje od toga da nas Uzvišeni Allah zavoli!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments