Friday, May 24, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - peti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – peti ramazanski savjet

Značaj ramazanskog posta

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Ramazanski post jedan je od pet temelja islama, stoga svaki musliman, kao što vodi brigu o ostalim temeljima svoje vjere islama, treba voditi brigu i o ovom temelju kako bi živio i svome Gospodaru oti-šao kao musliman čiji će grijesi, uz Allahovu dozvolu, biti oprošteni.

Kako bi ovo postigao, neophodno je da vjernik tokom posta vodi računa o sljedećem:

Čvrsto vjerovati da je post mjeseca ramazana stroga obaveza koju je muslimanima propisao Uzvišeni Allah koji je rekao:

“Ko od vas bude kod kuće, neka ga posti…”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Došao vam je mjesec ramazan, blagoslovljeni mjesec, koji vam je Allah vam naredio da postite!”

Biti ubijeđen da je ramazanski post jedan od pet temelja na kojima je izgrađena građevina islama. Neophodno je da svaki vjernik čvrsto vjeruje u važnost posta kao i u važnost i položaj dini islama. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenosi Ibn Omer, radijallahu anhuma, rekao je: “Islam je izgrađen na pet stubova: svjedočenju da nema drugog istinskog boga mimo Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, obavljanju namaza, izdvajanju zekata, hodočašćenju Kabe i postu ramazana.”

Postiti s čvrstim uvjerenjem da je post mjeseca ramazana propisan radi naše koristi, jer ga je propisao Uzvišeni Allah, Onaj koji zna u čemu je korist za Njegova stvorenja. Uzvišeni Allah je rekao:

“Kako da ne zna Onaj koji je stvorio a On je i o svemu podrobno obaviješten!”

Očekivati nagradu za post samo od svoga Gospodara. Dakle, vjernik ni od koga drugog ne treba očekivati nagradu za svoj post, osim od Uzvišenog Allaha. Vjernik ne smije sebi dozvoliti da bude od onih koji ne priželjkuju nagradu od Allaha za svoj post, nego poste želeći time izgubiti kilograme, ili se zaštititi od pojedinih bolesti, ili samo obuzdati svoje strasti. Uzvišeni Allah rekao je:

“Onima koji žele život na ovome svijetu i ljepote njegove – Mi ćemo dati plodove truda njihovog i neće im se u njemu ništa prikratiti. Njih će na onome svijetu samo vatra peći; tamo neće imati nikakve nagrade za ono što su na Zemlji radili i bit će uzaludno sve što su učinili.”

Imajući ovo u vidu, neophodno je da svaki vjernik očisti svoju namjeru i da svojim postom želi postići samo Allahovo zadovoljstvo i nagradu na drugom svijetu.

Kloniti se svega onoga što bi moglo pokvariti ili umanjiti vrijednost posta. Kada vjernik očisti svoj nijet, očekujući nagradu za svoj post samo od Uzvišenog Allaha, onda treba nastojati da posti na najljepši način i da se tokom posta kloni od svega onoga što bi moglo pokvariti ili umanjiti njegovu vrijednost. Kako bi ovo postigao, vjernik se često treba prisjećati riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Svako čovjekovo dobro djelo vrednuje se od deset do sedam stotina puta. Uzvišeni Allah kaže: ‘Osim posta! On je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem!’”

Kada vjernik očisti svoj nijet i bude postio na najljepši mogući način, te se udalji od velikih grijeha i svega onoga što djelimično ili potpuno narušava ispravnost posta, uz Allahovu dozvolu i Njegovu milost, tada se može radovati oprostu svojih grijeha.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko (is)posti ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni prethodni grijesi.”

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments