Thursday, July 25, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - šesti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – šesti ramazanski savjet

Mudrosti propisivanja ramazanskog posta

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Svi ibadeti koje je Uzvišeni Allah propisao Svojim robovima, propisani su s potpunom mudrošću! Uzvišeni Allah je Mudri i Sveznajući u svemu: stvaranju, održavanju, propisivanju i nagrađivanju. Jedan od ibadeta koje je Uzvišeni stavio u obavezu Svojim robovima jeste i ramazanski post. Mudrosti propisivanja ovog ibadeta uistinu su mnogobrojne, a neke od njih jesu sljedeće:

Post je ibadet koji se čini samo Uzvišenom Allahu. Tokom posta vjernik se približava svome Gospodaru ostavljajući sve ono za čim mu njegova duša žudi: hranu, piće, strasti i sl. U svemu tome jas-no se pokazuje njegov iman i njegova iskrenost, njegovo obožavanje samo Allaha, Jednog i Jedinog, ljubav prema Allahu i očekivanje nagrade samo od Allaha. Uistinu, čovjek neće ostaviti ono što voli osim zbog onoga što više voli! Stoga, svaki vjernik treba nastojati da bude jedan od onih koji poste iz žudnje za blagodatima i nagradama koje se nalaze kod Uzvišenog Allaha.

Izgradnja i postizanje bogobojaznosti, kao što Uzvišeni Allah o tome jasno govori:

“O, vjernici! Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobo-jazni i da biste se grijeha klonili!”

Post koji odgaja i udaljava postača od svega lošeg: loših riječi i djela, pravi je i istinski post, kakav Uzvišeni Allah traži od nas, kao što o tome govori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Onaj ko ne ostavi lažan govor, postupanje po njemu i nepromišljene postupke, pa Allah nema nikakve potrebe ni za njegovim ostavljanjem hrane i pića.

Svaki vjernik treba nastojati da posti ovakav istinski post koji će biti čist od svega što je loše i prezreno, nastojeći da tokom posta bude iskren u svemu. Na taj način uspjet će da u takvom stanju ostane i nakon blagoslovljenog mjeseca ramazana!

Predanost i posvećenost zikru –spominjanju Uzvišenog Allaha i razmišljanju o Njegovim stvaranjima! Postačevo srce s većim žarom i predanošću posvećuje se spominjanju Uzvišenog Allah, zato što u tim trenucima nije obuzet udovoljavanjem prohtjeva i strasti, za razliku od čovjeka koji upražnjava svoje prohtjeve i strasti usljed čega ga počesto obuzima nemar, a možda mu i srce otvrdne. Zbog toga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, općenito podsticao na umjerenost u jelu i piću, zabranjivao prejedanje i prezasićivanje. Mikdam b. Ma‘dikerib, radijallahu anhu, prenosi da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: Ademov sin, čovjek, neće napuniti goru posudu od svoga stomaka! Dovoljno je čovjeku nekoliko zalogaja da se održi uspravnim! A ako bude morao i više, onda neka jedna trećina bude za hranu, jedna trećina za vodu i jedna trećina za zrak.

U trenucima posta imućni spoznaje koliku mu je blagodat dao Allah time što ga je udaljio od siromaštva i podario mu da ima šta jesti i piti i na dozvoljen način zadovoljavati svoje potrebe. Ova spoznaja imućnog vodi ka iskazivanju još veće zahvalnosti Allahu, a isto tako svjesnost o blagodatima koje uživa usmjerava ga da pomaže svojoj braći siromasima i udjeljuje im iz imetka kojim ga je Uzvišeni Allah počastio.

Stoga, ukoliko te Uzvišeni Allah počastio imetkom, izdvoji jedan dio u ovom plemenitom mjesecu i udijeli svojoj braći siromasima! Ne boj se siromaštva! Budi plemeniti dobročinitelj prema svojoj braći, siromašnima i potrebnima! Budi zahvalan Allahu na blagodati imetka koju ti je podario i ne zaboravi riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: “Uistinu je Allah zadovoljan robom koji pojede zalogaj hrane, pa Mu se zahvali na tome, i koji se napije vode pa Mu se zahvali na njoj.”

Tokom posta, zbog gladi i žeđi, sužava se krvotok, čime se sužava i kretanje šejtana po ljudskom tijelu, kao što o tome govori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Uistinu šejtan kola ljudskim tijelom poput krvi!”

Post sputava strasti, kao što je na to ukazao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu: “O, skupino mladića! Ko je od vas u mogućnosti da ispunjava potrebe bračnog života, neka se oženi, to će mu pomoći u obaranju pogleda i čuvanju stidnog mjesta, a a onaj koji to nije u mogućnosti, neka posti, doista će mu post biti štit.

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments