Friday, May 24, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - šesnaesti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – šesnaesti ramazanski savjet

Ramazan je mjesec strpljenja

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Mjesec ramazan je mjesec strpljenja, a ovo strpljenje pokazuje se i ogleda u sljedećem:

Strpljenju, radi Allaha, na postu mjeseca ramazana. Ramazanski je post jedan od temelja islama. Abdullah b. Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Islam je sagrađen na pet temelja: svjedočenju da nema istinskog boga mimo Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, izdvajanju zekata, hodočašćenju Kabe i postu ramazana.”

Tokom ramazana svaki vjernik izgrađuje u sebi strpljenje na teškoćama posta, tako da postepeno osjećaj teškoće iščezne i ostane zadovoljstvo zbog izvršenog ibadeta posta, koje se i poslije ramazana manifestira time što vjernik, ako je ikako u mogućnosti, nastavi postiti u svakom mjesecu barem tri dana. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Post mjeseca strpljenja i post tri dana svakog mjeseca jednako je cjeloživotnom postu.”

Post u mjesecu ramazanu rezultira i izgrađiva-njem strpljenja u izvršavanju svake pokornosti Uzvišenom Allahu. U mjesecu ramazanu utkaj u svoju dušu strpljenje, a to će ti pomoći da kasnije, nakon mjeseca ramazana, pokažeš strpljivost i ustrajnost u činjenju dobrih djela. U mjesecu ramazanu svaki vjernik pokazuje strpljivost u ostavljanju grijeha, zabranjenih stvari i sl., ali s tim strpljenjem treba da nastavi živjeti i poslije mjeseca ramazana. Budi strpljiv, sustegnut od grijeha i loših djela i za sve to očekuj nagradu od Uzvišenog Allaha i to kakvu nagradu. Uzvišeni je rekao:

“…Samo će strpljivi bez računa biti nagrađeni!”

U svom životu nastoj biti strpljiv, čedan i neovisan od ljudi. Ne traži od ljudi, ne stoji pred njihovim vratima, nego moli Uzvišenog Allaha da te učini neovisnim od svih ljudi.

U hadisu Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, kaže se: “Pojedine ensarije su tražile od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da im udijeli, pa im je udijelio. Tražili su ponovo pa im je opet dao. I ponovo su tražili i on im je davao sve dok nije potrošio na njih sve. Zatim je rekao: ‘Kod mene neće biti nikakva dobra, a da ga ja ostavim sebi i ne podijelim ga vama! Međutim, ko bude nastojao biti čedan, Allah će ga i učiniti čednim; i ko bude nastojao biti neovisan od ljudi, Allah će ga i učiniti neovisnim od njih; i ko bude nastojao biti strpljiv, Allah će ga i učiniti strpljivim! Uistinu, čovjeku nije dat bolji i veći poklon od strpljenja!’”

Dok vjernik posti, pokazuje strpljivost u odricanju od jela i pića tokom cijelog dana i izdrži bez toga. Odlučnost, jaka volja i namjera u ime Allaha mogu sve. Isto tako, ako konzumiraš duhan, ostavi ga radi Allaha, u potpunosti! Kada možeš cijeli dan bez jela i pića neophodnog za tvoje zdravlje, onda potpuno ostavi i duhan koji je štetan za tvoje zdravlje. Učini to radi Uzvišenog Allaha, strpi se ma kako tvoja duša težila tome. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Meleki kažu: ‘Gospodaru, taj i taj Tvoj rob želi da uradi loše djelo!’ Allah najbolje poznaje Svoga roba, ali kaže: ‘Pratite ga, pa ukoliko uradi loše djelo, upišite mu ga kao takvo, ali, ukoliko ga ostavi i ne učini, upišite mu jedno dobro djelo. Doista ga ostavlja samo radi Mene.’”

Neka te ramazanski post poboljša i koristi ti i kada je u pitanju odnos prema ljudima koji te uznemiravaju. Ako im se obraćaš i upućuješ savjete pozivajući ih na dobro, a oni ti na to uzvrate uvredama ili drugim uznemiravanjima, i tada pokaži strpljivost i nemoj dozvoliti da te to udalji od druženja s ljudima. Nemoj odustajati od upućivanja savjeta drugima, makar te oni uznemiravali!

Ibn Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vjernik koji se miješa s ljudima i strpljiv je na njihovim uznemiravanjima, bolji je od vjernika koji se ne miješa s ljudima i ne trpi njihova uznemiravanja.”

Vjerniku je strpljenje potrebno tokom cijelog života. Sve dok si živ moraš se boriti sa svojom dušom i privoljavati je da čini dobra djela. Zato, okiti se strpljenjem, izgrađuj svoj iman, jačaj ga i povećavaj, udalji se od grijeha, nastoj biti blag. Jer, ukoliko objediniš strpljenje i blagost, postići ćeš najbolji iman. Kada je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio upitan: “Koji je to iman najbolji?”, odgovorio je: “Strpljenje i blagost.” Kada strpljivost postane tvoja prepoznatljiva osobina, tada se posveti i drugima i podstiči ih da pokazuju strpljenje u svim situacijama, jer je Uzvišeni Allah rekao:

“Tako Mi vremena, svaki čovjek je na gubitku, osuđen je na propast; izuzev onih koji vjeruju, i čine dobra djela, i jedni drugima preporučuju istinu, i jedni drugima preporučuju strpljenje.”

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments