Tuesday, April 16, 2024
HomeRamazanOsjeti blagodati ramazana - deveti ramazanski savjet

Osjeti blagodati ramazana – deveti ramazanski savjet

Čuvajmo svoj post

Sva hvala pripada samo Allahu, salavat i selam neka su na Allahovog vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, sve ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Svaki post, a naročito ramazanski post, ostavlja traga na postačeve riječi i njegova djela. Ukoliko bi se desilo suprotno, to bi onda bio dokaz da postač nije postio na ispravan način, da se tim postom nije želio postići zadovoljstvo Uzvišenog Allaha! Imajući ovo u vidu, neophodno je da svaki postač vodi računa o svom postu i da vodi računa o sljedećem:

Posvetiti postu maksimalnu pažnju, pazeći na svoj nijet za vrijeme posta, očekujući za njega nagradu samo od Allaha, subhanehu ve te‘ala, kloneći se činjenja grijeha za vrijeme posta! Potrudi se da budeš što više bogobojazan dok postiš i zalaži se da ti post bude primljen kod Uzvišenog Allaha!

Kloniti se lošeg govora, laži, svakog nevaljalog i zabranjenog govora. Vjernik, a naročito postač, ne treba izgovarati riječ sve dok o njoj dobro ne razmisli i ne sagleda da li je korisna ili ne, dobra ili ne. Ukoliko osjeti uvjerenje da je riječ dobra i korisna, potrebna, u tom slučaju treba je izgovoriti, a ukoliko osjeti da je loša i štetna, onda je ni u kojem slučaju ne treba izgovoriti. Vjernik stalno treba imati na umu da će izgovaranjem loših riječi upropastiti nagradu za svoj post, tako da od svoga posta neće imati ništa drugo do glad i žeđ. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Možda postač od svoga posta neće imati ništa drugo do gladovanje! Možda klanjač od svoga noćnog namaza neće imati ništa drugo osim bdijenje!”

U drugom predanju navodi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Moguće je da postačev udio u njegovom postu bude samo gladovanje i žeđ! I moguće je da klanjačev udio u njegovom noćnom namazu bude samo bdijenje!”

Čuvati post od svih loših i zabranjenih postupaka. Potrebno je da svaki postač dobro sagleda sve svoje postupke da se prije bilo kojeg djela zapita o ishodu onoga što radi svojim rukama, gdje hoda svojim nogama, o tome šta jede, šta pije, kako je postupio s povjerenim stvarima, je li ispunio Allahova prava čijim ga je izvršavanjem Allah zadužio, je li ispunio prava Allahovih stvorenja, je li ispunio pravo koje imaju njegovo tijelo i duša. Iskreno sagledavanje svih postupanja i njihovog ishoda dovest će postača do toga da čini sve ono čime ga je obavezao Uzvišeni Allah, a da se kloni se svega onoga što je Uzvišeni Allah zabranio. U svemu tome postaču će pomoći svjesnost o tome da će od svog posta imati samo glad i žeđ ukoliko ne ostavi loš govor i loše postupke. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ne ostavi lažan govor i postupanje po njemu, pa Allah nema potrebe za njegovim ostavljanjem hrane i pića.”

Kloniti se razvratnog i prostog govora u svakom vremenu, a naročito za vrijeme posta. Izbjegavanjem ružnog govora postač obuzdava svoje strasti i sprečava prekidanje posta ili umanjivanje nagrade za post. Post ne podrazumijeva samo suzdržavanje od hrane i pića, nego čovjek posti od svega zabranjenog i onoga što može odvesti do zabranjenog. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Nije post (samo suzdržavanje) od jela i pića, već je post (suzdržavanje) od grijeha i prostog govora.”

Kloniti se nepromišljenih postupaka. Nepromišljeno postupanje prema ljudima: djeci, supruzi, svom radnom kolegi ili prema bilo kome drugom, pa i prema životinjama, postupak je kojeg se vjernici trebaju kloniti, a naročito postači. Nepromišljenim postupanjem umanjuje se nagrada za post, stoga o ovome svaki postač treba dobro voditi računa. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ukoliko neko od vas bude postio, neka ne čini sramotna i nepromišljena ružna djela.”

Izbjegavati svađe, rasprave, dizanje glasa. Smirenost je osnovna odlika postača, a čak i kada dođe do rasprave, onda postač treba nastojati da daljnje raspravljanje odgodi nakon iftara, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ukoliko neko od vas bude postio, neka ne čini sramotna djela i neka ne diže svoj glas.”

Postač će se maksimalno potruditi da sačuva ispravnost i potpunost svoga posta, pa čak i ako ga neko bude psovao, grdio ili se čak htio i fizički obračunati, postač ne treba uzvraćati istom mjerom, nego mu treba uzvratiti samo jednom riječju: “Ja postim!” Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “…ukoliko bi se neko htio sukobiti s njim, ili ga bude grdio, neka kaže: ‘Ja postim! Ja postim!’”

U drugom predanju koje bilježi Buhari navodi se: “…ukoliko ga neko bude psovao ili se htio sukobiti s njim, neka kaže: ‘Ja sam postač!’”

Postač treba biti pronicljiv, razborit, svjestan vrijednosti stanja u kojem se nalazi i treba izbjegavati sve ono čime može upropastiti svoj post ili umanjiti njegovu nagradu.

Uspjeh i postojanost samo su sa Uzvišenim Allahom!

Prof Hajrudin Ahmetović

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments